Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΑΚΌΠΟΥΛΟΣ: Θα παλέψουμε για τα αυτονόητα, κυρία υφυπουργέ της Υγείας (ΑΥΓΗ)

Αν το σχόλιο του Β.Β. ("Αυγή", 28.6.12, σελ. 32) με τίτλο "Τι εννοεί;" εκφράζει πραγματικά λεγόμενα της υφυπουργού Υγείας κ. Σκοπούλη, ιατρού αιματολόγου στο επάγγελμα, για τις επιταγές του Μνημονίου, τότε μάλλον δεν πάμε καλά.
Με λίγα λόγια, η νέα υφυπουργός, θεωρεί "αυτονόητες και αναγκαίεςʼ" -κατά την έκφραση του σχολιογράφου- τις επιταγές του Μνημονίου για την υγεία, επιταγές που έχουν οδηγήσει σε αποδιοργάνωση τις νοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας, σε τρομακτικές αλλά και επικίνδυνες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, όπως γάζες, οινόπνευμα, βαμβάκι, ράμματα αλλά και φάρμακα, στο πλαίσιο και του "εμπάργκο" που κάνουν οι εταιρείες στα νοσοκομεία αλλά και σε περιορισμούς στις προμήθειες που κάνουν τα ίδια τα νοσοκομεία, εξ αιτίας των σφαγιαστικών περικοπών στους προϋπολογισμούς τους που έγιναν τα τελευταία χρόνια.
Κι ακόμη, κατά την κ. υφυπουργό πρέπει να θεωρούνται "αυτονόητες και αναγκαίες" οι διοικητικές συγχωνεύσεις νοσοκομείων με την ετικέτα των "διασυνδεόμενων διοικήσεων” αλλά και οι λειτουργικά θανατηφόρες καταργήσεις τμημάτων, κλινικών και εργαστηριακών, που προβλέπει η εγκύκλιος Λοβέρδου, λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή, με την έγκριση νέων οργανισμών νοσοκομείων. Μια διαδικασία που στηρίχθηκε σε πλασματικά στοιχεία, τα οποία χρησιμοποίησε για να παρουσιάσει τη μελέτη της η περιβόητη επιτροπή Λιαρόπουλου, για την οποία ακόμη δεν μάθαμε το ύψος της αμοιβής της προκειμένου να εισηγηθεί αυτά που ήταν αρεστά για να θεσμοθετηθούν από τον τότε υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.
Τελικά, αρχίζουμε να κατανοούμε ότι είναι "αυτονόητο και αναγκαίο" το να μην έχουμε στα επείγοντα ιατρεία ράμματα για να ράψουμε ένα τραύμα ή φιαλίδια για να στείλουμε μία γενική αίματος ή βιοχημικές εξετάσεις των ασθενών που κατακλύζουν καθημερινά τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων, αφού και το σύστημα περίθαλψης των ασφαλισμένων -αυτό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης- με τη θέσπιση του ΕΟΠΥΥ διαλύθηκε πανηγυρικά, με τις ευχές της τρόικας και τις "λαθροχειρίες" Λοβέρδου.
"Αυτονόητο, κυρία υφυπουργέ" είναι το να μεριμνά η κάθε κυβέρνηση για την ασφαλή περίθαλψη των πολιτών και όχι για την "επιτάχυνση" του θανάτου τους μέσω της αδιαφορίας για τη στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο προσωπικό, τη στελέχωση του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που προέβλεπε ακόμη και ο Ν.1397/83, την επάρκεια των υγειονομικών υλικών σε κάθε υγειονομική μονάδα.
"Αυτονόητο και αναγκαίο", κυρία υφυπουργέ είναι το να διασφαλίζετε ως κυβέρνηση την άμεση πρόσβαση των πολιτών που έχουν προβλήματα υγείας σε όλες τις μονάδες υγείας και την παροχή ασφαλών υπηρεσιών υγείας σε όλα τα επίπεδα και για όλες τις παθήσεις σε ενιαίες τιμές, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα υγείας, χωρίς διάκριση.
Γι'' αυτά τα αυτονόητα εμείς οι γιατροί θα παλέψουμε όσο σκληρά χρειαστεί, για να τα πετύχουμε για τους πολίτες ασθενείς, επειδή θεωρούμε ότι η υγεία των ανθρώπων είναι πάνω από τα κέρδη και πάνω από κάθε οικονομισμό ή επιταγή των ξένων πατρόνων της ελληνικής οικονομίας.
* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α'' ΜΕΘ, Τριμελής Επιτροπή Ιατρών Γ. Ν. Πάτρας "ο Άγιος Ανδρέας"

YGEIANET

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου