Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

:Χωρίς νευρολόγο το Βενιζέλειο - Ούτε ο γιος υπουργού της Αυστρίας βρήκε γιατρό



Από:Νίκος Κοσμαδάκη - neakriti.gr

Χωρίς νευρολόγο το Βενιζέλειο - Ούτε ο γιος υπουργού της Αυστρίας βρήκε γιατρό

Ο γιος του υπουργού Δικαιοσύνης της Αυστρίας εισήχθη με οξύ παραλυτικό σύνδρομο στο Βενιζέλειο και λόγω της έλλειψης γιατρού διεκομίσθη εσπευσμένα στην πατρίδα του

Με αφορμή το επεισόδιο που έλαβε χώρα την 29η Ιουνίου του 2018, όπου ένας τουρίστας - υπήκοος Αυστρίας, ο οποίος μεταξύ άλλων ήταν και γιος του υπουργού Δικαιοσύνης της Αυστρίας, εισήχθη με οξύ παραλυτικό σύνδρομο στο Βενιζέλειο, και ο οποίος εν συνεχεία διακομίστηκε το ίδιο βράδυ με αεροδιακομιδή στην Αυστρία, καθώς δεν υπήρχε ειδικευμένος νευρολόγος, ο κ. Αυγενάκης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ηρακλείου και γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, απηύθυνε ερωτήσεις στον αρμόδιο υπουργό Υγείας σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει την ανεπαρκή κάλυψη της γενικής εφημερίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και ποιες ενέργειες θα πραγματοποιηθούν για αποκατάσταση του προβλήματος.

Στην ερώτηση αναφέρει χαρακτηριστικά πως «το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, από κοινού με το ΠΑΓΝΗ, είναι επιφορτισμένο με την ισομερή κάλυψη εφημεριακά της Κρήτης και των νησιών του νότιου Αιγαίου. Είναι, λοιπόν, απαράδεκτο, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις γιατρών του νοσοκομείου, ήδη από το 2017, να μην έχει λυθεί το θέμα της ομαλής διεξαγωγής των εφημεριών, εν μέσω μάλιστα θέρους και με αυξημένη την τουριστική κίνηση.

Συγκεκριμένα, οι εφημερεύοντες νευρολόγοι επιμελητές (ένας μόνιμος και ένας επικουρικός - πλην του μη εφημερεύοντος διευθυντή του Τμήματος) αναγκαστικά καλύπτουν μερικώς μόνον τον ημερολογιακό μήνα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στη μη κάλυψη 2 έως 3 εφημεριών ανά μήνα, οπότε οι ασθενείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, καθώς δεν υπάρχει νευρολόγος».

Παρακάτω στην ερώτηση γίνεται σαφές πως «το πρόβλημα διογκώνεται από το γεγονός πως στο Νευρολογικό Τμήμα του Βενιζελείου εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικευόμενος, λόγω διαδικαστικών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη φύση του ενοποιημένου Νοσοκομείου Βενιζελείου-ΠΑΓΝΗ, με αποτέλεσμα, ενώ το προσωπικό του Βενιζελείου είναι οι δύο προαναφερόμενοι ιατροί συν τον διευθυντή τους, στο ΠΑΓΝΗ να υπάρχουν συνολικά τουλάχιστον 15 νευρολόγοι (10 ειδικευόμενοι και 5 μόνιμοι).

Τα αργά αντανακλαστικά της διοίκησης αναφορικά με την επίλυση του προβλήματος γεννούν ερωτηματικά, ενώ για μία ακόμα φορά διαπιστώνεται η ολιγωρία της κυβέρνησης και η παντελής έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και η αδυναμία της να εφαρμόσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας».

7 σχόλια:

  1. Ξανθοκηφήνας : μπράβο! Δώστε του ......1600 ευρώ και μια θέση στην γυφΤΟΜΥ να .....βολευτεί για πάντα, μην μας τον φάει το brain drain!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βαρδατρόμπας: μα γιατί δεν πήγε στην γυφΤΟΜΥ να τον δει ο οικογενειακός μας ρωσοπόντιακ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξανθοκηφηνας:τι να τους κανουμε τους......γιατρους? Εδω εχουμε διορισουμε χιλιαδες κηφηνες στις γυφΤΟΜΥ !Που να βρουμε λεφτα για.......νευρολογους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφανώς οι ειδικευομενοι επιλέγουν την την νευρολογική του ΠΑΓΝΗ για να ειδικευθούν και είναι λογικό αυτό νομίζω νομίζω αυτό,καθώς ένα πανεπιστημιακο περιβάλλον δίνει πάντα καλύτερες εγγυήσεις για εκπαίδευση,εργασίες,προοπτική κλπ
    Κατ αρχάς 10 ειδικευομενοι είναι ένας ένας ασύλληπτος αριθμός εκπαιδευομενων Ιατρών για οποιαδήποτε νευρολογική κλινική. Πως και με ποιο σκεπτικό εγκρίθηκαν τόσες πολλές θέσεις ειδικευομενων. Η αναλογία 15 3 μεταξύ των δυο κλινικών προκαλεί το λιγότερο προβληματισμο. Αποσπάσεις ειδικευομενων δεν προβλέπονται,Πανεπιστημιακων Ιατρών το ίδιο. Επομένως θα έπρεπε να φροντίσει η διοίκηση και η οικεία ΔΥΠΕ να εμπλουτίσει με ειδικούς την νευρολογική του Βενιζελειου,να περιορίσει,τον αριθμό ανοικτών εφημερίων της νευρολογικής,να προβλέψει την διακομιδή ειδικών περιστατικών όπως το συγκεκριμένο στο ΠΑΓΝΗ,η τέλος να κλείσει την νευρολογική πράγμα που είναι προτιμότερο από την φυσική εξόντωση των δύσμοιρων εναπομειναντων συνάδελφων νευρολογων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό είναι ελάχιστο μπροστά σε άλλα κομμουνιστικά ξεφτιλίκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οταν γινόταν από τα παλιά χρόνια συζήτηση για εξετάσεις στην έναρξη της ειδικότητας, το πρώτο που έμπαινε επι τάπητος,στη συζήτηση .ήταν ποιά κέντρα είναι κατάλληλα και άξια να δώσουν την ειδικότητα.Δυστυχώς πολλές κλινικές και τότε όπως και σήμερα παρουσίαζαν προβλήματα.Είτε σε αριθμό ειδικευμένων είτε σε ποιότητα επιστημονική και εμπειρία. Το ΕΣΥ ήταν από μόνο του μεγάλο πρόβλημα.Στίς επαρχίες καταλάμβαναν θέση διευθυντού γιατροί με μειωμένα προσόντα (4 χρόνια προϋπηρεσία στην ειδικότητα ) λόγω απροθυμίας στη στελέχωση και μετά από άγονες προκηρύξεις.Εαν υπήρχε παραίτηση γιά άλλη θέση το κενό για να αναπληρωθεί ήθελε 3 χρόνια όπως και στις μεγάλες πόλεις. Επομένως αυτά τα συμβάντα θα πρέπει να οδηγήσουν σε πλήρη αναθεώρηση εξ'αρχής όλου του συστήματος των νοσοκομειακών θέσεων γιατρών,με μελέτη σοβαρή για κάθε κλινική που θα δίνει ειδικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΙΔΙΑ, ΣΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ, ΚΙ ΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΧΑΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή