ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Από 01/08 γινόμαστε μάρτυρες μιας τραγελαφικής κατάστασης στην ΠΦΥ με τους ασφαλισμένους να αναζητούν απεγνωσμένα οικογενειακό ιατρό.μετά από απανωτά τηλέφωνα σε παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους του ιδιωτικού τομέα. Η συνέχεια της αναζήτησης στις τοπικές μονάδες, κέντρα υγείας αποβαίνει πολλές φορές άκαρπη καθώς τους γνωστοποιείται ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για τη διαδικασία εγγραφής σε οικογενειακό ιατρό. Για τους τυχερούς που εξασφάλισαν ηλεκτρονική πρόσβαση και δήλωση εγγραφής σε οικογενειακό ιατρό, δεν υπάρχει γνωστοποίηση της περαιτέρω διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την ολοκλήρωση της εγγραφής και την κατάρτιση του ηλεκτρονικού φακέλου, γεγονός που απαιτεί χρόνο καθώς δεν υπάρχουν οδηγίες ή εξοικείωση των υπαλλήλων με την πλατφόρμα εγγραφής.
Πολλοί νομοί της χώρας, ακριτικές και νησιωτικές περιοχές που δέχονται μεγάλα κύματα μεταναστευτικών ροών αντιμετωπίζουν ήδη τις συνέπειες της μαζικής απασφάλισης του πληθυσμού, καθώς η κακή χαρτογράφηση και ο ατελής σχεδιασμός έχει επιφέρει τεράστια κενά στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Η πολυπλοκότητα της διαδικασίας αποκαρδιώνει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι αγωνιούν να βρουν σημείο πρόσβασης στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας καταλήγοντας να επιβαρυνθούν το αντίτιμο της επίσκεψης ώστε να αποφύγουν την ορθοστασία και την ταλαιπωρία. Άλλοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν ραντεβού στα νοσοκομεία, όπου εισπράττουν την άγνοια του προσωπικού για το πλαίσιο λειτουργίας του νέου θεσμού.
Σύγχυση και καχυποψία στους πολίτες προκαλεί η παραμονή των ονομάτων των ιατρών που τους καταγγέλθηκε η σύμβαση από τον ΕΟΠΥΥ, στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Προφανώς το γεγονός αυτό εμπεριέχει σκοπιμότητα ώστε να υπάρχει μία θολή εικόνα για την παταγώδη αποτυχία μίας μεταρρύθμισης που σχεδιάστηκε άναρχα επί χάρτου, χωρίς ρεαλιστική χαρτογράφηση παρά την ολοκληρωτική αντίδραση του ιατρικού κόσμου. Η ίδια σκοπιμότητα προσπαθεί να πείσει τους ανίδεους, περί του στρεβλού “παλιού” συστήματος όταν γνωρίζουν οι άπαντες ότι οι επισκέψεις δεν μπορούσαν να εκτελεσθούν τις πρώτες ημέρες του μήνα παρά μόνο με το ανώτατο όριο των 20 επισκέψεων την ημέρα, χαρτογραφημένες και ελεγχόμενες από το ηλεκτρονικό σύστημα.
Η αλήθεια είναι συγκεκριμένη. Περίπου 2.000 συμβάσεις παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων καταγγέλθηκαν αιφνιδιαστικά και αντικαταστάθηκαν με 465 νέες συμβάσεις ΕΟΠΥΥ. ( αρνητική μεταβολή κατά 77%). Η δε παρουσία 280 περίπου ιατρών στις ΤΟ.ΜΥ δεν είναι ικανή να ικανοποιήσει την νομοθετική αναλογία οικογενειακού ιατρού ανά 2.250 κατοίκους. Λιγότερο από 1.000 ιατροί για 11 εκατ Έλληνες. Τονίζεται ότι η καταναγκαστική επίταξη των υπηρετούντων ιατρών (παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων) στα κέντρα υγείας (αστικά / αγροτικά) έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των ιατρών του ΕΣΥ, καθώς η σύμβασή τους εμπεριέχει καθηκοντολόγιο ασυμβίβαστο με την ταυτόχρονη λειτουργία τους ως οικογενειακοί ιατροί.
Λόγω της ύπαρξης σοβαρών δυνητικών κινδύνων για την ατομική και δημόσια υγεία των πολιτών και λόγω καταχρηστικής και παράνομης συμπεριφοράς του Οργανισμού κατά των νόμιμων δικαιωμάτων των συμβεβλημένων ιατρών, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης, αναστολής και προσωρινή διαταγή κατά της μονομερούς κατάργησης των παλιών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ.
Παραθέτουμε ένα ενημερωτικό σημείωμα για τους ασφαλισμένους, ως μία οφειλόμενη απάντηση στην ατελείωτη λασπολογία και στη καθοδηγούμενη σκοπιμότητα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου Χρήστος Παπασιδέρης
Καμία ανοχη σε συβασεις τυπου ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ! Αισχος! Στα τσακίδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθοκηφηνας : πουλά τρέλα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μας γράφετε όμως ποιές ήταν οι δικέσας προτάσεις και το πόσο συμβάλλατε στο να τεθεί επιτέλους στη χώρα μας ένα σύστημα ΠΦΥ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μόνο που έχετε προτείνει είναι η ελεύθερη επιλογή γιατρού και η αμοιβή κατα πράξη και περίπτωση.
Δηλαδή ..να διαλέγει γιατρό συμβεβλημένο, ο ασθενής αλλά ποιάς ειδικότητας; Αν είναι διαγνωσμένος απο κάποιο νοσοκομείο,θα ξέρει.Αν δεν ξέρει τι έχει, που θα πηγαίνει;
Θα πηγαίνει σε παθολόγο και θα του ζητά να του κάνει τη χάρη να γίνει ο οικογενειακός του; Ο παθολόγος αυτός θα είναι συμβεβλημένος. Αρα θα είναι περιορισμένη η επιλογή.Αυτό το κάνει και τώρα. Όποιον θέλει επιλέγει απο τους συμβεβλημένους.Και μετά μπορεί να τον αλλάξει.
Για την αμοιβή του κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει την κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή.Αυτό το κάνανε οι μέχρι τώρα συμβεβλημένοι για να αβγατίζουν τις επισκέψεις εκείνης της συμβασάρας και δίνανε συνταγή μηνός και πηγαινοφέρνανε τον ασθενή 12 φορές το χρόνο.Και ζητούσαν και δεκάρικο.
Λοιπόν σοβαρευτείτε. Εχετε γίνει γραφικοί.Δεν εξυπηρετείτε έτσι τα συμφέροντα του κλάδου.Τον ευτελίζετε.
Πόσο ηλίθιοι είναι μερικοί "συνάδελφοι!
ΔιαγραφήΛες ότι ΄΄πηγαινοφέρνανε τον ασθενή 12 φορές το χρόνο΄΄. Εγώ σαν Παθολόγος λέω να του δίνουν μόνο μία φορά θεραπεία και μετά να μην τον ξαναβλέπουν. Να δεις μετά πως θα πεθάνουνε οι ασθενείς σαν τα σκυλιά. Ο ασθενής ρε έχει ανάγκη το γιατρό ΌΧΙ ο γιατρός τον ασθενή.
ΔιαγραφήΠάρτε το χαμπάρι και οι ασθενείς και εμείς οι γιατροί.
Στους ασθενείς ΕΟΠΥΥ που εξυπηρετούσα έδινα 2μηνες,3μηνες, τους έκλεινα επιτοπου ραντεβου,το σαλόνι μου ήταν πάντα γεμάτο ,ολοι ηταν ευχαριστημενοικαι τα 10αρικα ερχόταν από τους άνω των 200 .Οι καλοί γιατροί των κρατικών δομών με τις 6μηνες μέχρι και ΓΙΑ σίδηρο,φύγε κακό από πάνω μου,πως ήξεραν τι συμβαίνει στο 6μηνο με τον ασθενή?Όσο για το που θα πάει ο ασθενής φυσικά στον παθολόγο Η στον ειδικό ανάλογα με το χρόνιο νόσημα του.Επισης για τη συμβασαρα αν αφαιρέσεις ΕΦΚΑ και λειτουργικά ΜΕΤΑ βίας έμεναν 400 ευρώ.Τελος για τα ξένα συστήματα ΌΛΑ τα παιδιά μας που μετανάστευσαν στο εξωτερικό ΕΔΏ έρχονται για γιατρούς γιατί τα οικονομικά και μη λειτουργικά ΓΙΑ τον ασθενή συστήματα τους είναι για κλάμματα!
Διαγραφή11.39 προσγειωσου στην πραγματικοτητα... για να αποκτησεις αξιολογες υπητεσιες υγειας πρεπει να πληρωσεις! Αλλιως, μαζεψε ενα τσουρμο εξαθλιωμενους και πιθανως αγραμματους να κανεις τζαμπα την δουλεια σου...ζεισ σε φιλελευθερη οικονομια, οχι στην Βενεζουελα. Συνελθε λοιπον.
ΔιαγραφήΟ τρόπος 11:39 είναι απλός. Δεν βάζεις αριθμό γιατρών γιατί δε σε ενδιαφέρει, αφήνεις το πεδίο ανοικτό να συμβάλλεται όποιος θέλει. Ορίζεις μία τιμή ανά έτος ανά πολίτη η οποία εννοείται ότι δε θα είναι η γελοία τρέχουσα τιμή των 10Ε/ΈΤΟΣ. Ο γιατρός θα πληρώνεται με το κεφάλι και δεν θα μπορεί να μετατρέψει τον ένα πολίτη σε 12 επισκέψεις, ούτε μπορούν να πληρώνονται δύο γιατροί ταυτόχρονα για τον ίδιο πολίτη, άρα η δαπάνη δεν ξεφεύγει. Με σωστή αμοιβή ανά πολίτη θα έχεις πολλούς συμβεβλημένους και ο ασθενής θα έχει πραγματικά δικαίωμα επιλογής και όχι την τωρινή γεωγραφική αντιστοίχιση (αλήθεια αυτό ποιος το σκέφτηκε?). Έτσι ξεχωρίζει και ο καλός γιατρός γιατί θα τον επιλέγουν περισσότεροι μέχρι να φτάσει σε ένα μέγιστο αριθμό περίπου 1500 πολιτών γιατί αντικειμενικά δεν μπορείς να είσαι υπεύθυνος για περισσότερους. Προφανώς δε θα γίνει τίποτα από τα παραπάνω γιατί το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να κόψετε χρήματα από τους γιατρούς, ενώ αλλού τα κατασπαταλάτε, και να φτιάξετε ένα καινούριο κλειστό σύστημα ελεγχόμενων εξαρτημένων επαγγελματιών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπάντηση στον 1:49 π.μ.
ΔιαγραφήΤο νόημα του οικογενειακού γιατρού είναι να υπάρχει κάπου κοντά ένας γιατρός που να μπορείς να προστρέξεις. Αρα μια γεωγραφική αντιστοίχιση είναι απαραίτητη.Ωστόσο μπορεί να αλλάξεις γιατρό.Επίσης χρειάζεται να υπάρχει αυτό που λέμε τυχαίο δείγμα πληθυσμού.
Το άλλο που γράφεις για να υπάρχουν πολλοί γιατροί παθολόγοι συμβεβλημένοι και να αμοίβεται ο γιατρός με το κεφάλι μιά καλή αμοιβή,δεν κατάλαβα αν θα είναι για ασθενή η και για υγιή πληθυσμό; Το σύστημα βασίζεται στο ότι σε κάποιο αριθμό πληθυσμού, που η αμοιβή σωστά είναι με το κεφάλι,οι ασθενείς είναι κάποιο ποσοστό.Αρα αν υπολογίσεις σε 2250 άτομα πληθυσμού πόσοι είναι οι ασθενείς και πόσοι απ'αυτούς θα θελήσουν να ζητήσουν υπηρεσίες από τον οικογενειακό για δωρεάν η θα πάνε αλλού να πληρώσουν, ο αριθμός μικραίνει.Επίσης ο οικογενειακός δεν είναι για να τους έχει όλους στη δική του ευθύνη αλλά στη δική του εποπτεία. Πχ τον καρδιοπαθή θα τον καταγράψει και μετά θα τον παραπέμψει στον καρδιολόγο με παραπεμτικό ετήσιο. Αρα απ'αυτόν ησύχασε.Ακόμη και για τη παρακολούθηση και συνταγογραφία θα πηγαίνει ο καρδιοπαθής στον καρδιολόγο. Ετσι θα γίνεται και με πολλούς άλλους ασθενείς.
Με το σύστημα που αναφέρεις λοιπόν τι θα γίνεται; Θα αμοίβεται ο συμβεβλημένος παθολόγος με την υπέροχη αμοιβή που θα ήθελες για να γράφει ένα ιστορικό και ένα παραπεμτικό το χρόνο; Και θα έχει μόνο ασθενείς βεβαιωμένους,που θα χρήζουν παθολογικής φροντίδας; Ο καινούργιος ασθενής θα ψάχνει που να πάει και θα βρίσκει συμπληρωμένους;
Λοιπόν δεν έχει γίνει καλά κατανοητό το σύστημα του οικογενειακού γιατρού.
Σε αυτό εκείνο που φταίει είναι η ανεπάρκεια και η αντιπαράθεση η κομματική των ανάξιων συνδικαλιστών,που μέχρι τώρα δεν έχουν πεί σωστή κουβέντα.