Τρία εικοσιτετράωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, ο "πήχης” προσδοκιών για μία πρώτη πολιτική συμφωνία παραμένει χαμηλός με το χρονοδιάγραμμα πλέον να εκτείνεται ξεκάθαρα προς τον Μάρτιο, αλλά και προς τους επόμενους μήνες μέχρι τον Ιούνιο. Και τούτο προκειμένου η πρώτη αυτή συμφωνία να οριστικοποιηθεί, μαζί με το Μνημόνιο για την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενημερώνοντας χθες για τη σύνοδο της Δευτέρας, έκανε σαφές ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί στην (σύντομη όπως εκτίμησε) συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, είναι να υπάρξει αυτή η πρώτη συμφωνία. Θα "ξεκλειδώσει", εξήγησε, για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο, την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.
Ωστόσο διευκρίνισε για να συμβεί αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (σ.σ. ο οποίος από χθες βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη παρακολουθώντας μάλιστα και αγώνα ποδοσφαίρου, ενώ σήμερα θα έχει σειρά επαφών με τοπικούς φορείς/κυβερνητικές αρχές) να δεσμευθεί ότι θα νομοθετήσει.. τώρα. Δηλαδή ότι δέχεται να νομοθετήσει εκ των προτέρων τα μέτρα που θα ισχύουν από το 2018 και μετά για να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό που "βλέπει" η Κομισιόν (έως 300 εκατ ευρώ για το 2018) αλλά και το χάσμα προβλέψεων ανάμεσα στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ.
Το μόνο που χρειάζεται να συμφωνηθεί τη Δευτέρα είναι η αποδοχή της Ελλάδας για την εκ των προτέρων νομοθέτηση και όχι το περιεχόμενό τους ούτε το ύψος τους διευκρίνισε η ίδια πηγή…
Συντάξεις – αφορολόγητο
Πάντως, έχει γίνει κάτι παραπάνω από σαφές τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το πρώτο μέτρο που ζητούν οι θεσμοί για το νέο "κόφτη" είναι οι νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις και το δεύτερο βασικότερο το αφορολόγητο (το οποίο μάλιστα δημιούργησε μία κυβερνητική σύγχυση χθες μετά τις δηλώσεις της υφυπουργού ΥΠΟΙΚ περί των μειώσεων συντελεστών και άλλων "ανταλλαγμάτων" με τα οποία επιχειρείται να συνδυαστεί….).
Αναφορικά με το ύψος των μέτρων, ξεκινούν σύμφωνα με το πρώτο σενάριο των θεσμών από τα 2,7 - 3,6 δισ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μία προσπάθεια - με μοχλό πίεσης από την Κομισιόν - να αποκλιμακωθεί η αξία τους (λόγω των νέων στοιχείων υπεραπόδοσης των μέτρων που έχουν ληφθεί και τα οποία παραθέτει η Αθήνα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από ελληνικές πηγές ανεβάζουν τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 ακόμα και στο 3% του ΑΕΠ, έναντι δημοσιονομικού στόχου στο μνημόνιο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ).
Νέες ζυμώσεις
Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη πριν το Eurogroup της Δευτέρας με συμμετοχή και του Ντάισελμπλουμ προκειμένου να βρεθεί μία λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Άλλες πηγές δεν αποκλείουν και μία προσπάθεια για διενέργεια EWG.
Ωστόσο, προς το παρόν, δεν φαίνεται να οριστικοποιείται κάποιο "ραντεβού", αν και όπως αναφέρεται από αρμόδια στελέχη, αν υπάρξει "έδαφος" μπορεί να συμφωνηθεί ανά πάσα στιγμή…. Και από την άλλη πλευρά κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι επιχειρείται η επιστροφή των θεσμών ακόμα και έως τη Δευτέρα.
Χρονοβόρα διαδικασία
Το πλαίσιο το οποίο διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση είναι μία διαδικασία η οποία στο καλύτερο σενάριο θα είναι χρονοβόρα.
Αν υπάρξει μία πρώτη πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα στο Eurogroup, τότε θα δοθεί εντολή επιστροφής των κλιμακίων των θεσμών στην Aθήνα προκειμένου να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση το μείγμα των μέτρων, την οριστικοποίηση των άρθρων του επικαιροποιημένου μνημονίου, καθώς και τη νέα γενιά των απαιτούμενων, προκειμένου να φτάσουν σε μία πρώτη τεχνική συμφωνία (staff level agreement).
Θα πρέπει να ακολουθήσει η νομοθέτηση όσον μέτρων αποφασιστεί ότι πρέπει να ψηφιστούν πριν την πολιτική συμφωνία (όπως συμβαίνει σε κάθε διαπραγμάτευση) και μετά ένα επόμενο Eurogroup θα πρέπει να βάλει την τελική πολιτική "σφραγίδα".
Σε αυτή τη διαπραγμάτευση όμως, υπάρχει ένα ακόμα πρόβλημα: δεν πρέπει απλά να επικαιροποιηθεί - για μία ακόμα φορά - το τρίτο μνημόνιο με την ΕΕ και να συνταχθεί ο νέος κόφτης. Θα πρέπει και να γραφτεί το νέο μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (MEFP), το οποίο έχει κάνει σαφείς τις απαιτήσεις του για παρεμβάσεις σε συντάξεις και σε αφορολόγητο, αλλά και σε πολλά άλλα πεδία όπως το εργασιακό που αποτελεί επίσης ένα βασικό αγκάθι των διαπραγματεύσεων…
Διγλωσσία στην Γερμανία για το ΔΝΤ
Και μένει να φανεί αν θα υπάρξουν τα "ανταλλάγματα" σε παροχές που ζητά η κυβέρνηση, αλλά και στο χρέος με τα δημοσιεύματα χθες στον ξένο Τύπο να κάνουν λόγο για συμφωνία Λαγκάρντ με Μέρκελ για την συμμετοχή του ΔΝΤ με αποφάσεις για το χρέος μετά το 2018. Βεβαίως στην Γερμανία ξεδιπλώθηκε χθες και μία διγλωσσία που προκάλεσε σειρά αντιδράσεων μετά τις απόψεις που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αντιπρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) Μάνφρεντ Βέμπερ ότι στο Βερολίνο κερδίζει έδαφος η άποψη ότι θα έπρεπε να αφήσει κανείς το ΔΝΤ να αποχωρήσει από τη διάσωση της Ελλάδας εφόσον επιμένει σε ένα κούρεμα του χρέους.
Οι πιέσεις πάντως εντείνονται και εκφράστηκαν χθες και από τον Ρέγκλινγκ ο οποίος έκανε σαφές ότι πουθενά αλλού δεν υπήρχαν τόσα προβλήματα και τόσο αδύναμη διακυβέρνηση όσο στην Ελλάδα ζητώντας, μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Το πρόγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Θεσσαλονίκη θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, τον κ. Ά. Στυλιανού, πρόεδρο του ΔΣ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, τον κ. Ι. Κρεστενίτη, πρόεδρο της ΕΥΑΘ, τον κ. Α. Αντωνούδη, πρόεδρο & την κ. Γ.Καλφακάκου Δ/νουσα Σύμβουλο- Εγνατία Οδος Α.Ε, τον κ. Ν. Μυλόπουλο, πρόεδρο του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και την κ. Μ. Κόλλια-Tσαρουχά, Υπουργό Μακεδονίας- Θράκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου