Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Άδειασαν τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά Ταμεία

Άδειασαν τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά Ταμεία

Στο ΙΚΑ αναζητούνται 1,4 δισ. ευρώ για να συνεχίσει η ομαλή καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα θα φτάσει τα 822 εκατ. ευρώ. Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι σε εκκρεμότητα 52.000 αιτήσεις για το εφάπαξ και σε άλλα 20 Ταμεία ή τομείς πρόνοιας, τα ποσά εφάπαξ που καταβάλλονται είναι μεγαλύτερα κατά 2% έως 83% σε σχέση με τις εισφορές.
 
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του "Εθνους", στο μέτωπο των ασφαλιστικών ταμείων τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
 
*Στο ΙΚΑ αναζητείται 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ για να συνεχίσει η ομαλή καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Tο πρώτο τετράμηνο του έτους υπήρξε μία μείωση των εσόδων κατά 12% έως 14%, ενώ η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια τον χρόνο (ένας στους τρεις εργαζομένους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη).

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως κάθε μήνα το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας στρέφεται στον εσωτερικό δανεισμό (από το ΕΤΕΑΜ και τον φορέα της ΔΕΗ) για να βρει τα απαιτούμενα χρήματα και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

*Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 822 εκατομμύρια ευρώ (με βάση στοιχεία της ΕΣΕΕ). Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης, αρκεί να αναφερθεί πως η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30%.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου καλείται να εξετάσει μια σειρά μέτρων, για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να υπάρξουν προτάσεις για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αλλά και για καταβολή των συντάξεων για 12 μήνες (χωρίς δώρα και επιδόματα για τα οποία οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν καταβάλει εισφορές).

*Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι σε εκκρεμότητα 52.000 αιτήσεις για το εφάπαξ, ωστόσο δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, όσοι καταθέσουν τώρα τα χαρτιά τους θα πάρουν το βοήθημα μετά από επτά χρόνια.

Στο τραπέζι θα τεθούν προτάσεις για αύξηση των εισφορών ή για μείωση του καταβαλλόμενου εφάπαξ για δεύτερη φορά τον τελευταίο χρόνο.
 
Εναλλακτικά, εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να μην καταβάλλεται βοήθημα σε όσους δεν συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης.
 
*Σε άλλα 20 Ταμεία ή τομείς πρόνοιας τα ποσά εφάπαξ που καταβάλλονται είναι μεγαλύτερα κατά 2% έως 83% σε σχέση με τις εισφορές που έχουν δώσει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τους φορείς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες, του προσωπικού των ιπποδρομιών και των εταιρειών τσιμέντου.

Από "κόσκινο" θα περάσουν και 89 παροχές (π.χ. επιδόματα, προσαυξήσεις) που χορηγούνται από Ταμεία και άλλους οργανισμούς.

Πηγή: News247
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου