Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΠΟΥ «βγάζει το καπέλο» στην Ελλάδα για την εμβολιαστική κάλυψη των προσφύγων



«Σας βγάζουμε το καπέλο», είπε ο υπεύθυνος του προγράμματος εμβολιασμών και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, Ρομπ Μπλάτερ, απευθυνόμενος στον γγ Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, κατά τη συνάντηση, που συνδιοργάνωσε με το ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ η γγ Δημόσιας Υγείας (ΓΓΔΥ) και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι 36 χωρών.
Onmed.gr

Στη συνάντηση που αφορούσε την Κοινή Φόρμα Αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF, για τους εμβολιασμούς και την έγκαιρη και έγκυρη αποστολή στοιχείων από κάθε χώρα, ο κ. Μπάτλερ, εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους όσον αφορά τη διακοπή ενδογενούς διασποράς ερυθράς και ιλαράς και την απόλυτα ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών.

Ως εκ τούτου, τόνισε, είναι η καταλληλότερη χώρα για φιλοξενία της συνάντησης, αν συνυπολογιστεί και η επιτυχία του προγράμματος που εκπονήθηκε από το υπουργείο Υγείας υπό τον συντονισμό της ΓΓΔΥ για τους εμβολιασμούς προσφύγων και μεταναστών, παρά τις δυσμενείς συνθήκες.

«Σας βγάζουμε το καπέλο» γι’ αυτό το επίτευγμα είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάτλερ, προσθέτοντας ότι τα παραπάνω καταδεικνύουν την προσήλωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στους στόχους του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τους εμβολιασμούς.

Από την πλευρά του ο κ. Μπασκόζος επανέλαβε ότι η χώρα μας είναι υγειονομικά ασφαλής, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των πολιτικών δημόσιας υγείας, πρόληψης και αγωγής υγείας. «Ταυτόχρονα», πρόσθεσε «αξιοποιούμε την πρόκληση της εισόδου στη χώρα μας εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών για αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων με βάση την επιδημιολογική επιτήρηση και τους εμβολιασμούς».

Στη συνέχεια ο γγ αναφέρθηκε στην έκθεση για το πρόγραμμα εμβολιασμών προσφύγων-μεταναστών (περιέλαβε εμβολιασμό για 10 νοσήματα και έγιναν περισσότερα από 30.000 εμβόλια) και τόνισε ότι «οι υπηρεσίες σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς και τις πιστοποιημένες ΜΚΟ, ειδικά με WHO και UNICEF επιτελούν στο ακέραιο και με επάρκεια το καθήκον τους. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η πλήρης υγειονομική κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών είναι ο ασφαλέστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας της δημόσιας υγείας για όλους», κατέληξε ο κ. Μπασκόζος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου