Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Με πολιτικά σόου η υγεία δεν σώζεται...


Αποτέλεσμα εικόνας για show

Η επιλογή του κ.Τσίπρα είναι προφανής. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη για τον ίδιο και την κυβέρνηση του συγκυρία, μετά την αποδοχή μιας σειράς ιδιαίτερα επώδυνων μέτρων προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, επιλέγει την γνωστή και πολυφορεμένη διαφυγή της σκανδαλολογίας. Εξεταστικές επιτροπές για να αναμοχλευτούν υπαρκτά ή μη σκάνδαλα του παρελθόντος και να καταδειχθούν οι ευθύνες του παλιού, όπως αρέσκεται να λέει, πολιτικού συστήματος.

TO BHMA

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να συσπειρώνει την κοινοβουλευτική του ομάδα,αλλά δυστυχώς για τον ίδιο δεν μπορεί να πείσει μια απογοητευμένη κοινωνία, καθώς ακόμα και οι ψηφοφόροι του εμφανίζονται πλήρως απογοητευμένοι από τις επιδόσεις του. 

Είτε τον αντιλαμβάνεται είτε όχι ο πρωθυπουργός, έχει πλέον υποστεί και ο ίδιος τη φθορά του παλιού, έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που διαπίστωσαν πολύ νωρίς ότι ακολουθεί τις ίδιες πρακτικές και μεθοδεύσεις που καταγγέλλει συνεχώς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο χώρο της υγείας έγινε στο παρελθόν τεράστια διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Ιδιαίτερα την περίοδο 2004-2009 οι δαπάνες υγείας εκτινάχτηκαν από το 15 % περίπου του ΑΕΠ που ήταν, στο 23 % . Μόνο η φαρμακευτική δαπάνη είχε ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ για να προσγειωθεί, ανώμαλα, στα χρόνια της κρίσης σε λιγότερα από 2 δισ.

Η εμπειρία από τις εξεταστικές έχει δείξει όμως ότι συνηθέστατα δεν καταλήγουν στον καταλογισμό συγκεκριμένων ευθυνών στους υπευθύνους, αλλά χρησιμοποιούνται απλώς ως πολιτικό άλλοθι για να συντηρείται η ένταξη και η πόλωση. Το βασικό πρόβλημα της δημόσιας ζωής που είναι η αξιοκρατία και η διαφάνεια, εξακολουθεί να ταλανίζει και σήμερα το χώρο της δημόσιας υγείας, παρά τις κραυγές και τις διαρκείς απειλές του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού του.

Και βέβαια δεν μπορεί κανείς να επαίρεται για την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας σήμερα. Βολικό λοιπόν το πολιτικό σόου, οι ανταλλαγές κραυγών και επιθέσεων, αλλά σε τίποτε δεν αλλάζουν την κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες αυτής της ταλαίπωρης χώρας. Δυστυχώς για όσους βρίσκονται στην ανάγκη, να καταφύγουν στα νοσοκομεία ή τα κέντρα υγείας, ούτε η εξεταστική, ούτε οι ανέξοδες και βολικές πολιτικές συγκρούσεις, πρόκειται να τους βοηθήσουν...

1 σχόλιο: