Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Εν αναμονή της Τρόικας στο υπουργείο Υγείας




Φάρμακα, ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία: αυτά αποτελούν το τρίπτυχο των… SOS θεμάτων της Υγείας τα οποία μελετά ενδελεχώς την τελευταία εβδομάδα ο υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, εν όψει της άφιξης της τρόικας που αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα.

Μάλιστα, η εγκατάστασή του στον 2ο όροφο του κτιρίου επί της Αριστοτέλους συνέπεσε με την τακτική, προγραμματισμένη επίσκεψη των κατώτερων αξιωματούχων της τρόικας οι οποίοι συγκέντρωναν όλα τα στοιχεία για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη χρήση γενοσήμων και τη φαρμακευτική δαπάνη.

Το τεχνικό κλιμάκιο ζήτησε επίσης στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Κοινωνική Ασφάλιση ΑΕ (ΗΔΙΚΑ) προκειμένου να συντάξει τις εκθέσεις του.

Χαμηλή η επίδοση για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ εντόπισαν αμέσως –όπως ήταν αναμενόμενο- το πρόβλημα στην τήρηση του κλειστού προϋπολογισμού για τη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη η οποία υπερβαίνει σταθερά το ορισθέν ποσό των 240 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει να ενημερωθεί για τις μνημονιακές υποχρεώσεις στον χώρο της υγείας. Την ίδια στιγμή ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπη με πιεστικά αιτήματα για την επανεξέταση κάποιων περιπτώσεων που είχαν ρυθμιστεί με τον εφαρμοστικό νόμο και για τις οποίες εκπνέει το χρονικό περιθώριο της έναρξης εφαρμογής τους.

Πρόκριμα η εφαρμογή του πρόστιμου για τις χειρόγραφες συνταγές

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η άφιξη της τρόικας συμπίπτει με την έναρξη της ισχύος της υπουργικής απόφασης που προβλέπει ότι για κάθε χειρόγραφη συνταγή που θα εκδίδει γιατρός θα πληρώνει πρόστιμο 1 ευρώ –ήταν μια απόφαση του Λοβέρδου, η οποία στόχευε στο να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την έκδοση χειρόγραφων συνταγών και να κατευθύνει το ιατρικό σώμα στο σύστημα της e- συνταγογράφησης. Μάλιστα, η ημερομηνία εφαρμογής της ήταν η 1η Ιουνίου αλλά ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Χρήστος Κίττας την μετέθεσε χρονικά για έναν μήνα.

Όπως όμως πληροφορείται το protothema.gr, οι εκπρόσωποι των ιατρών θέτουν πιεστικά αυτό το ζήτημα στον κ. Λυκουρέντζο, θεωρώντας μάλιστα ως πρώτο δείγμα γραφής της συνεργασίας που θα έχουν με την νέα ηγεσία την ανάκληση της περίφημης απόφασης για το πρόστιμο του 1 ευρώ της χειρόγραφης συνταγής.

ΕΟΠΥΥ και συγχωνεύσεις στο κόκκινο

Εκτός από το φάρμακο, στο επίκεντρο θα βρεθεί και ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος ούτως ή άλλως ήταν στο επίκεντρο των προβλημάτων που αντιμετώπισαν τον τελευταίο μήνα οι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι του. Μπορεί αυτή την εβδομάδα να ομαλοποιήθηκε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά είναι κοινό μυστικό ότι δεν θα αργήσει πάλι η επόμενη φορά που ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας. Γι’ αυτό άλλωστε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου έσπευσε εν όψει της ερχόμενης εβδομάδας και της υποδοχής των εκπροσώπων της τρόικας να προτείνει την αύξηση τουλάχιστον κατά 500 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την φαρμακευτική περίθαλψη.

Χαμηλές επιδόσεις εκτιμάται ότι θα καταγραφούν για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, η οποία έχει παραμείνει στα χαρτιά. Οι συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ, με μείωση κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων δεν έχουν σημειώσει πρόοδο – γι’ αυτό και στην αναγνωριστική συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη η ηγεσία του υπουργείου με τους διοικητές του ΕΣΥ ζητήθηκε επιτακτικά από τους αξιωματούχους του ΕΣΥ να προχωρήσουν άμεσα σε ό,τι έχει οριστεί υπογράφοντας τις απαιτούμενες αποφάσεις.

Protothema.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου