Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Πλεύρης: Έρχεται λουκέτο σε φαρμακαποθήκες που αποκρύπτουν φάρμακα – Πότε αναμένεται έξαρση γρίπης

Πλεύρης: Έρχεται λουκέτο σε φαρμακαποθήκες που αποκρύπτουν φάρμακα – Πότε αναμένεται έξαρση γρίπης

Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης για γρίπη, ελλείψεις φαρμάκων και ελέγχους σε φαρμακαποθήκες

HR

Σε κλοιό γρίπης φαίνεται ότι βρίσκεται η χώρα ενώ εντείνονται οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης φαρμάκων δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια έξαρση στη γρίπη και οφείλω να πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο πίσω, δηλαδή έχει προηγηθεί το κύμα το μεγάλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω του καιρού και των κλειστών χώρων, δηλαδή εμείς υπολογίζουμε ότι θα έχουμε άλλες τέσσερις εβδομάδες έξαρση» τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

«Αυτό οφείλεται στο ότι τα παιδιά από την ηλικία μηδέν έως τρία, περνούν κάποιες ιώσεις. Αυτό δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα γιατί είχαμε περιοριστικά μέτρα και έχουμε πολύ περισσότερο παιδικό πληθυσμό που ενώ περνούσε σε μικρότερη ηλικία κάποιες ιώσεις και είχε διαμορφώσει μια ανοσία, τις περνάει τώρα.

Αυτό δημιουργεί μια ένταση γρίπης. Θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί η κλιμάκωση και βλέπουμε ότι ταυτόχρονα ο κορονοϊός παραμένει σε μια σταθερότητα ως προς τα κρούσματα. Η γρίπη αντιμετωπίζεται στα Παίδων και μάλιστα πάρα πολύ καλά» υποστήριξε ο κ. Πλεύρης.

Αναστολή λειτουργίας σε φαρμακαποθήκες

Ο υπουργός μίλησε και για τους ελέγχους που γίνονται, όπου σημείωσε ότι αν βρεθεί κάτι μεμπτό, θα υπάρξουν λουκέτα:

«Ελέγχονται πέντε πολυεθνικές για το αν έχουν την επάρκεια φαρμάκων που πρέπει σε βάθος τριμήνου. Οι εταιρίες αυτές πρέπει να κατανέμουν σωστά τα φάρμακα αλλά πολλές φορές γίνεται επιλογή, ανάλογα που πωλούνται τα φάρμακα πιο ακριβά μέσα στη χώρα.

Επίσης έχουν ελεγχθεί δέκα φαρμακαποθήκες κάποιες εκ των οποίων δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο, άρα θεωρούμαι δεδομένο ότι θα υπάρξουν ποινές. Έχω δώσει εντολή αν εντοπιστεί φαρμακαποθήκη που δεν έχει δηλώσει όλα τα αποθέματά της, η ποινή θα είναι μια: αναστολή λειτουργίας της.

Μίλησα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, την άλλη εβδομάδα θα έχουμε αποτελέσματα. Μου είπε ότι μια δύο δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο και αυτό σημαίνει λουκέτο».

Συνεχίζονται οι ελλείψεις στα φάρμακα

Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι«η έλλειψη φαρμάκων στα ελλειπτικά φάρμακα που λέμε, οφείλεται στις απαγορεύσεις που έχει βάλει ο ΕΟΦ και παράλληλα στον έλεγχο που γίνεται στις φαρμακαποθήκες. Βάλαμε απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων και παράλληλα υποχρέωση στις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν αποθέματα και γίνεται έλεγχος για το αν υπάρχει έλλειψη.

Σε ότι αφορά τα παιδιατρικά φάρμακα, λόγω της συνολικής έξαρσης της γρίπης, οι ίδιες οι εταιρείες, έχουν δυσκολίες να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Εκεί λοιπόν δεν υπάρχει τεχνητή έλλειψη, εκεί υπάρχει μια μάχη που γίνεται στην αλυσίδα τροφοδοσίας και αυτή τη στιγμή θεωρούμαι ότι εξομαλύνεται γιατί όπως ήρθε η ύφεση στην Ευρώπη, θα έρθει και εδώ.

Θα ομαλοποιείται συνεχώς η αγορά. Έχουμε φροντίσει να έρχονται φάρμακα. Υπάρχει το πρόβλημα, δεν λέει κανείς ότι δεν υπάρχει.

Σε ότι αφορά τις εξαγωγές, τις κλείνουμε τελείως. Τώρα πια δεν φεύγει τίποτα από την χώρα και θα ανακοινωθεί και κλείσιμο φαρμακαποθηκών, αναστολή άδειας που έχει βρεθεί να κάνει εξαγωγή».

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου