Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το πολυνομοσχέδιο του υπ.Υγείας! Όλο το παρασκήνιο για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 2 Μαρτίου το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγείας που περιλαμβάνει πολλές αλλαγές και για τους γιατρούς.

Από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θα περάσει το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία, το οποίο βέβαια περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ.

Το νομοσχέδιο που είχε μπει για καιρό στο συρτάρι, αν σκεφτεί κανείς ότι είχε δοθεί προς δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Μάιο του 2016, φέρει τον τίτλο: «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις».

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η προώθηση του νομοσχεδίου είχε παγώσει εκτός των άλλων επειδή είχαν προκύψει εμπλοκές με τα κονδύλια για την ψυχική υγεία. Δεν είναι τυχαίο πως την ίδια περίοδο απομακρύνθηκε από το υπουργείο Υγείας και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Πέτρος Γιαννουλάτος.

Πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν πως επιχειρήθηκε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια της ψυχικής υγείας και σε άλλους τομείς όπως για το “στήσιμο” της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ενιαίες εργασιακές σχέσεις για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ

Πάντως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σημαντική αλλαγή για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ. Και αυτό διότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να κλείσει το θέμα των εργασιακών τους σχέσεων δεδομένου ότι σήμερα στο σύστημα υπάρχουν γιατροί πολλών ταχυτήτων.

Υπάρχουν εκείνοι που είχαν επιλέξει να μείνουν στο δημόσιο σύστημα, κλείνοντας το ιδιωτικό τους ιατρείο όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης δημιούργησε το ΠΕΔΥ και είχε θέσει ως βασικό κριτήριο την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν έκλεισαν τα ιδιωτικά τους ιατρεία αλλά επέστρεψαν στο ΕΣΥ, καθώς δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια.

Με το νομοσχέδιο όμως λύνεται ουσιαστικά οριστικά το θέμα, καθώς οι γιατροί καλούνται να επιλέξουν έως τα τέλη Ιουνίου 2017 τι θα πράξουν, ώστε αν θελήσουν να μείνουν στο ΕΣΥ να έχουν σταματήσει το ιδιωτικό έργο μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2018. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες της διάταξης: «Γιατροί ΠΕΔΥ: Τέλος τα ιδιωτικά ιατρεία μέχρι τέλος Μαρτίου 2018! Όλη η απόφαση του υπ. Υγείας»

Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκ νέου αντιδράσεις από τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών, καθώς πολλοί ήδη εξετάζουν με κάθε λεπτομέρεια τις νομικές διεξόδους ώστε να παραμείνουν στο σύστημα και να διατηρήσουν ταυτόχρονα και τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Παράλληλα όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr, δεν είναι λίγοι και οι συνδικαλιστές που επιχειρούν να πιέσουν ώστε να μην προωθηθεί η διάταξη ή έστω να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προσαρμογής.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση εξακόντιζε κατηγορίες κατά της τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, για το δίλημμα που είχε θέσει στους γιατρούς του ΠΕΔΥ να επιλέξουν ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα ή το ιδιωτικό τους ιατρείο.

1 σχόλιο:

  1. χαχαχαχαχα μην στεναχωριεστε ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.ΒΑΡΔΑΡΕ ΤΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑΑΑ.ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΦΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή