Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ακάλυπτους φαρμακευτικά αφήνει ασθενείς με Ηπατίτιδα C ο ΕΟΠΥΥ!


Αναστάτωση κι ερωτηματικά προκαλεί η είδηση πως το Μητρώο Ηπατίτιδας C του ΕΟΠΥΥ, δεν λειτουργεί από τις 20 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα οι βαρέως πάσχοντες να μην έχουν πρόσβαση σε θεραπευτική αγωγή.

Αιτία για το «μαύρο» είναι μη ανανέωση της σύμβασης μεταξύ του Οργανισμού και των δύο Πανεπιστημίων – Αθήνας και Πελοποννήσου – για τη λειτουργία του Μητρώου.

Αδιανόητη χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», Γιώργος Καλαμίτσης, «ξεσπαθώνοντας» κατά του ΕΟΠΥΥ: «Δεν εννοείται να αφήνουν ασθενείς χωρίς φαρμακευτική αγωγή! Ένα Μητρώο έχουν και δεν μπορούν ούτε αυτό να διαχειριστούν» λέει χαρακτηριστικά, θυμίζοντας πως η χώρα μας έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εκρίζωση της νόσου έως το 2030.

Η έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Ασθενών Ηπατίτιδας C (Σεπτ. 2015), ήταν μία πρωτοβουλία η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό τόσο από τους συλλόγους ασθενών όσο και από την ιατρική κοινότητα, καθώς αποτελεί καθοριστικό βήμα για τη βελτιστοποίηση της κάλυψης των αναγκών των ασφαλισμένων και τον πληρέστερο σχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας. Η λειτουργία του, ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ.

Όπως είχε γράψει το Virus τον περασμένο Νοέμβριο (εδώ), παρά τη σχετική υποχρέωση, ο Οργανισμός δεν δημοσίευσε ποτέ αναλυτική έκθεση σχετικά με τον ακριβή αριθμό των αιτημάτων που δέχτηκε για πρόσβαση στις καινούργιες θεραπείες. Μέχρι σήμερα, επίσης, παραμένει αδιευκρίνιστο παραμένει το ποσοστό των αιτημάτων που τελικά εγκρίθηκαν, με βάση τους περιορισμούς πρόσβασης που έχει θέσει ο Οργανισμός, καθώς και των αιτημάτων που εν τέλει απορρίφθηκαν. Ακόμη, υπάρχει ασάφεια σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Τα γεγονότα αυτά είχαν δημιουργήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, δυσαρέσκεια και γκρίνιες μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των προαναφερόμενων πανεπιστημίων, γεγονός το οποίο δεν αποκλείεται να συνδέεται με τη μη ανανέωση της σύμβασης για το Μητρώο.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί πως η λειτουργία του Μητρώου δεν συνεπάγεται κόστος για τον Οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου