Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Καταργείται η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ενστάσεων για τα φάρμακα! Τι αλλάζει το υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στην κατάργηση της Επιτροπής Ενστάσεων για τα φάρμακα προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε για την ψυχική υγείας, περιλαμβάνει διάταξη βάση της οποία καταργείται η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ενστάσεων για τα φάρμακα και στην οποία εξετάζονταν λεπτομερώς τα αιτήματα των φαρμακευτικών εταιρειών που διαφωνούσαν με τις τιμές των φαρμάκων τους που είχαν ορισθεί.

Επρόκειτο για μια φημολογούμενη αλλαγή που είχε αποκαλύψει καιρό τώρα το HealthReport.gr.
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία η δευτεροβάθμια διαδικασία «με εξέταση ενστάσεων ενώπιον δευτεροβάθμιας επιτροπής είναι ατελέσφορη, καθώς η επιτροπή αυτή απαρτίζεται από πρόσωπα τα οποία καταρχήν δεν έχουν εκ της ιδιότητας τους το επιστημονικό υπόβαθρο των μελών της πρωτοβάθμιας επιτροπής, τα οποία και ορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας».
Αλλαγές και στη Θετική Λίστα Φαρμάκων

Ταυτόχρονα στο άρθρο 53 το νομοσχεδίου που κατατέθηκε προβλέπεται ότι πριν την υπουργική απόφαση για την έγκριση της Θετικής Λίστας Φαρμάκων (Λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα) να αναρτάται ο κατάλογος προς διαβούλευση για τη διόρθωση τυχόν λαθών.

Έτσι σύμφωνα με την επιχειρηματολογία «επιταχύνεται η διαδικασία διόρθωσης των λαθών που προβλεπόταν μόνο μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης και την καταχώρηση στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου