Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Επιστολή ΙΣΠατρών για τα ποιοτικά κριτήρια

Αριθ. Πρωτ.: 5514
Πάτρα: 5/12/2022



Προς
Υπουργό Υγείας
κ. Θάνο Πλεύρη

Κοινοποίηση:

 Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ - κα Καρποδίνη Θεανώ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είμαστε υπέρμαχοι της θέσπισης των ποιοτικών κριτηρίων στη λειτουργία των εργαστηρίων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ισότιμα με επιστημονικά κριτήρια.

Με έκπληξη και αγανάκτηση, διαπιστώσαμε ότι η υπουργική απόφαση «ΦΕΚ 3711/14- 7-2022 τΒ Καθορισμός κριτηρίων ποιότητας του άρθρου 4 του ν. 4931/2022 (Α’ 94) στις αποζημιούμενες από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εξετάσεις μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας» για τα ποιοτικά κριτήρια κυριαρχείται από αντιεπιστημονικούς κανόνες, κατά παρέκκλιση των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών για τη χρήση ιοντιζουσών και μη, ακτινοβολιών και τις πάγιες πρακτικές της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Η Ε.Ε.Α.Ε., ως καθ’ύλην αρμόδια υπηρεσία ελέγχει με αρτιότητα τους κανόνες ακτινοπροστασίας και τη λειτουργικότητα των μηχανημάτων και εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά καταλληλότητας της λειτουργίας των μηχανημάτων, μετά από υποχρεωτική υποβολή έκθεσης ακτινοφυσικού, τα στοιχεία της οποίας ελέγχονται από την Ε.Ε.Α.Ε. με επιτόπιο έλεγχο.

Η Υπουργική Απόφαση εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στον τεχνολογικό εξοπλισμό, ορίζοντας αυθαίρετα μηχάνημα αναφοράς, το οποίο απέχει από την επιστημονική πρακτική και τις κατευθυντήριες οδηγίες των επιστημονικών εταιρειών. Πόσα μηχανήματα

αξονικών τομογράφων 128 τομών και μαγνητικών τομογράφων 3 Tesla είναι εγκατεστημένα στα δημόσια Νοσοκομεία και γενικώς στη χώρα μας;

Με ποιο τρόπο επιλέχθηκαν ως μηχανήματα αναφοράς όταν ακόμη και στην Ευρώπη δεν αποτελούν τη μέση ύλη εγκατάστασης τέτοιων μηχανημάτων.

Ο ακτινολόγος και το εφαρμοζόμενο πρωτόκολλο εξέτασης εξαφανίζεται από το πλαίσιο της ποιότητας και το μόνο που παραμένει είναι το ύψος της επένδυσης, το οποίο δε στηρίζεται οικονομικά από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς η καταχρηστική επιστροφή clawback δεσμεύει το όποιο περιθώριο κέρδους και τη ρευστότητα των εργαστηρίων.

Η Υπουργική απόφαση αναγκάζει τον μικρό επιστήμονα Έλληνα ακτινολόγο να χρηματοδοτήσει τις τεχνολογικές επενδύσεις των μεγάλων ομίλων, κατασπαράζοντας όλους τους κόπους των επιστημόνων ακτινολόγων και οδηγώντας τους σε βέβαιη χρεοκοπία.

Ο δε παραλογισμός της μη αναγνώρισης των βεβαιώσεων που προέρχονται από πιστοποιημένους για ανακατασκευή προμηθευτές και η μονομερής αποδοχή βεβαιώσεων αποκλειστικά και μόνο από τους κατασκευαστικούς οίκους, δημιούργησε μία πρωτοφανής αναστάτωση στους ακτινολόγους, καθώς τα μηχανήματα αυτά έχουν ελεγχθεί για την εύρυθμη λειτουργία τους από την Ε.Ε.Α.Ε. και κατέχουν νόμιμη αδειοδότηση.

Αναμένεται δε, με την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης, ο ξαφνικός θάνατος διαγνωστικών εργαστηρίων ακτινολόγων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν αντίστοιχα οι ασφαλισμένοι, ειδικά σε μικρές πόλεις, επαρχίες και ακριτικές περιοχές.

Ζητούμε να τροποποιηθεί άμεσα η διάταξη βάσει των διεθνών επιστημονικών και ρυθμιστικών κανόνων και να δοθεί επαρκής παράταση για την εφαρμογή τουλάχιστον ενός έτους, των ποιοτικών κριτηρίων στις απεικονιστικές εξετάσεις, με αναθεώρηση των παραμέτρων, ώστε να επιλυθούν τα τεχνικά θέματα που έχουν αναλυθεί και τα επιστημονικά θέματα, τα οποία περιγράφονται στις συνημμένες επιστολές των επιστημονικών και επαγγελματικών οργάνων των αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών προτείνει τις εξής τροποποιήσεις:

- Να εφαρμοστεί ενιαία τιμή.

- Οι σύνθετες εξετάσεις να αποζημιώνονται με αυξημένη ποσόστωση.

- Να οριστεί ιατρική αμοιβή ακτινολογικής ερμηνείας που να συνδέεται με την τιμή της εξέτασης.

- Η εφαρμογή του κλιμακωτού τιμολογίου αποζημίωσης να καθορίζεται ανάλογα με την ηλικία του μηχανήματος ανά δεκαετία ή δεκαπενταετία.

- Ως μηχάνημα αναφοράς να ληφθεί το 1,5 tesla για MRI & 64 τομές για CT.

- Το όριο να ληφθεί πάνω του 1,5 tesla και πάνω από 16 στις πολυτομικές.

- Να προωθηθεί επιτέλους αναπροσαρμογή του τιμολογίου αποζημίωσης του 1991 και να καταργηθεί το clawback που εξανεμίζει την απόσβεση του τεχνολογικού εξοπλισμού, την ιατρική αποζημίωση, το μισθοδοτικό και λειτουργικό κόστος των ακτινολογικών εργαστηρίων.

Ήδη υπάρχουν ανεκπλήρωτα κενά σε ακτινολόγους στα Νοσοκομεία και στον ιδιωτικό τομέα της χώρας μας. Με αυτή τη ρύθμιση, για άλλη μία φορά θα βρεθούν εκτός της χώρας, λαμπροί επιστήμονες.

Ζητούμε να υπάρχει άμεση διαβούλευση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινολογίας και εκπροσώπους των ακτινολόγων, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της Ε.Ε.Α.Ε.

Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση,
Η Πρόεδρος            Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου   Γεώργιος Πατριαρχέας
Πυρηνικός Ιατρός    Ακτινολόγος

3 σχόλια:

  1. Καταλαβαίνετε τώρα με τι ανθρώπους έχετε να κάνετε? Ούτε απαντούν ούτε παραιτούνται ! https://www.ethnos.gr/health/article/232065/eopyyfotiasthnkybernhshapoanarthseispolakhgiathdioikhtriamethnparallhlhapasxolhshstoxrhmatisthrioathhnon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική επιστολή !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον καιρο σας χανετε να σας κλεισουν θελουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή