Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΙΣΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΙΣ ΡΟΔΟΥ

Αθήνα, 28/6/2012
Προς τον Πρόεδρο του ΠΙΣ
Κοινοποίηση ΙΣ Ρόδου
ΘΕΜΑ: Απάντηση ΙΣΑ στην επιστολή του Προέδρου του ΙΣ Ρόδου προς τον ΠΙΣ για το Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής
Ένα έργο με στόχο τον άνθρωπο και στόχευση τη διατήρηση της Υγείας και της Ζωής του. Σε αυτό το έργο δεν περισσεύει κανείς.
Αξιότιμε κε Βλασταράκο,
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσω της ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ίδρυσαν τον Φεβρουάριο 2012 το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη άστεγων, οικονομικά εξαθλιωμένων και ανασφάλιστων πολιτών. Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που ίδρυσαν οι δύο φορείς, προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους 217 εθελοντές γιατροί όλων των ειδικοτήτων, 4 εθελοντές νοσηλευτές, 6 εθελοντές οδοντίατροι και 8 εθελοντές φαρμακοποιοί. 32 εθελοντές βρίσκονται στη διοικητική στήριξη.
Στα πλαίσια του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, οι δύο φορείς ξεκίνησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ακριτικό οδοιπορικό υγείας σε άγονες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας με στόχο την προσφορά φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού στους οικονομικά αδύναμους κατοίκους των άγονων νησιών.


Αλγεινότατη εντύπωση προκαλεί η ανοίκειος κριτική με πομπώδεις χαρακτηρισμούς «περί πολιτικών σκοπιμοτήτων, νοικιασμένων Μ.Μ.Ε. και προβολής προσώπων με πολιτικές σκοπιμότητες», χαρακτηρισμούς τους οποίους οφείλουν να τεκμηριώσουν, να κατονομάσουν πρόσωπα και Μ.Μ.Ε., διότι διαφορετικά δεν κάνουν τίποτα παρά πάνω από το να ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα: διότι κατηγορείται η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς επίσης αφήνονται και υπονοούμενα για συγκεκριμένο Τηλεοπτικό Σταθμό, πάνω σε μια Πανελλαδικής εμβέλειας προσπάθεια.
Προς την αποκατάσταση ορισμένων παρανοήσεων από τους κατά τόπους ΙΣ, οφείλουμε να σας δηλώσουμε ότι:
1) η διανομή φαρμακευτικού υλικού και αναλώσιμων στους οικονομικά αδυνάτους και αναξιοπαθούντες κατοίκους των άγονων νησιών δεν είναι ιατρική πράξη και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες κανενός Ιατρικού Συλλόγου
2) σε νησιά που κάναμε ιατρικές πράξεις (εμβολιασμούς και κλινική εξέταση) κατά τη διάρκεια του Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας, ενημερώσαμε και συνεργαστήκαμε με τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους.
3) Στόχος του Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας ήταν εξ αρχής και εξακολουθεί να είναι, εκτός από τη διανομή φαρμακευτικού υλικού και αναλωσίμων, η καταγραφή και υιοθέτηση των προβλημάτων των κατοίκων των άγονων νησιών. Ούτε και αυτό είναι ιατρική πράξη συνεπώς δεν εμπίπτει σε θεματολογία που αφορά τους ΙΣ.
4) Μετά την καταγραφή των κατά τόπους προβλημάτων και εκτενή συζήτηση με τους φορείς της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, διαπιστώσαμε τραγικές ελλείψεις σε διάφορα "πολυδύναμα" Αγροτικά Ιατρεία που δεν είχαν ούτε βαμβάκι. Επισυνάπτουμε, δειγματοληπτικά, σχετικό βίντεο από την αποσπασμένη αγροτική γιατρό του ΚΥ Καρπάθου στην Όλυμπο, όπου δεν υπάρχει αγροτικός γιατρός.
Επίσης, με λαχτάρα και αγωνία μας δήλωσε ο Δήμαρχος Μεγίστης και πολλοί κάτοικοι στις 20/5 ότι το Καστελόριζο ήταν πολύ καιρό χωρίς γιατρό και αναγκάζονται να καταφύγουν στα παράλια της Τουρκίας για να εξυπηρετηθούν. Στις 20 Μαίου 2012 που το επισκεφθήκαμε για να επιδώσουμε στους κατοίκους φάρμακα και υγειονομικό υλικό, όντως διαπιστώσαμε ότι το Καστελόριζο καλυπτόταν από έναν αγροτικό γιατρό από τη Ρόδο μία φορά την εβδομάδα, κάτι για το οποίο κάναμε άμεση παρέμβαση και στον Υπουργό Υγείας.
Συναντήσαμε την απελπισία και την αγωνία των κατοίκων, αν πάθουν κάτι, τί θα συμβεί. Τα καταγράψαμε και μπορείτε να δείτε τα σχετικά βίντεο.
Αξιότιμε Πρόεδρε του ΠΙΣ,
κάθε φορέας που επιτελεί έργο ιατρικής και κοινωνικής διακονίας όπως το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής σπεύδει να βοηθήσει όλους όσους επιζητούν τη βοήθεια του. Αυτό κάναμε και εμείς. Τίποτε παραπάνω. Δηλώσαμε ότι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε όπως και όσο μπορούμε.
Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι αν οι δράσεις που αναφέρει ο ΙΣ Ρόδου σε σχετικό δελτίου τύπου - Αρ. Πρωτ. 628/2012 26/6/2012 ήταν επαρκείς, τότε οι τοπικές κοινωνίες δε θα δήλωναν κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, αυτό που καταγράφηκε από πολίτες, κατοίκους και γιατρούς είναι η αγωνία ότι η υπάρχουσα πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα έχει τραγικές ελλείψεις και ανεπαρκεί να καλύψει τις ανάγκες τους, κάτι που πολλές φορές μπορεί να τους κοστίσει και τη ζωή τους.
Σημειώνουμε ότι μοναδικός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε όλους τους συνανθρώπους μας να έχουν μία ισότιμη πρόσβαση στις στοιχειώδεις παροχές υπηρεσιών υγείας, είτε είναι στην Αθήνα, είτε είναι στο Καστελόριζο. Διότι οι κάτοικοι αυτοί πληρώνουν τις ίδιες εισφορές στα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης και στο Κράτος.
Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.
Δεν είναι κανείς περιττός.
Δεν απαξιώνει κανείς κανένα.
Απεναντίας, χρειάζεται έργο συνθετικό, έργο αλληλεγγύης, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να καταφέρουμε αυτό που δεν μπορεί ο καθένας ξεχωριστά.
Ενώνουμε τα χέρια και μαζί προχωράμε. Σε αυτόν τον αγώνα ζωής καλούμε όποιον φορέα μπορεί και θέλει, να συνεισφέρει όπως μπορεί. Γι αυτό, σας προσκαλούμε και σας παρακαλούμε να διαμηνύστε σε όλους του ΙΣ της χώρας το μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, ώστε να συνεργαστούμε όλοι μαζί σε μία προσπάθεια που στόχο έχει τον άνθρωπο και στόχευση τη διατήρηση της υγείας και της ζωής του.
Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΓΙΩΡΓΟΣ Ε. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                               ΕΥΣΤ.ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου