Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Κινδυνεύει η Υγεία προειδοποιεί η ΕΙΝΑΠ

Κινδυνεύει η Υγεία προειδοποιεί η ΕΙΝΑΠ
Η δημόσια περίθαλψη κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου επισημαίνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Όπως τονίζει με ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ καθημερινά παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις αναλώσιμων υλικών, φαρμάκων, υπηρεσιών συντήρησης τεχνολογίας και υποδομών, ακόμη και τροφίμων σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδών καθημερινής χρήσεως σε όλα σχεδόν τα δημόσια νοσοκομεία. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού (νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ, για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κρίσεων εδώ και πολλούς μήνες) καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την προσφορά υπηρεσιών Υγείας. Η ΕΙΝΑΠ τονίζει πως ακόμα περιμένουν οι εργαζόμενοι την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και το χρονοεπίδομα.

Τεράστια είναι και τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, με την κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ, την αναστολή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους, τις απαράδεκτες αμοιβές που προβλέπονται για τους συμβεβλημένους ιατρούς.

Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα μιας σοβαρότατης υγειονομικής κρίσης, για την αντιμετώπιση της οποίας χρειάζονται άμεσα και κατεπείγοντα μέτρα, από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, διευκρινίζοντας πως επείγει η τροφοδοσία με υλικά και φάρμακα σε όλα τα νοσοκομεία.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δοθούν πίσω στα νοσοκομεία τα κονδύλια λειτουργικών δαπανών που αυθαίρετα αφαιρέθηκαν από το οικονομικό επιτελείο της προηγούμενης κυβέρνησης και την ηγεσία της ΤτΕ, με το κούρεμα των έντοκων λογαριασμών που έγινε ενόψει PSI.
Να αρχίσει να υλοποιείται η δημιουργία εθνικού φορέα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων και υλικών. Κατ’ αρχήν, να δημιουργηθεί κεντρική κρατική φαρμακαποθήκη, για ενιαία και αποτελεσματικότερη τροφοδοσία των νοσοκομείων με υλικά και φάρμακα καθημερινής χρήσης.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να επιβάλλει την εξαίρεση του νοσηλευτικού, παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού από την απαγόρευση προσλήψεων στο δημόσιο.
Ιδιαίτερα δε, τονίζεται πως παρανόμως εκκρεμούν οι διορισμοί εκατοντάδων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ, των οποίων έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κρίσης.
Ζητούν από τη νέα πολιτική ηγεσία να καταβάλλει τα χρήματα στους γιατρούς και να επαναφέρει το χρονοεπίδομα και να φροντίσει για τη χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Ανθή Αγγελοπούλου
IATΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου