Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Νομοσχέδιο Αριστοτέλους: Οι «κόκκινες γραμμές» των γιατρών


«Φύλλο και φτερό» κάνουν από το πρωί οι αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία, τα Δημόσια Νοσοκομεία, το ΠΕΔΥ κλπ, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή (εδώ).

ΠΕΔΥ

Κόκκινη γραμμή αποτελεί για τους γιατρούς των ΠΕΔΥ το θέμα της παραίτησης από τις δικαστικές τους αξιώσεις. Όπως εξηγεί στο Virus ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ, Παναγιώτης Ψυχάρης, δεν είναι δυνατή η παραίτηση από κάθε δικαστική αξίωση, όπως προβλέπει η διάταξη, καθώς αυτό σημαίνει ότι γιατροί θα πρέπει να παραιτηθούν και από διεκδικήσεις τους που δεν συνδέονται (ούτε έμμεσα) με το θέμα των κλειστών ιατρείων. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», ξεκαθάρισε.

Η δεύτερη κόκκινη γραμμή για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ παραμένει το χρονικό διάστημα της μεταβατικής περιόδου, έως την ένταξη τους σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Κατά τον κ. Ψυχάρη, απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που προβλέπει η διάταξη (μετά την αξιολόγηση και κατάταξη τους, έχουν έως τα τέλη Μαρτίου να διακόψουν το ελευθέριο επάγγελμα τους). Συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα ΠΦΥ, ώστε να πραγματοποιηθεί σωστά και ομαλά η μετάβαση, όπως αναφέρει ο κ. Ψυχάρης.

Τέλος, βασική προϋπόθεση για τους γιατρούς των ΠΕΔΥ είναι η επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, όπως είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, κάτι που δεν προβλέπεται από το παρόν νομοσχέδιο.

ΕΣΥ

Η πρώτη ανάγνωση από τους γιατρούς του ΕΣΥ καταγράφει μια σειρά θετικών διατάξεων, κάποιων που προκαλούν προβληματισμό και ορισμένων που χρήζουν διευκρινίσεων. Στις τελευταίες εντάσσεται το άρθρο 28, το οποίο αναφέρει πως για τις άδειες των ιατρών ΕΣΥ απαιτείται η έγκριση του διοικητή της ΥΠΕ, σημείο που εγείρει ερωτήματα.

Έντονες ενστάσεις εκφράζουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των γιατρών των δημοσίων νοσοκομείων στα όσα προβλέπει το άρθρο 38, καθώς εκτιμούν ότι παραδίδει και τις οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων σε ιδιώτες.

Η διάταξη προβλέπει πως τα νοσοκομεία θα μπορούν να αναθέτουν «σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, τη μηχανοργάνωση τους, την τήρηση των λογιστικών τους βιβλίων για την εφαρμογή της Γενικής και Αναλυτικής Λογιστικής Εκμεταλλεύσεως, καθώς και τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων».

Ωστόσο, ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα κρίνεται η επέκταση δραστηριοτήτων της ΑΕΜΥ και στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, καθώς εκτιμάται ότι ιδιωτικοποιείται περαιτέρω η δημόσια υγεία.

Στη λίστα με τις θετικές εντάξεις φαίνεται να εντάσσεται το άρθρο 29, το οποίο τακτοποιεί το πρόβλημα της μετάθεσης γιατρών και οδοντιάτρων από δομές σε άγονες γραμμές, μετά από πραγματική θητεία 5 ετών. Σύμφωνα με το άρθρο, η μετάθεση θα γίνεται υποχρεωτικά, εντός 6 μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτηση από τον γιατρό. Ερωτηματικά προκαλούν οι αποφάσεις που αναφέρονται ως προαπαιτούμενα.

Αντίστοιχα, θετικά κρίνεται από εκπροσώπους των νοσοκομειακών ιατρών και το άρθρο 31, με το οποίο ειδικευόμενοι γιατροί, αν στο νοσοκομείο που υπηρετούν δεν υπάρχει κενή οργανική θέση μετά την ολοκλήρωση της ειδίκευση τους, μπορούν να παρατείνουν τη θητεία κατά 2 έτη και σε άλλα νοσοκομεία της ίδιας ΥΠΕ, εφόσον έχουν αντίστοιχες κενές θέσεις. Αντίστοιχα, θετικό πρόσημο έχει και το άρθρο 36, το οποίο επεκτείνει και στους επικουρικούς ιατρούς τη δυνατότητα συνυπηρέτησης συζύγου, δημοσίου υπαλλήλου σε οικεία δημόσια υπηρεσία.

«Ναι μεν αλλά» φαίνεται πως ισχύει για το άρθρο 39 το σχεδίου νόμου, σύμφωνα με το οποίο η δαπάνη των ιατρών ΕΣΥ (μισθοδοσία και εφημερίες) που εργάζονται στο ΝΙΜΙΤΣ θα βαρύνει πλέον το Υπουργείο Υγείας.

Η εξέλιξη είναι θετική, ωστόσο, κρίνεται μάλλον περιορισμένη. Όπως αναφέρει στο Virus o ΓΓ της ΟΕΝΓΕ και νευροχειρουργός του ΓΝ Νίκαιας, η ίδια διάταξη θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τους γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν διοριστεί σε αυτά.

6 σχόλια:

  1. ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΝΕΟΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοπροσδιορίζεσαι δηλώνοντας και το επίπεδο σου.

      Διαγραφή
  2. Αχορταγοι και Απληστοι.4 χρονια ...προσαρμογης?Απο τον Μαρτιο του 2014 εως τον Μαρτιο του 2018,με μσθοδοσια απο το ΔΗΜΟΣΙΟ,μισθοδοσια απο τον ΕΟΠΥΥ,καποιοι οπως ο προεδρος του συλλογου με μισθοδοσια και απο τα ΚΕΠΑ,χωρια τα εσοδα απο το ΙΔΙΩΤΙΚΟ σας ΙΑΤΡΕΙΟ?Το σχεδιο νομου του υπουργειου υγειας που ρυθμιζει τις εργασιακες σχεσεις των πρωην ιατρων ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ που εργαζονται στις Μ.Υ.ΠΕΔΥ υπο καθεστως προσωρινων ασφαλιστικων μετρων,ειναι ΑΔΙΚΟ: ΓΙΑ τους γιατρους που εκλεισαν βιαια εντος 20ημερου τα ιδωτικα τους ιατρεια ΤΗΡΩΝΤΑΣ τον ΝΟΜΟ του κρατους ανεξαρτητα αν συμφωνουσαν η διαφωνουσαν, με μεγαλα διαφυγοντα κερδη(δεν φαινεται να ευσθητοποιηται χα χα το υπουργειο)ΓΙΑ ολους τους γιατρους που δεν προσεφυγαν δικαστικα αρνουμενοι να συμμετεχουν σε συνδικαλιστικα παιχνιδια και σκοπιμοτητες.ΓΙΑ ολους του αμιγως ελευθεροεπαγγελματιες νεους και παλιους,που δεν εβαλαν μεσον για να διοριστουν σε καποιο ασφαλιστικο ταμειο, και που εχουν να αντιμετωπισουν σε μια πτωχευμενη χωρα ενα ληστρικο φορολογικο και ασφαλιστικο συστημα και τον αθεμιτο ανταγωνισμο των διθεσιτων,τριθεσιτων και βαλε συναδελφων ... τους.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΚΟΥΣ ?Καταδικαζεις σε πτωχευση τους παλιους ελευθεροεπαγγελματιες,διωχνεις στο εξωτερικο τους νεους επιστημονες που σπουδασαν με λεφτα του Ελληνα φορολογουμενου να παρεχουν τεχνογνωσια στους Γερμανους,και καταλυεις το...ηθικο πλεονεκτημα της αριστερας διαιωνιζοντας την αδικια και την ανισοτητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΙΚΑΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ Η ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΔΕΝ ΛΕΩ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ.

      Διαγραφή
    2. 1) ΥΨΙΣΤΗ ΑΡΕΤΗ ΦΙΛΑΡΑΚΟ, ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ & ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΟΥ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΕΓΕΣΑΙ ΙΑΤΡΟΣ. Η ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΡΡΗΜΟΣΥΝΗ ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΟΙΡΑΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
      2) ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΕΧΩ ΒΑΣΙΜΕΣ ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΠΩΣ Ο ΙΚΑΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΑ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΑΡΚΕΙΑ. ΕΥΓΕ!!! ΚΑΛΑ ΠΑΜΕ.
      3) ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥΣ -ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΙΑΤΡΟΣ- ΑΛΛΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ,ΠΡΟΣΔΟΚΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΣΕ ΤΑΙΖΕΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΟΥ. ΤΙΜΙΟΣ & ΣΥΝΕΠΗΣ.
      4) ΑΝ Η "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ"ΓΙΑ ΣΕΝΑ Η ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΘΑ ΣΟΥ ΣΥΣΤΗΣΩ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ.

      Διαγραφή
  3. ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΗ,ΣΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΠΙΟ ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΜΠΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΟΥΛΑΕΙ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΒΓΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΓΙΑΤΡΟ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή