Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

“Πόρτα” έφαγαν στην Αριστοτέλους οι εργολαβικοί εργάτες


Στην πόρτα του Υπουργείου Υγείας βρέθηκαν για μία ακόμη φορά εργαζόμενοι των υποστηρικτικών υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων, διαμαρτυρόμενοι για τα απλήρωτα δεδουλευμένα και για το νέο διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, που – σύμφωνα με εκτιμήσεις – οδηγεί το 60% εξ αυτών στην ανεργία.

Στόχος της κινητοποίησης ήταν η συνάντηση με τον Ανδρέα Ξανθό, καθώς είναι εκείνος που την περασμένη εβδομάδα προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για την άρση αδικιών που δημιουργούν τα κριτήρια του διαγωνισμού (εδώ).

Φτάνοντας, όμως, στην Αριστοτέλους βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατεβασμένα ρολά, γεγονός το οποίο τους εξαγρίωσε. Αμέσως συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Υπουργείου, όπου για περίπου μισή ώρα επικράτησε ένταση μεταξύ αστυνομικών και εργαζομένων που απαιτούσαν να δουν τον Α. Ξανθό. Κατά το επεισόδιο μία καθαρίστρια που εργάζεται στον «Ευαγγελισμό» λιποθύμησε. Τελικά, ο υπουργός έκανε δεκτή μια 10μελή αντιπροσωπεία, που αποτελούνταν τόσο από συνδικαλιστές όσο κι από απλούς εργαζόμενους.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν μάλλον απογοητευτικό, όμως, αφού η νομοθετική ρύθμιση που αναζητά η Αριστοτέλους δεν καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στις υπηρεσίες αυτές, για τους οποίους η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι δεν θα χάσει κανείς τη δουλειά του. Ειδικότερα, αυτό που εξετάζεται σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ είναι η εξεύρεση τρόπου αύξησης της μοριοδότησης όσων έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία. Όπως παραδέχτηκε ο Υπουργός, η ρύθμιση αυτή «θα περιορίζει τον κίνδυνο απόλυσης», χωρίς να πει κάτι πιο συγκεκριμένο. Τέλος, ένιψε τας χείρας του για τους χιλιάδες αλλοδαπούς εργαζόμενους στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, επικαλούμενος τις αποφάσεις του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, κι αυτό είναι θέμα το οποίο αν υπήρχε πολιτική βούληση θα μπορούσε να λυθεί, με αλλαγή του σχετικού νόμου.

Στο μεταξύ όπως αποσαφηνίστηκε, η όποια νομοθετική ρύθμιση προκύψει αναφορικά με τη μοριοδότηση, θα συμπεριληφθεί ως τροπολογία στο Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 3 Μαρτίου.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους εργαζόμενους η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία διοργανώνει μία ακόμη κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας την ερχόμενη Πέμπτη 2 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου