Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Η αληθινή τραγωδία της κρίσης – το ανθρώπινο κόστος

Η κρίση, η αβεβαιότητα που προκαλεί, τα οικονομικά προβλήματα που γεννά σε προσωπικό επίπεδο βλάπτουν σοβαρά την (ψυχική) υγεία και, δυστυχώς, δεν υπάρχει τίποτα αστείο, όπως αποδεικνύουν οι αλλεπάλληλες αυτοκτονίες. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, κάθε αύξηση της ανεργίας κατά 1% προκαλεί αύξηση των αυτοκτονιών κατά σχεδόν το ίδιο ποσοστό και μόνο ένα γερό κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει. Αρκεί να μην καταργηθεί λόγω… κρίσης επεσήμαναν ειδικοί και ευρωβουλευτές σε ημερίδα στο ΕΚ.
Η ημερίδα για την “ψυχική υγεία σε περιόδους κρίσης” οργανώθηκε στις 19 Ιουνίου από την επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του ΕΚ με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και εμπειρογνωμόνων.

Το χρέος αρχή του κατήφορου
Οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν 40% στο πρώτο εξάμηνο του 2011, θύμισε η Glenis Willmott(Σοσιαλιστές, Βρετανία), απόδειξη της τεράστιας προσοχής που χρειάζεται το θέμα της ψυχικής υγείας ειδικά σε περιόδους κρίσης.
Τα χρέη, όχι τόσο του δημοσίου όσο τα προσωπικά χρέη έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, αγχωτικών κρίσεων και άλλων ψυχικών νοσημάτων, προσέθεσε μιλώντας στην ημερίδα, ο David MsDaid του βρετανικού LSE, για να τονίσει ότι είναι μεγάλη ανάγκη η ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και η αναζήτηση λύσεων με τον χρηματοπιστωτικό τομέα για την ελάφρυνση του βάρους σε εκείνους που έχουν αποκτήσει ανεξέλεγκτα χρέη.

Κοινωνικές Υπηρεσίες: μπορούν να βοηθήσουν
Η οικονομία, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης και η ίδια η κουλτούρα κάθε λαού έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στις πιθανότητες εκδήλωσης ψυχικών νόσων ή και αυτοκτονίας,, τόνισε ο καθηγητής ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Μαδρίτης, Jose Luis Ayuso-Mateos. Όπως ανέφερε, η πείρα διδάσκει ότι χώρες με ισχυρή κοινωνική πρόνοια δεν βιώνουν αύξηση των αυτοκτονιών ακόμα και σε περιόδους σοβαρής κρίσης.
Τέλος από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην ΕΕ, Roberto Bertollini, παρέθεσε ορισμένα μέτρα με τα οποία μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση των συνεπειών της κρίσης, όπως είναι η ενεργοποίηση προγραμμάτων για την απασχόληση και την ελάφρυνση του χρέους, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η ενίσχυση, με κάθε τρόπο των οικογενειακών “δικτύων ασφαλείας”,…
Αναφ. : 20120618STO47109
 
IATROINET.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου