Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Ποιοι γιατροί θα προσληφθούν στις νέες δομές πρωτοβάθμιας υγείας


Ποιοι γιατροί θα προσληφθούν στις νέες δομές πρωτοβάθμιας υγείας

Ο οικογενειακός ιατρός βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγεία που ανακοίνωσε χτες ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός. Τριάντα και πλέον χρόνιας μετά τις εξαγγελίες του αείμνηστου Γεώργιου Γεννηματά για τη δημιουργία του ΕΣΥ όπου ο οικογενειακός είχε θεσπιστεί αλλά ποτέ δεν λειτούργησε ως θεσμός η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προχωρήσει σε μια βαθιά τομής το σύστημα.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: reporter.gr

Παράλληλα ευελπιστεί να προσφέρει θέσεις απασχόλησης στο ιατρικό προσωπικό που μεταναστεύει μαζικά τα τελευταία χρόνια. Οι ειδικότητες των γενικών γιατρών, των παιδιάτρων και των παθολόγων θα είναι εκείνες που θα έχουν την ευκαιρία απασχόλησης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός:

"Στο κέντρο του νέου συστήματος είναι ο οικογενειακός γιατρός αλλά και η διεπιστημονικές συνεργασίας αλλά και οι αποκεντρωμένες δομές.
Οι γιατροί θα προσκληθούν επί τη βάση συμβολαίου υποχρεώσεων. Με τη νέα δομή αντιμετωπίζουμε την παθητική ιδιωτικοποίηση της υγείας αλλά και το brain drain" ανέφερε ο κ. Υπουργός.

Ο Σταμάτης Βαρδαρός Αν. Γ Γ. Υπ. Υγείας που είναι ο υπεύθυνος για τη δομή σημείωσε:

"Το νομοσχέδιο θα μείνει για δέκα μέρες σε δημόσια διαβούλευση ενώ μετά το Πάσχα θα γίνει συζήτηση νε τους φορείς.

Θα προσληφθούν 1300 γιατροί ενω συνολικά 3000 θα είναι το προσωπικό που θα περάσει από το ΑΣΕΠ. Οι συμβάσεις θα είναι τετραετείς, δύο χρόνια αρχικά και με δυνατότητα παράτασης μέχρι τέλος τoυ προγράμματος.

Δυο επίπεδα θα έχει το σύστημα σε τοπικό επίπεδο ενώ το δεύτερο επίπεδο θα είναι υφιστάμενες δομές (πχ του ΠΕΔΥ). Επίσης καταργείται το όνομα ΠΕΔΥ ενώ όλες πο δομές θα ονομαστούν Κέντρα Υγείας και θα τελούν υπό το ΕΣΥ.

Οι προσλήψεις

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες

Οι ειδικοί γιατροί των Κέντρων Υγειας θα μπορούν να συμμετάσχουν στις εφημερίες των νοσοκομείων αλλά και στα απογευματινά ιατρεία.
Η μια κατηγορία οικογενειακών ιατρών θα είναι οι ελεύθερο - επαγγελματίες συμβεβλημένοι με ΕΟΠΥΥ, η άλλη είναι οι μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ ή ιατροί που λειτουργούν στις τοπικές μονάδες υγείας με πληθυσμό ευθύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεύθερο - επαγγελματίες θα έχουν την υποχρέωση να βλέπουν δωρεάν για κάποιες ώρες τους ασθενείς από μια λίστα με 2000 πολίτες των οποίων θα έχουν την εποπτεία. Επίσης θα διατηρούν και το ιατρείο τους. Καθώς σταδιακά θα καταργηθεί η δυνατότητα των 200 επισκέψεων θα πρέπει να δουν αν θα επιλέξουν τη νέος σύμβαση που θα δίνει αμοιβή κάτω από 2000 μικτά).
Είτε με πάγια αντιμισθία ή με αποζημίωση κατά πράξη με συγκεκριμένο αριθμό πράξεων θα γίνονται οι συμβάσεις με ελεύθερο - επαγγελματίες ιατρούς που θα κάνει ο ΕΟΠΥΥ.
Οι ιατροί θα έχουν αποδοχές όπως οι επιμελητές Α (περίπου 1500-1600 ευρώ καθαρά) ενώ οι υπόλοιποι υπάλληλοι θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο. Οι πόροι είναι διασφαλισμένοι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τέσσερα χρόνια ενώ μετά από τέσσερα χρόνια είναι να ενταχθούν στο ΕΣΥ.
Το Μάιο αναμένεται να γίνει η προκήρυξη και τον Ιούνιο οι προσλήψεις με την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Σύντομα θα γίνουν και προκηρύξεις και ειδικών ιατρών στα Κέντρα Υγείας.
Οι πρώτες 50-69 δομές θα είναι έτοιμες τον Ιούλιο και οι 239 μέσα στο 2017 σε 65 αστικά κέντρα. Κάποιες είναι σε υφιστάμενες δομές ή μισθωμένες ή από κτήρια ΟΤΑ κτλ. Θα είναι μικροί χώροι σε διευρυμένο ωράριο και από κει θα ξεκινούν οι δράσεις πρόληψης.
Θα γίνουν σε περιοχές με κριτήρια κοινωνικού αποκλεισμού και όπου υπαρχει υγειονομική φτώχεια δηλαδή υπάρχουν εκλείψεις και όπου υπάρχουν δομές έτοιμες και όπου υπάρχει πρόβλημα με συμβεβλημένους ιατρούς (δεν συμβάλλονται).

1 σχόλιο:

  1. Οσο εγιναν το 2016 τοσο θα γινουν και το 2017! Αν ανοιξουν .....100 τσαντηρια παλι καλα θα ειναι! Οσο για τους .......τυχερους που θα δουλεψουν εκει τα προβλεπομενα 50000 για καθε ΤΟΜΥ τα λενε ολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή