Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Τσόχα 15-17, Αθήνα, Τ.Κ. 11521, ΤΗΛ. 2106855949

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

Αθήνα, 15/12/2022

Δελτίο Τύπου

Οι ενέργειες του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. το τελευταίο 6μηνο

Το 2019 συνεστήθη το Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξαιτίας του ο κλάδος των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών και πολυϊατρείων αντιμετώπιζε ισχυρά προβλήματα στα θεμέλια της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αμέτρητες συσκέψεις με τους Υπουργούς Υγείας, με Υπουργούς Οικονομικών και με εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ για να αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα του κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο εξάμηνο του 2022 έχουν πραγματοποιηθεί :

• Την 01/06/2022 έγινε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη στον οποίο ζητήθηκε να εφαρμοστούν διαρθρωτικά μέτρα εξορθολογισμού του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και να οριστεί η συνυπευθυνότητα του κράτους στο claw back. Του ζητήθηκε να οριστεί ένα maximum claw back που θα επωμίζονται οι πάροχοι υγείας και όπου θα το γνωρίζουν εκ των προτέρων.
• Στις 03/06/2022 έγινε συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσο παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη, στους οποίους κατατέθηκε οικονομοτεχνική μελέτη η οποία έδειχνε την έλλειψη ρευστότητας του κλάδου και τη μακροπρόθεσμη εξαφάνισή του εξαιτίας αυτής.
• Στις 28/11/2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη στην οποία ο Υπουργός ενημερώθηκε για την οικονομική δυσχέρεια των φορέων Π.Φ.Υ. εξαιτίας της μακροχρόνιας εφαρμογής των ληστρικών μέτρων του rebate και του claw back. Σε αυτήν την συνάντηση το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. ζήτησε την ενίσχυση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2022 και την διαγραφή των τεχνητών χρεών που καταλόγισε ο ΕΟΠΥΥ στους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και στα πολυϊατρεία.
Οι προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά του Συντονιστικού Οργάνου για την επιβίωση των μικρών εργαστηρίων της γειτονιάς και των κλινικών εργαστηριακών γιατρών είναι έντονες, επίμονες και άοκνες.
Οι συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι αμέτρητες και δυστυχώς το δημοσιονομικό περιβάλλον και η κρίση που δημιουργήθηκε στα συστήματα υγείας λόγω COVID, ήταν παράγοντες που λειτούργησαν ανασταλτικά στην επίτευξη των στόχων μας.

Παρόλο το αντίξοο δημοσιονομικό περιβάλλον :

• Για το 2020 πραγματοποιήθηκε ενίσχυση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων κατά 15 εκατ. ευρώ,
• Για το 2021 η έξτρα χρηματοδότηση ανήλθε στα 61.970.000 ευρώ
• Για το 2022 έχουμε ενημερωθεί για ανακατανομή πόρων του ΕΟΠΥΥ ύψους 47 εκατ. ευρώ, έξτρα χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ και αναμένεται και από το Υπουργείο Οικονομικών σχετική απάντηση για το αν και κατά πόσο μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω.
Η έκτακτη συνθήκη του κορονοϊού, όχι μόνο τεκμηριώνει την ανάγκη έξτρα χρηματοδότησης του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν και επαρκής, αφού διαχρονικά ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων είναι υποχρηματοδοτημένος σε σχέση με τις εκπεφρασμένες ανάγκες του πληθυσμού μέσω της παραπομπής για διαγνωστικές εξετάσεις!

Επιπλέον, το τελευταίο 6μηνο το Συντονιστικό Όργανο διεξήγαγε δυναμικές κινητοποιήσεις στον κλάδο :
• Στις 26-28 Μαΐου και 18-20 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στον κλάδο όπου τα διαγνωστικά εργαστήρια παρέμειναν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας,
• Στις 16/09/2022 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας και παράλληλη στάση εργασίας των διαγνωστικών εργαστηρίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μακροχρόνια εφαρμογή των μέτρων του rebate και claw back.
Μετά από αυτές τις κινητοποιήσεις και τη συντονισμένη προσπάθεια όλου του κλάδου για να αναδειχθεί το μείζον πρόβλημα επιβίωσης των εργαστηρίων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών, μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου ορίστηκε Ομάδα Εργασίας με εκπροσώπους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπ. Υγείας, ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ) για να καταλήξουν στα θεσμικά μέτρα που θα νομοθετηθούν εντός του 2022 και θα εφαρμοστούν μέσα στο 2023 για την περιστολή της δαπάνης και την εξάλειψη του claw back.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 6 συναντήσεις της Ομάδας Εργασίας και εκκρεμεί η τελική τις προσεχείς ημέρες, για την διαμόρφωση του τελικού κειμένου εισήγησης προς τον Υπουργό Υγείας. Θυμίζουμε πως το Συντονιστικό Όργανο έχει υποβάλει τις προτάσεις του προς την Ομάδα Εργασίας, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου.
Στην σημερινή ομιλία του Υπουργού Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη στην ημερίδα του ΙΣΑ για την τριπλή επιδημία, ευχαρίστησε για την προσπάθεια όλων στην Ομάδα Εργασίας και είπε ότι σε ποσοστό άνω του 70% υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Για το υπόλοιπο 30% είπε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης κοινής λύσης και τόνισε πως οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας θα θεσμοθετηθούν άμεσα.
Τέλος, το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας που συνεισέφεραν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, στις οποιεσδήποτε ενέργειες εξαγγέλλονταν.
Το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. θέλει ιδιαιτέρως να ευχαριστήσει τον Ι.Σ.Α. για τις τέσσερις φορές που ενίσχυσε οικονομικά το Συντονιστικό Όργανο για να ανταπεξέλθει στα έξοδα τα οποία προέκυψαν, καθώς και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, που όταν ζητήθηκε από τα μέλη του ΔΣ του, να χρηματοδοτηθεί μέρος των εξόδων που προέκυψαν από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο, ανταποκρίθηκε άμεσα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ    Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ
Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ             Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

7 σχόλια:

 1. 46,91% Τι εχετε να πειτε γι αυτό?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ.
  ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΛΩΝΕΣΤΕ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ.
  ΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ?
  ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ? ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ ΚΙΟΛΑΣ.
  ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΑ CLAW BACK ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 1/01/2023 ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
  ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΕΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2023 15/01/2023 ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
  ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΕΣ ΑΠΟ 01/02/2023 ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΕΟΠΥΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιαυτο το claw back που ανακοινώθηκε χθες είναι 35 -49 % για το μήνα Σεπτέμβριο
  Τα κλειδιά των ιατρείων μας πρέπει να τους πάμε στο υποργειο να τελειώνουμε πια με αυτή την κοροϊδία !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Που να προλάβουν στο χρΕΟΠΥΥ? Ξέρετε τι θα πει να κάνεις .....δυο δουλειές ταυτόχρονα για ζήσεις? https://www.ethnos.gr/health/article/232065/eopyyfotiasthnkybernhshapoanarthseispolakhgiathdioikhtriamethnparallhlhapasxolhshstoxrhmatisthrioathhnon

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς σας έταξαν τόσο ο Υπουργός Υγείας όσο και ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών αλλά εκ του αποτελέσματος κρίνεται το δούλεμα που σας κάνουν. 46 % το claw back είναι ο Χριστουγεννιάτικος μπουναμάς του ΕΟΠΥΥ για τους Βιοπαθολόγους Ανάλογος μπουναμάς και για τους ακτινολόγους. Εφόσον οι αρμόδιοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι με ΠΟΡΔΕΣ δεν στήνεται σύστημα υγείας αλλά απαιτούνται χρήματα ίσως είναι καιρός να απαντήσουμε με άλλη τακτική . Προκαλούμε αποφάσεις των ιατρικών συλλόγων σχετικά με το ισχύον τιμολόγιο τιμές ΦΕΚ οτι τα εργαστήρια από την τάδε ημερομηνία εισπράττουν από ΕΟΠΥΥ και ασφαλισμένο την αμοιβή ΦΕΚ. π.χ Τιμή ΦΕΚ μείο ασφαλιστική τιμή είναι το σύνολο της συμμετοχής. Απαιτείται απόφαση των ΙΣ και υπακοή των γιατρών σε αυτήν την απόφαση. Όταν το εφαρμόσουμε θα δει το υπουργείο πόσα απίδια πιάνει ο σάκος . Η θα αυξήσει την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ με ταυτόχρονη κατάργηση του claw back νομοθετικά η οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν το μάρμαρο . Με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες δεν υπάρχει ούτε μέλλον ούτε συνέχεια για να πληρώνουμε εμείς το μάρμαρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Λυπόμαστε γιατρουδάκια αλλά δεν περισσεύουν λεφτά για εσάς..... https://www.ethnos.gr/health/article/232065/eopyyfotiasthnkybernhshapoanarthseispolakhgiathdioikhtriamethnparallhlhapasxolhshstoxrhmatisthrioathhnon

  ΑπάντησηΔιαγραφή