Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Το απόλυτο χάος με τον ΕΦΚΑ

Ασφαλισμένος είδε στο ασφαλιστικό του ιστορικό ότι διακόπηκε η δραστηριότητά του λόγω θανάτου ενώ σε άλλον αρνήθηκαν να του γράψουν παραπεμπτικό για χημειοθεραπεία καθώς ήταν διπλοεγγεγραμμένος


Χαώδης είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης με τα 3,5 εκατ. ασφαλισμένους , 2,6 εκατ. συνταξιούχους!

Χαρακτηριστικό είναι ότι αποφασίστηκε να δοθεί παράταση έως τις 17 Μαρτίου για την πληρωμή των εισφορών(η προσθεμία έληγε σήμερα) .Κι αυτό γιατί δεν έχουν αναρτηθεί περισσότερα από 150.000 ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή ο ένας στους 10 αυτοαπασχολούμενους, δεν γνωρίζει ακόμη τι πρέπει να πληρώσει!!!. 

Οι καταγγελίες για τη δυσλειτουργία του ΕΦΚΑ βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Ετσι ασφαλισμένος είδε στο ασφαλιστικό του ιστορικό ότι διακόπηκε η δραστηριότητά του λόγω θανάτου ενώ σε άλλον αρνήθηκαν να του γράψουν παραπεμπτικό για χημειοθεραπεία καθώς ήταν διπλοεγγεγραμμένος

Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ κατεβάζουν ρολά στον νεοσύστατο φορέα την Πέμπτη 2 Μαρτίου από τις 12.00 έως τη λήξη της βάρδιας.Μάλιστα η ΠΟΠΟΚΠ και ΠΟΣΕ - ΙΚΑ καταγγέλλουν:

1. Λάθη κατά τη μεταφορά των δεδομένων από τα Μητρώα των πρώην Ταμείων στο μητρώο του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί δεδομένα ασφαλισμένων. Για παράδειγμα, για δύο γυναίκες με συνωνυμία υπήρξε συγχώνευση των μητρώων τους με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εγγραφή μόνο για τη μία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τονίζουν οι εργαζόμενοι, να υπάρχει πάγωμα διαδικασίας π.χ. απόδοσης σύνταξης θανάτου, απόδοσης εξόδων κηδείας, υποβολής ΑΠΔ κ.λπ.

2. Αύξηση των υπηρεσιακών σημειωμάτων που στέλνονται για διόρθωση λαθών από εντασσόμενους φορείς ανά την Ελλάδα με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεραστεί οι δυνατότητες κεντρικής διαχείρισης στην Αθήνα.

3. Υποστελέχωση του HELP DESK του ΕΦΚΑ, ασάφεια αρμοδιοτήτων, δυσλειτουργίες και άγνοια διαχείρισης του συστήματος από τους υπαλλήλους.
Δεκάδες άλλα λειτουργικά προβλήματα: π.χ. υπηρεσιακά αυτοκίνητα του ΙΚΑ παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης βενζίνης. Σύμφωνα με τους εργαζομένους προκαλούνται δυσχέρειες στη διακίνηση αλληλογραφίας, συνταξιοδοτικών φακέλων κ.λπ., αλλά και στη διαδικασία των ελέγχων και της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ.

«Μόνο οι κεντρικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν αρχίσει να αποκτούν ενιαίο οργανωτικό χαρακτήρα, ενώ όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες εξακολουθούν να λειτουργούν, όπως παλιά», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, Βαγγέλης Θεοδωρίδης.Ο ίδιος δεν κρύβει την ανησυχία του για τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σχετικά με την αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας. ‘’

Παγκόσμια πρωτοτυπία

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ παράλληλα επισημαίνουν ότι αποτελεί πράγματι παγκόσμια πρωτοτυπία, η πρώτη λειτουργική εφαρμογή του συστήματος ΕΦΚΑ για το κοινό να γίνεται την ίδια μέρα που ανοίγει και για τους χρήστες. Η διαχείριση έπρεπε να είχε συμβεί ομαλά και πριν το άνοιγμα του συστήματος για το κοινό, όπως αναφέρουμε και παρακάτω. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούσαμε ότι ο ΕΦΚΑ δεν ήταν έτοιμος να λειτουργήσει από 1/1/2017.Σε ό,τι αφορά στην παροχή «ασφαλιστικής ικανότητας» οι συνδικαλιστές εκφράζουν την ανησυχία τους για τα προβλήματα που άρχισαν ήδη να εμφανίζονται σχετικά με την αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τα προστατευόμενα μέλη τους.

Στο μεταξυ παράταση για τις πληρωμές των εισφορών ΕΦΚΑ έως τις 17 Μαρτίου εδωσε το υπουργείο Εργασίας καθώς τα προβλήματα με την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων ήταν πολλά.Η παράταση αφορά μισθωτούς και μη (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες). Υπενθυμίζεται ότι η σχετική ημερομηνία έληγε σήμερα 28 Φεβρουαρίου.Επίσης, παράταση δίνεται στην προθεσμία υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) έως την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017.Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στόχος είναι να διευκολυνθούν όλοι οι εργοδότες που απασχολούν μισθωτούς ασφαλισμένους, να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους για την υποβολή της ΑΠΔ, μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2017, λόγω ένταξης στον ΕΦΚΑ νέων κατηγοριών μισθωτών.Την παράταση ζητούσαν φορείς της αγοράς προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες.

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΣΤΟ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ Α.Φ.Μ. ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΑΣΤ.ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 1980, ΧΑΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80. ΣΤΟ ΤΣΑΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ, ΕΝΩ ΠΕΡΑΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΔΟΥ. ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΝΑ 20ΗΜΕΡΟ ΚΑΙ Ο ΕΦΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΑΚΟΜΑ. ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ. ΠΩΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ Α.Φ.Μ.? ΧΑΟΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή