Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Ελλείψεις αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις των οροθετικών



Νέα επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό απέστειλε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αναφορικά με τις ελλείψεις αντιδραστηρίων για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης, αλλά κυρίως για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής.
Iatronet.gr

Στην επιστολή η "Θετική Φωνή" καλεί προσωπικά τον Υπουργό να παρέμβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα.

Σε Δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2016, το Υπουργείο Υγείας δεσμευόταν πως έχει δρομολογηθεί η άμεση παραγγελία εξετάσεων από τα τέσσερα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, ωστόσο κάτι τέτοιο ποτέ δε συνέβη.

Αντίθετα, το πρόβλημα έχει αποκτήσει πλέον δραματικές διαστάσεις με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία χιλιάδων ανθρώπων που ζουν με HIV και δε μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εξετάσεις τους. Μόνο στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 5.000 εξετάσεις. Στο αντίστοιχο κέντρο της Θεσσαλονίκης που καλύπτει τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν προς εξέταση 1.500 δείγματα, ενώ στο εργαστήριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας εκκρεμούν άλλα 400 δείγματα αίματος.

Στην ίδια ανακοίνωση αλλά και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων για θέματα που σχετίζονται με το HIV/AIDS, το Υπουργείο Υγείας υποστήριξε πως έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνιο του 2016 οι διαδικασίες για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια αντιδραστηρίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οχτώ μήνες μετά βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της σύνταξης του τελικού κειμένου του διαγωνισμού, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα διενεργηθεί και πότε θα τελεσφορήσει.

Το πρόβλημα των ελλείψεων αντιδραστηρίων αποτελεί πάνω από όλα ένα προεξέχον ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς η μη σωστή παρακολούθηση της υγείας των οροθετικών ατόμων βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το στόχο για περιορισμό των νέων κρουσμάτων HIV στη χώρα μας. Η απρόσκοπτη πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στα φάρμακα και στις εξετάσεις τους, αποτελεί θεμελιώδη και αδιαπραγμάτευτη παράμετρο στην πορεία προς την εξάλειψη της νόσου, καθώς μόνο έτσι οι άνθρωποι που ζουν με HIV καθίστανται σχεδόν μη μεταδοτικοί.

Η επιστολή καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι "οι άνθρωποι που ζούμε με HIV/AIDS δε μπορούμε να περιμένουμε μέχρι την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού. Απαιτούμε μία λύση που θα καλύψει άμεσα τις τρέχουσες ανάγκες για εξετάσεις. Για το λόγο αυτό, θέτουμε τόσο τον κ. Ξανθό προσωπικά, όσο και το Υπουργείο Υγείας προ των ευθυνών τους να προασπιστούν στην πράξη το δικαίωμά μας στην υγεία, αλλά και τη δημόσια υγεία εν γένει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου