Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Έναντι πληρωμή εισφοράς θα δέχεται ο ΕΦΚΑ

Σημαντικές διορθώσεις στο ασφαλιστικό ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος - newsbeast.gr

Δεκτή αναμένεται να γίνεται από το σύστημα του ΕΦΚΑ η μερική καταβολή εισφοράς έως το ύψος που κατέβαλε ο ελεύθερος επαγγελματίας με το προηγούμενο σύστημα, δηλαδή με τις κλίμακες.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος, εάν οι εισφορές των ασφαλισμένων εμφανίζονται αυξημένες μπορούν να καταβάλουν μερική εισφορά τουλάχιστον ίση μ' εκείνη που κατέβαλαν πριν το νέο ασφαλιστικό και να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Στο μεταξύ την άποψη ότι το ασφαλιστικό χρειάζεται σημαντικές διορθώσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας ενώπιον του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιου Πετρόπουλου που παραβρέθηκε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος:

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δυστυχώς εμφανίζει σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή της στην πράξη, που παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι ασάφειες και βεβαίως οι εξοντωτικές επιβαρύνσεις που αυτός δημιουργεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες, δικαίως έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού, ένας μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει λιγότερες εισφορές.

Είναι θετικό το ότι το υπουργείο επεξεργάζεται διορθωτικές παρεμβάσεις. Ωστόσο η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα και η σύγχυση που προκαλείται τόσο σε επαγγελματίες, όσο και σε εταιρίες, επιδεινώνουν την κατάσταση.

Πρέπει να αναζητήσουμε ένα σύστημα που να μη δημιουργεί σοβαρές ανισότητες. Ένα σύστημα δίκαιο του οποίου οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν θετική απόδοση. Ένα σύστημα που να μην επιβαρύνει την οικονομία και να μην επιβάλει υψηλό μη μισθολογικό κόστος, υπονομεύοντας την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, τις ίδιες δηλαδή τις πηγές από τις οποίες τροφοδοτείται.

Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα διασφαλίζει μία εθνική σύνταξη ενισχυμένο με έναν υποχρεωτικό πυλώνα στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και με κίνητρα για την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Το ζητούμενο, κύριε υπουργέ, είναι ότι για μία ακόμη φορά το ασφαλιστικό αντιμετωπίστηκε αποσπασματικά, ενώ θα έπρεπε να συμπεριληφθεί μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο που θα συμπεριελάμβανε και μεταρρυθμίσεις στη φορολογία. Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα και αποσπασματικά, αποσυνδεδεμένο από ένα σύγχρονο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα.

Και για να γίνω πιο κατανοητός θα σας επισημάνω ότι για να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή με το σύστημα που τώρα εφαρμόζεται θα πρέπει ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις να εμφανίζουν κέρδη στις επιχειρήσεις τους. Και αυτό αφορά το φορολογικό μας σύστημα και όχι το ασφαλιστικό. Με το σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα, όχι μόνο δεν καταπολεμάται η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, αντίθετα ενισχύεται αφού ο καθορισμός των ασφαλιστικών εισφορών είναι ευθέως συνδεδεμένος με τα κέρδη των επιχειρήσεων. Και αυτό συμβαίνει ενώ κατά γενική ομολογία η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή δεν έχουν καταπολεμηθεί στη χώρα μας.

Ως Επιμελητηριακή Κοινότητα προτείνουμε την προώθηση ενός νέου συστήματος που αν μη τι άλλο θα συνδέει το φορολογικό με το ασφαλιστικό σύστημα και ως άμεσα εφαρμοστέο μέτρο θα μπορούσε να είναι η θέσπιση σημαντικών φορολογικών κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων για αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Με το μέτρο αυτό οι καταναλωτές θα είχαν κίνητρο να ζητούν πάντοτε αποδείξεις, γεγονός που θα έκανε τις επιχειρήσεις να εμφανίζουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και κατά συνέπεια να καταβάλουν και τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Η Επιμελητηριακή Κοινότητα διατυπώνει υπεύθυνες προτάσεις και θα συνεχίσει να συμμετάσχει εποικοδομητικά στο δημόσιο διάλογο, με στόχο να διασφαλιστεί ένα δίκαιο και ταυτόχρονα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».
Πετρόπουλος: Πρέπει να στηριχθεί η κοινωνική ασφάλιση με την καταβολή των εισφορών

Θετικό για την προοπτική και την οικονομία της χώρας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Όπως είπε, σύντομα, θα γίνει επεξεργασία των επιμέρους σημείων με τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος ανέλυσε τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και απηύθυνε κάλεσμα στα μέλη του ΕΒΕΑ και όχι μόνο να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. «Πρέπει να στηριχθεί η κοινωνική ασφάλιση με την καταβολή των εισφορών. Στα τέλη Φεβρουαρίου, πρέπει να καταγραφούν καλύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με τα περυσινά. Έτσι, θα στηρίξουμε ένα σύστημα, το οποίο, παρά τις ατέλειες που έχει, θα μας δώσει τη δυνατότητα να το χτίσουμε και να είναι δικό μας, χωρίς άλλες παρεμβάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα προβλήματα και αποδυνάμωση» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η επίτευξη των στόχων που είναι εφικτή πλέον, μας δημιουργεί μία στέρεη βάση για τη συμφωνία που επέρχεται» τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, η πλειονότητα των ασφαλισμένων επωφελούνται από τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ υπογράμμισε ότι, στο προσεχές μέλλον, το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει, μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει και τις ακραίες επιβαρύνσεις, όπου αυτές υπάρχουν.

1 σχόλιο:

  1. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ ΕΓΩ ΕΙΝΑΙ ΌΤΙ ΤΗ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ- ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ, ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΟΥ , ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΕΣΑ. ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. ΕΝΑΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή