Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Κώστας Λουράντος: Μάχες για το ιδιοκτησιακό και το ασφαλιστικό

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Χωρίς τέλος είναι τα προβλήματα που δημιουργούν οι κυβερνώντες στους φαρμακοποιούς που, από προνομιακή επαγγελματική ομάδα, έχουν γίνει εδώ και καιρό οι αποδιοπομπαίοι τράγοι του επιστημονικού επιχειρείν! Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κώστας Λουράντος, δεν προλαβαίνει να πηγαίνει στις Βρυξέλλες όπου καταβάλει προσπάθειες μείωσης της ζημίας για τον κλάδο του από τα όσα προωθούνται στο ιδιοκτησιακό, ενώ και πίσω στην Ελλάδα τον περιμένει η παράλογη σύνδεση του ασφαλιστικού με το φορολογικό σύστημα για έναν κλάδο που είναι αδύνατον να φοροδιαφύγει..! Μεθαύριο Πέμπτη εξάλλου διεξάγεται στην Αίγλη Ζαππείου ημερίδα για το ασφαλιστικό -φορολογικό που πλήττει ιδιαίτερα τον κλάδο.

"Τάραξαν" τα νερά οι θέσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού όταν έγινε δεκτή η Αναφορά που υπέβαλλε στα τέλη Ιανουαρίου στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην διαδικασία, που ξεπέρασε κατά πολύ τα συνηθισμένα χρονικά όρια, οι Ευρωβουλευτές αντιμετώπισαν θετικά τις θέσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος, και αποφασίστηκε να ζητηθεί επιστολή εξηγήσεων από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την οποία απαιτούνται εξηγήσεις για τους λόγους που οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει τις συγκεκριμένες αποφάσεις για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Η επιστολή θα αποστείλει αρχικά από την Επιτροπή Αναφορών προς το υπουργείο Υγείας και θα αναμένεται άμεσα η γραπτή τους απάντηση για να δοθεί συνέχεια στο θέμα.

"Τι θα προσφέρει η απελευθέρωση που φέρνει οποιονδήποτε ιδιώτη στα φαρμακεία"; Aναρωτήθηκε ο κ. Λουράντος, επισημαίνοντας στα μέλη της Επιτροπής ότι ο «ανταγωνισμός» έφερε στην Ελλάδα αύξηση στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ από 20 – 50%. Και επανέλαβε ότι στην χώρα μας έχουμε 11.000 φαρμακεία που από τον αριθμό τους και μόνο καταρρίπτουν κάθε επιχείρημα περί ανταγωνισμού.

ΜΥΣΥΦΑ

Κι ας δούμε που βρίσκεται ένα άλλο πρόβλημα... Η διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από μη φαρμακεία και η απελευθέρωση στις τιμές τους. Αυτήν την στιγμή έχουμε τα ΓΕΔΙΦΑ που είναι ένα μικρό μέρος των ΜΥΣΥΦΑ που μπορεί να διατίθεται σε σούπερ μάρκετ. Και έχει ξεκινήσει και η απελευθέρωση της τιμής προς τα επάνω, της ανώτερης τιμής δηλαδή των ΜΥΣΥΦΑ, για την οποία οι φαρμακοποιοί έχουν προβλέψει αύξηση στις τιμές.

Συνεχή ταξίδια

Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΦΣ ταξιδεύει και πάλι στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της χάραξης της στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Φαρμακευτικού Οργάνου (PGEU). O κ. Λουράντος από το Συμπόσιο που διοργάνωσε ο ΠΦΣ στην Ελλάδα είχε δημιουργήσει αίσθηση διατυπώνοντας την θέση ότι η PGEU πρέπει να γίνει πιο διεκδικητική.

Εξάλλου το πλεονέκτημα που έχει να βρίσκεται κοντά στα κέντρα αποφάσεων, πράγμα που σημαίνει άμεση ενημέρωση, θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός φαρμακευτικός κλάδος.

Επίσης θα τονισθεί η αναγκαιότητα να διερευνηθεί μέσω της PGEU η δυνατότητα άντλησης κοινοτικών πόρων για την επιχορήγηση των φαρμακοποιών σε θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει από την ελληνική αντιπροσωπεία στο θέμα της προσφυγής του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην επιτροπή αναφορών.

Η ατζέντα της συζήτησης του Συμβουλευτικού Οργάνου της PGEU περιλαμβάνει και μια σειρά άλλων θεμάτων όπως ενημέρωση επί δικαστικών θεμάτων που αφορούν το φαρμακευτικό επάγγελμα, επί των νέων Οδηγιών που αφορούν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, την διάθεση των κτηνιατρικών φαρμάκων και επιμέρους θέματα των κρατών εκπροσώπων των μελών της Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου