Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Στο ΕΣΥ οι γιατροί του ΠΕΔΥ χωρίς ειδικότητα ως «Γενικοί Γιατροί»! Τι ρυθμίσει το υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στο ΕΣΥ θα ενταχθούν τελικά οριστικά οι γιατροί που δε διέθεταν ειδικότητα αλλά απασχολούνταν στις παλιές μονάδες του ΙΚΑ.

Ειδικότερα με διάταξη που φέρνει στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία το υπουργείο Υγείας, προωθεί την ένταξή γιατρών χωρίς ειδικότητα στον κλάδο γιατρών του ΕΣΥ, έπειτα από αξιολόγηση.

Πρόκειται ουσιαστικά για παλιούς γιατρούς που δεν είχαν λάβει ειδικότητα αλλά τους είχε απονεμηθεί η ειδικότητα του γενικού γιατρού, κάτι που συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες πριν θεσμοθετηθεί η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ήδη από τη στιγμή που η ρύθμιση είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση: «Ως Γενικοί Γιατροί εντάσσονται στο ΕΣΥ οι γιατροί χωρίς ειδικότητα του ΠΕΔΥ!».

Μέχρι σήμερα οι γιατροί αυτοί παρότι εργάζονται στο ΠΕΔΥ δεν έκαναν εφημερίες ενώ φαίνεται πως με τη ρύθμιση αυτή ανοίγει πια ο δρόμος ακόμη και να εφημερεύουν στο ΕΣΥ. Αυτή τουλάχιστον είναι η επιχειρηματολογία του υπουργείου Υγείας. Άγνωστο βέβαια πως θα γίνει αυτό.
Στο ΕΣΥ αλλά χωρίς ιδιωτικό ιατρείο

Αναφέρεται συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή: «Με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου προβλέπεται ένταξη στον κλάδο ιατρών του ΕΣΥ με την ιδιότητα του γενικού γιατρού, μετά από αξιολόγηση τους, ιατρών χωρίς ειδίκευση, οι οποίοι διαθέτουν πιστοποιητικό γενικής ιατρικής, είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και έχουν προϋπηρεσία έως και 25 χρόνια σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Οι ιατροί αυτοί, οι οποίοι εργάζονται σε Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ, σήμερα αντιμετωπίζονται μισθολογικά και βαθμολογικά ως ΠΕ και δεν εντάσσονται στο σύστημα των εφημεριών, παρά τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. Κατόπιν αυτών, προς άρση της υφιστάμενης σε βάρος τους αδικίας αλλά και προς όφελος του δημοσίου συστήματος υγείας, η διάταξη κρίνεται αναγκαία».

Βέβαια όσοι εξ αυτών παρότι δεν είχαν ειδικότητα διέθεταν ιδιωτικό ιατρείο, θα πρέπει να βάλουν λουκέτο έως τέλος Μαρτίου του 2018, όπως και οι υπόλοιποι γιατροί του ΠΕΔΥ που θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα, με βάση τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Υγείας. Δείτε ΕΔΩ τι σχετική ρύθμιση: «Γιατροί ΠΕΔΥ: Τέλος τα ιδιωτικά ιατρεία μέχρι τέλος Μαρτίου 2018! Όλη η απόφαση του υπ. Υγείας»

Να σημειωθεί πως οι γιατροί χωρίς ειδικότητα είναι κυρίως όσοι είχαν ενταχθεί στο σύστημα πριν το 2001 και η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής τους είχε απονεμηθεί, σε αντίθεση με σήμερα που αποτελεί κανονική ειδικότητα τετραετούς εκπαίδευσης.

2 σχόλια:

  1. Στο ΙΚΑ δουλευαν ως οικογενειακοι ιατροι, μονο και μονο για να γραφουν συνταγες, δεν αγγιζαν ανθρωπο. Χαρη στο κλιμα του ΙΚΑ καταφεραν στα ιδιωτικα τους ιατρεια να γραφουν "ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ". Ηταν απιστευτο. Το εντυπωσιακο ηταν οτι οι ιδιωτες "Ειδικοι Παθολογοι" αντι να ξεκινησουν πολεμο αποδεχτηκμαν την εγκατεστημενη απο δεκαετιες πραγματικοτητα. Ετσι λοιπον πηγαμε μπροστα για χρονια, μεχρι που το ΙΚΑ εκλεισε και οι ασφαλισμενοι του ανακαλυψαν οτι υπαρχουν και αλλου ιατροι. Σε αυτο το σημειο ο ΕΟΠΥΥ βοηθησε εμας τους νεωτερους. Και πιστευω ειλικρινα οτι αν το συστημα ειχε επιτρεψει την ελευθερη προσβαση στους παθολογους (απο τους οποιους ολοι ξεκινουν), χωρις να υπαρχει οριο 200 επισκεψεων να ειστε βεβαιοι οτι το ΠΕΔΥ θα ειχε κλεισει και αυτο. Απο την αλλη καταλαβαινω οτι θα πρεπει με καποιο βαθμο να προσληφθουν (για λογιστικους λογους), αλλα γιατι πρεπει ντε και καλα να λαβουν και μπονους την ειδικοτητα. Ας ονομαστουν απλως επιμελητες "Ανευ ειδικοτητας" και τελειωνει η δουλεια. Ετσι λυνουμε και το προβλημα του ΕΣΥ. Επιπλεον μεχρι ποτε θα φτανουν οι ιατροι του ΕΣΥ στο βαθμο του διευθυντη αυτοδικαίως. Χωρις διδακτορικα, μεταπτυχιακα ή εργασιες σε ξενα περιοδικα, χωρις δηλαδη με ενα πιστοποιημενο επιστημονικο εργο. Φτανει πια με το θριαμβο της μετριοτητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιά όλα αυτά φταίει η μονιμότητα τόσο στο ΕΣΥ όσο και στο παλιό ΙΚΑ και στο νέο ΠΕΔΥ. Οι μόνιμοι υπάλληλοι του δημοσίου πχ εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, στρατιωτικοί, διοικητικοί έχουν με τα χρόνια βαθμολιγική και μισθολογική ανέλιξη. Ετσι και οι γιατροί του ΕΣΥ ,που είναι μόνιμοι υπάλληλοι του δημοσίου φθάνουν στο βαθμό του διευθυντή ...όπως οι στρατιωτικόι γίνοται ....στρατηγοί.

      Διαγραφή