Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Editorial: Η δυστυχία να είσαι γιατρός στη χώρα του Ιπποκράτη!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου 
- Health Report.gr

Στο παρελθόν όταν δήλωνες γιατρός και μάλιστα στη χώρα του Ιπποκράτη, η ιδιότητά σου είχε σίγουρα κοινωνικό κύρος. Και αυτό διότι ποιος δε θα ζήλευε έναν επιστήμονα που δραστηριοποιείται στη χώρα που γέννησε την ιατρική…

Ήταν την ίδια περίοδο που οι γιατροί είχαν ακόμη κοινωνική καταξίωση και οικονομική επιφάνεια, ενώ παρείχαν και με κάθε χρονική άνεση και ποιότητα, υπηρεσίες στους Έλληνες ασθενείς.

Δεν είναι τυχαίο πως το επάγγελμα του γιατρού φάνταζε ελκυστικό, όχι μόνο στους νέους ανθρώπους που ήθελαν να επιλέξουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, αλλά ακόμη και στους μεγαλύτερους, που ήθελαν είτε τα παιδιά τους να γίνουν γιατροί είτε η κόρη τους να …παντρευτεί γιατρό.

Τα χρόνια όμως πέρασαν. Οι γενιές άλλαξαν. Τα επαγγέλματα αλώθηκαν από τα μνημονιακά μέτρα που εφάρμοσαν οι οσφυοκάμπτες της πολιτικής. Και έτσι έμειναν δεκάδες επιστήμονες γιατροί να περιμένουν να δουν μια άσπρη μέρα σε άλλη χώρα, όχι σε αυτή του Ιπποκράτη.

Και πως να μη λοξοκοιτάζουν όλοι οι νέοι γιατροί μια καριέρα στο εξωτερικό, όταν στην Ελλάδα το μέλλον δεν είναι απλά αβέβαιο, αλλά καταστροφικό.
Με ή δίχως ιατρείο; Ιδού το ερώτημα

Τα χρονοβόρα και πολυπόθητα πτυχία ιατρικής, μοιάζουν πια περιττά. Εξάλλου θέλοντας και μη αν διαθέτεις ιδιωτικό ιατρείο θα πρέπει να καταβάλεις για τις ορέξεις της κυβέρνησης και του κ.Κατρούγκαλου, το 60% και πλέον του εισοδήματός σου σε ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές.

Που θα σε οδηγήσει αυτό; Πιθανώς σε κάποιο λουκέτο για να γλιτώσεις τα χειρότερα. Αν πάλι είσαι νέος γιατρός και σκέφτεσαι να ανοίξεις ιατρείο, το ξεχνάς μονομιάς, καθότι ουδείς ξέρει τι του ξημερώνει.

Και δεν είναι μόνο οι ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές που θα έχεις να σκέφτεσαι. Θα πρέπει να σκέφτεσαι και αν θα σε πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ με καθυστέρηση 6 μηνών και βάλε, αλλά κι αν θα υπάρχει και ασθενής τελικά να διαθέτει μετρητά για να περάσει την πύλη του ιδιωτικού σου ιατρείου. Άλλωστε όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε…

Από την άλλη, εάν επιμένεις να μείνεις στη χώρα του Ιπποκράτη θα μπορείς πάντα να ασκήσεις ιατρική σε κάποια μεγάλη ιδιωτική κλινική ή μονάδα υγείας. Τώρα, αν θα βγαίνει το ενοίκιο και τα λοιπά έξοδα, είναι μια άλλη υπόθεση. Καθότι με τέτοια πληθώρα …αναξιοποίητων πτυχίων ιατρικής, άντε να εξασφαλίσεις πάνω από 800 ευρώ (στην καλύτερη βέβαια).

Ίσως αυτά που παλιά έλεγαν οι Αριστεροί και χλεύαζαν με …μειδιάματα οι Δεξιοί, περί «υπαλληλοποίησης του ιατρικού κόσμου προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων«, να μην είναι τελικά και πολύ μακριά από τη σημερινή πραγματικότητα. Απλά τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Και αυτοί που τα εφαρμόζουν δεν είναι οι Δεξιοί αλλά οι κατ’ όνομα… Αριστεροί…

4 σχόλια:

  1. Καλά. Τα πράγματα είναι έτσι που γράφεις.
    Εμείς τι κάνουμε γι αυτό.
    Τα τελευταία χρόνια το ιατρικό επάγγελμα θίγεται βάναυσα.
    Γιατί τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου μας δεν μας ένωσαν σε μια κοινή στάση;
    Έχουμε τη δύναμη αλλά λειτουργούμε διασπασμένοι.
    Να ενωθούμε σε μια καθολική διαμαρτυρία, ακόμα και καθολική αποχή.
    Με την παρούσα κατάσταση δεν θα επιβιώσουμε.
    Κι αν δεν επιβιώσουμε εμείς, που είμαστε ο κορμός της μεσαίας τάξης και της κοινωνίας, μαζί μας θα χαθεί και η χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα σωστα και αληθινα. Εγω ομως βλεπω και κατι αλλο. Το ρολο του γιατρου ως λειτουργημα που πλεον εχει δοκιμαστει και στην καθ΄ημερα πραξη παιρνει αριστα. Βεβαια με τον καλο λογο και τα αριστα δεν θα ξεπληρωσω τις αδικες εισφορες και φορολογικες υποχρεωσεις ουτε και τα δανεια μου, αλλα κατι ειναι και αυτο. Αντιθετως οι πολιτικοί γεμιζουν τις τσεπες τους αλλα απαξιωνονται και κοινωνικα εκπιπτουν. Να το πω αλλιως πιο ευκολα θα αποδεχτεις γαμπρο ενα εντιμο και εργατικό γιατρο παρα ενα πολιτικο. Ετσι για να παρηγορουμαστε. Εκτος και αν απο κοινου κλεισουμε ολοι τα ιατρεια μας και απεργησουμε απο τις θεσεις μας. Τοτε θα φανει η δυναμη μας . Αλλα ειπαμε σκεφτομαστε και το κοσμο που περιμενει απο εμας να βρει την υγεια του και να ακουσει μια καλή κουβεντα παρηγοριας. Ενας ιδιώτης παθολογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΜΦΩΝΩ.Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΙΑΤΡΟΜΑΧΟΙ.ΜΕ ΤΗΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ.ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΥΡΑΣΘΕΙ,ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΕΙ ΜΕ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΑΣ.ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΙΡΑ.ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΕΚ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΣ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΜΕ ΜΕΣΟΝ ΤΩΝ ΒΟΛΕΥΤΩΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΖΟΥΣΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ,ΚΛΠ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ.ΑΠΛΩΣ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΕΤΣΙ ΘΕΛΕΙ ΗΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑ.ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΜΠΛΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή