Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Μπλόκο τρόικας στα νέα μέτρα για τα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Μπλοκάρει όπως φαίνεται η τρόικα τα νέα μέτρα για τα φάρμακα που επιχειρεί να προωθήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ο τροϊκανός υπεύθυνος για τον τομέα της Υγείας στη χώρα μας Τζουζέπε Καρόνε, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας, φαίνεται πως δεν έδωσε το πράσινο φως για την ψήφιση των νέων μέτρων για τα φάρμακα.

Να σημειωθεί ότι τα νέα μέτρα που είχε γνωστοποιήσει αποσπασματικά ο υπουργός Υγείας, επρόκειτο να ανακοινωθούν εδώ και λίγες ημέρες, αλλά τώρα …οδεύουν για μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά τα μέτρα: «Στη δημοσιότητα εντός των ημερών τα νέα μέτρα για τα φάρμακα! Τι θα προβλέπουν»
Που διαφώνησε ο τροϊκανός

Οι ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ο Τζουζέπε Καρόνε δεν έδειξε να είναι σύμφωνος με την επιβολή του 25% για την εισαγωγή ενός νέου καινοτόμου φαρμάκου στη χώρα μας.

Πρόκειται για μία από τις βασικές ρυθμίσεις που επιδίωκε να προωθήσει το υπουργείο Υγείας και έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Και αυτό διότι θεωρούν πως με το επιπλέον χαράτσι του 25% συν τις υποχρεωτικές εκπτώσεις, το ποσοστό επιβάρυνσης για ένα νέο φάρμακο θα ξεπερνά το 50%.
Γεγονός που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την είσοδο νέων φαρμάκων στην Ελλάδα.

Αξιόπιστες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν πως ο Καρόνε εκτιμά πως για την εξοικονόμηση πόρων στη φαρμακευτική δαπάνη, πρέπει να ακολουθηθεί μία ενιαία φόρμουλα προσδιορισμού όλων των τιμών των φαρμάκων, ανεξάρτητα εάν είναι πρωτότυπα ή έχουν χάσει την πατέντα τους, καθώς έτσι θα εξοικονομηθούν κονδύλια για τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης εστίασε και στην αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, καθώς θα μπορούσαν άμεσα να εξασφαλιστούν και δαπάνες που να αγγίζουν το 16%.

Πάντως δεν είναι τυχαίο, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, ότι ο υπουργός Υγείας μετά τη συνάντηση που είχε με τον τροϊκανό Καρόνε, άφησε να εννοηθεί πως τα νέα μέτρα θα τεθούν και πάλι στο τραπέζι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Από την άλλη αυτό που φαίνεται πως πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα είναι ο μηχανισμός αξιολόγησης των νέων φαρμάκων (ΗΤΑ).
Άλλωστε ο Τζουζέπε Καρόνε υπενθύμισε στον Έλληνα υπουργό Υγείας, λένε καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, ότι το μνημόνιο προβλέπει τη δημιουργία αυτού του φορέα έως το τέλος του 2017.

Βέβαια το ζήτημα είναι πως και από ποιον θα δημιουργηθεί αυτός ο φορέας που θα αξιολογεί τα φάρμακα καθώς τα ..λεφτά είναι πολλά.

Και είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού καλούνται εμπειρογνώμονες από άλλα κράτη για να αποφανθούν για την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρατυπίες. Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: «Σκοτωμός» στην αγορά υγείας για τον νέο φορέα αξιολόγησης φαρμάκων και τεχνολογίας! Όλο το παρασκήνιο»

Παρ αυτά η αγορά φαρμάκου παραμένει «μαγκωμένη» για το τι θα επακολουθήσει και πως θα εφαρμοστούν και ποια ακριβώς μέτρα, δεδομένου ότι η πληροφόρηση που τους δίνεται είναι με το σταγονόμετρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου