Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Έλλειψη συντονισμού και υποστελέχωση διαχρονικές πληγές του ΕΣΥ


Αποτέλεσμα εικόνας για νοσοκομείο


Διάγνωση των προβλημάτων που ταλανίζουν διαχρονικά το Σύστημα Υγείας, όπως αναδείχθηκαν μέσα από και από την τραγωδία των πυρκαγιών στην Αττική επιχειρούν οι γιατροί του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή.

Η ανάδειξη των θεμάτων που προέκυψαν «πρέπει να γίνει με ουσιαστικό τρόπο μακριά από την απαράδεκτη επικοινωνιακού τύπου προπαγανδιστική πυροτεχνοματολογία τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της «αντιπολίτευσης» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που ενώ συμφωνούν στην ουσία της εφαρμοζόμενης καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, ανταλλάσσουν ανούσιες και εκτός πραγματικότητας επικοινωνιακές ατάκες», αναφέρει το Κίνημα.

Το κίνημα υπογραμμίζει την «τελείως εκατέρωθεν απαράδεκτη «επί πτωμάτων» επικοινωνιακή διαχείριση». Την ίδια ώρα, τα θέματα που αναδεικνύει αφορούν στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συγχώνευσης των δύο κέντρων, με κατάργηση του δεύτερου, αλλά και στην υποστελέχωση των νοσοκομείων και τις ανεκμετάλλευτες, όπου υπάρχουν, υποδομές ΜΕΘ για εγκαυματίες.

Ειδικότερα:
«Η διαχείριση της κρίσης το βράδυ της Δευτέρας 23/7 και τις αμέσως επόμενες μέρες από τους κυβερνητικούς αρμόδιους των μηχανισμών ευθύνης υπουργείου Υγείας ήταν πολύ πιο συντονισμένη και αποτελεσματική συγκριτικά με την αντίστοιχη τελείως απαράδεκτη από τους κυβερνητικούς αρμόδιους των μηχανισμών ευθύνης υπουργείου Προστασίας Πολίτη, υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Όμως για άλλη μια φορά αναδείχτηκε το θέμα της ύπαρξης ταυτόχρονα δύο διαφορετικών συντονιστικών κέντρων (κέντρο του ΕΚΑΒ και κέντρο του ΕΚΕΠΥ). Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει τα δύο αυτά συντονιστικά κέντρα πρέπει να συγχωνευτούν σε ένα με κατάργηση του κέντρου ΕΚΕΠΥ και ενσωμάτωση των γιατρών του στην ιατρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ σε θέσεις γιατρών ΕΣΥ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Άλλωστε το δεύτερο μείζον θέμα που αναδείχτηκε το βράδυ της Δευτέρας 23/7, εκτός από την γενική γνωστή υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, ήταν πιο συγκεκριμένα και η υποστελέχωση της ιατρικής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ. Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό πως η Επείγουσα Ιατρική «επί τόπου» στα συμβάντα – στις προσκομιδές – στις διακομιδές είναι ζωτική ανάγκη. Επειγόντως η ιατρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ πρέπει να στελεχωθεί με τον αναγκαίο αριθμό μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ο αριθμός «80» τον οποίο παραδέχεται η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας ως αναγκαίο είναι απελπιστικά μικρός και πολύ πίσω από τις ανάγκες) ώστε σε τέτοιες αλλά και άλλες καταστάσεις να μην προστρέχει ασθενοφόρο όχημα μόνο με οδηγό και διασώστη, χωρίς γιατρό.

Στα νοσοκομεία η υποστελέχωση αναδείχτηκε από την επόμενη μέρα σε όλο της το μεγαλείο, όσον αφορά τις υπηρεσίες Αιμοδοσίας. Η συγκινητική και αυθόρμητη αλληλεγγύη χιλιάδων ανώνυμων πολιτών που έσπευσαν στα νοσοκομεία ως εθελοντές αιμοδότες σχηματίζοντας ατέλειωτες ουρές θα είχε πιάσει πολύ περισσότερο «τόπο» αν οι υπηρεσίες αιμοδοσίας διέθεταν το αναγκαίο αριθμητικά προσωπικό και τις συνοδές αναγκαίες υποδομές παρά την αυτοθυσία του υπάρχοντος προσωπικού που εργάστηκε επί μέρες πέραν του ωραρίου του ώστε να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών αιμοδοσίας. Η διοίκηση του ΕΚΕΑ οφείλει άμεσα και εμπεριστατωμένα να τοποθετηθεί και αυτή ως αρμόδια για το ζήτημα.

Όσον αφορά την νοσοκομειακή περίθαλψη των εγκαυματιών, το μείζον θέμα που αναδεικνύεται εκτός από τα γνωστά και αυτονόητα (υποστελέχωση των ΤΕΠ κλπ) είναι αυτό της Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η Εντατική Θεραπεία του βαρέως πάσχοντος εγκαυματία απαιτεί εξειδικευμένες υποδομές (ειδικά κρεβάτια – «στέρνες» κλπ). Το εξωφρενικό είναι πως ενώ αυτή η υλικοτεχνική υποδομή ΥΠΑΡΧΕΙ (στο Θριάσειο νοσοκομείο στην Ειδική Μονάδα «Λάτσειο» που είχε φτιαχτεί ακριβώς μετά παλιότερη τραγωδία με μαζικό βιομηχανικό εργατικό ατύχημα) ΔΕΝ χρησιμοποιείται γιατί λόγω ελλείψεων κλινών ΜΕΘ και το «Λάτσειο» λειτουργεί ως γενική ΜΕΘ. Έτσι οι 11 συνολικά βαρέως πάσχοντες εγκαυματίες εισήχθησαν σε γενικές ΜΕΘ που δεν διαθέτουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή νοσηλείας εγκαυματιών. Σε αυτό ακριβώς το κρίσιμο θέμα δεν δόθηκε καμία απάντηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας – το παρέκαμψε αποσιωπώντας το και μίλησε γενικά για τον αριθμό κλινών γενικής ΜΕΘ που λειτουργούν αυτήν την στιγμή συνολικά στην χώρα (λες και ο αριθμός «565» είναι τέτοιος που πρέπει να καμαρώνουμε ενώ ξέρουμε πως 
1. Αν υπήρχε το αναγκαίο προσωπικό θα μπορούσαν άμεσα να λειτουργήσουν τουλάχιστον άλλες 100 κλίνες, 
2. Αναγκαστικά οι κλίνες ΜΑΦ χρησιμοποιούνται και αυτές ως ΜΕΘ με αποτέλεσμα πρακτικά να μην υπάρχουν κλίνες ΜΑΦ και σε μερικές περιπτώσεις να μην υπάρχουν καν κλίνες Μετεγχειρητικής Ανάνηψης όπως είχε γίνει πρόσφατα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, και 
3. Οι ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ συνολικά στην χώρα είναι τουλάχιστον 2000). 

Άλλωστε φυσικά ούτε από τους εκπροσώπους της αστικής «αντιπολίτευσης» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τέθηκαν τα παραπάνω θέματα (αντίθετα πάλι κυριάρχησαν τα ανούσια επικοινωνιακά κουτσομπολιά επί προσωπικού και τα fake news των «επικοινωνιακών μηχανισμών») και έτσι βοηθήθηκε η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας να παρακάμψει τα κρίσιμα ερωτήματα”.

1 σχόλιο:

  1. Φτωχή χώρα η Ελλάδα,φτωχές και οι υποδομές της. Χρόνιες παθογένειες,κακή και μη ανταποδοτική κατανομή των πόρων,ανικανότητα,έλλειψη συντονισμού,καιροσκοπισμος,διαφθορά,γραφειοκρατια.
    Κανείς δεν γνωρίζει τι σύστημα υγείας είναι αυτό που έχουμε,τι είναι αυτό που θέλουμε και τι είναι αυτό που μπορούμε.
    Αν νομίζουμε ότι η στελέχωση των αιμοδοσιών είναι πρώτη προτεραιότητα ,τότε τι να πούμε για τις μονάδες εγκεφαλικών.τις πρωτογενείς αγγειοπλαστικες στα εμφράγματα,τις ΜΑΦ για τα οριακά περιστατικά,τους πεπαλαιωμενους αξονικούς ,τον άθλιο ξενοδοχειακό εξοπλισμό στα Νοσοκομεία,το ΕΚΑΒ και πολλά άλλα.
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΣΤΟ ΥΓΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ. Μονο που η νοσος συχνα ειναι επειγουσα και τα Νοσοκομεια η μονη διεξοδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή