Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Έφοδος ελεγκτών στον ΕΟΦ για τα φάρμακα! Τι πήραν μαζί τους



Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Έφοδο έκαναν στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ελεγκτές από τα μικτά κλιμάκια που δημιουργήθηκαν, με σκοπό να ελέγξουν όλη την αλυσίδα των φαρμάκων και της τιμολόγησης.

Έκπληκτοι έμειναν την Τρίτη οι εργαζόμενοι και τα στελέχη που βρίσκονταν στο κτίριο της οδού Μεσογείων του ΕΟΦ, όταν διαπίστωσαν ότι ομάδα ελεγκτών από τα μικτά κλιμάκια που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, έκαναν την εμφάνισή τους.

Οι ελεγκτές -που πέρασαν την πύλη του ΕΟΦ -είναι μέρος του νέου «Σώματος» που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή στελεχών της ανεξάρτητης αρχής υπό τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ) καθώς και της οικονομικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr οι «ράμπο» έκαναν φύλλο και φτερό όλες τις Διευθύνσεις του ΕΟΦ προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία για το πως τιμολογούνταν τα φάρμακα τα τελευταία χρόνια, ποια διαδικασία ακολουθούνταν στα διορθωτικά Δελτία Τιμών, αλλά μεταξύ άλλων ποια πρόσωπα εμπλέκονταν σε όλη την αλυσίδα προώθησης των φαρμάκων.

Οι ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι οι ελεγκτές πήραν μαζί τους κούτες με έγγραφα και στοιχεία των προηγούμενων ετών, προκειμένου να συγκρίνουν με κάθε λεπτομέρεια τις τιμές που προτείνονταν από τα αρμόδια όργανα σε σχέση με το τι ίσχυε στο εξωτερικό την ίδια περίοδο.

Πρόκειται άλλωστε για τη συνήθη διαδικασία που ακολουθείται για να προσδιορισθεί η τιμή ενός φαρμάκου. Γίνεται σύγκριση τιμών μεταξύ χωρών της Ευρώπης, ώστε να καθορισθεί ο μέσος όρος και για τη χώρα μας.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι η εντολή που έχουν λάβει τα μικτά κλιμάκια των ελεγκτών είναι να ξεσκονίσουν κάθε στοιχείο που δείχνει ποια τακτική ακολουθείται για την τιμολόγηση των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια.

Η έφοδος των «ράμπο» στα γραφεία του ΕΟΦ προκάλεσε αναστάτωση στους εργαζόμενους και τα στελέχη του Οργανισμού, λένε οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, ενώ ξεκίνησαν και οι ψίθυροι για το ποια πρόσωπα θα πρέπει να κάθονται σε …αναμμένα κάρβουνα από τους νέους ελέγχους που ξεκίνησαν.

Άλλωστε τα μικτά κλιμάκια ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τις Επιτροπές που εμπλέκονται με τα φάρμακα, ανεξάρτητα εάν βρεθεί κάτι ή αποδοθούν ευθύνες για τυχόν παρατυπίες.

Εξάλλου είναι πολλοί αυτοί που εκτιμούν στο HealthReport.gr πως οι όποιοι έλεγχοι γίνονται για τα…μάτια του κόσμου και στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση περί πάταξης της διαφθοράς στην αγορά φαρμάκου.


Τις επόμενες ημέρες οι έλεγχοι αναμένεται να συνεχισθούν σε φαρμακευτικές εταιρείες αλλά ακόμη και στα αρχεία του υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου