Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη - Capital.gr
Ανάστατη είναι η αγορά του φαρμάκου τόσο από τα νέα μέτρα που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας και αφορούν στην επιβολή αυστηρών προϋποθέσεων και τέλος 25% για την εισαγωγή στη χώρα μας και την αποζημίωση των νέων θεραπειών (οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν χρόνιες και σοβαρές νόσους), όσο και από το διαρκή εκτροχιασμό του προϋπολογισμού σε ΕΟΠΥΥ και δημόσια νοσοκομεία. Όπως μάλιστα αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη από το χώρο των φαρμακευτικών, η βιωσιμότητα πολλών εταιρειών, οι θέσεις εργασίας, αλλά και τα επενδυτικά τους σχέδια (τα οποία περιλαμβάνουν και τις επενδύσεις για τις δοκιμές νέων φαρμάκων) βρίσκονται σε οριακό σημείο.
Τα τελευταία νέα για τη υπέρβαση των δαπανών έρχονται να επιβεβαιώσουν την έντονη ανησυχία των επιχειρήσεων του κλάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν λάβει από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, μόνο το πρώτο δίμηνο του 2017, το κόστος του φαρμάκου έχει ξεφύγει κατά τουλάχιστον 48 εκατ. ευρώ (πρόκειται για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη, δηλαδή για τα σκευάσματα που δίνονται σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους μέσω των φαρμακείων). Σε περίπτωση που το κόστος ακολουθήσει την ίδια ανεξέλεγκτη πορεία και τους επόμενους μήνες, τότε το "κενό" που θα πρέπει να καλύψουν οι φαρμακευτικές (μέσω συμψηφισμού με τις πληρωμές τους) σε σύγκριση με τον κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ (1,94 δισ.) προβλέπεται να είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι ή και ακόμη υψηλότερο.
Πέρσι το clawback για τις φαρμακευτικές, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στον κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ και στις πραγματικές δαπάνες του φαρμάκου, έφτασε τα 451 εκατ. ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη για το 2016 ήταν 755 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των αναγκαστικών εκπτώσεων του rebate), δηλαδή 21% επιπλέον έναντι του 2015 ή το 38,8% της δαπάνης. Αλλά και η επιβάρυνση στη νοσοκομειακή δαπάνη για το 2016 έφτασε τα 261 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των χρημάτων που θα πρέπει να καλύψουν οι φαρμακευτικές ξεπερνά για τη χρονιά που πέρασε το 1 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να νομοθετήσει αυστηρές παρεμβάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη για να μειώσει το κόστος, με αβέβαιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα σύμφωνα με φορείς του χώρου. Μεταξύ των παρεμβάσεων είναι η δημιουργία φορές αξιολόγησης της τεχνολογίας στην υγεία (ΗΤΑ – Health Technology Assessment) και η επιβολή επιπλέον 25% έκπτωσης (rebate) ως τέλος εισόδου στη θετική λίστα (η λίστα με τα σκευάσματα που αποζημιώνονται), πέραν των ήδη υφιστάμενων επιστροφών και εκπτώσεων που κάνουν οι φαρμακευτικές. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ δεν έχει αποφασιστεί αν τα μέτρα θα περάσουν με ξεχωριστό νομοσχέδιο του υπουργείου ή θα ενταχθούν στα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου