Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Έρχονται υπουργικές αποφάσεις για τους Παθολόγους του ΕΣΥ - Προ των πυλών νέα κίνητρα

Προσωπικός γιατρός (Pixabay)
ethnos.gr

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας νέα κίνητρα για τους ιδιώτες γιατρούς ώστε να τους προσελκύσει για να συμμετάσχουν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Άλλωστε ο προσωπικός γιατρός έχει «κολλήσει» και οι εγγραφές των πολιτών τις τελευταίες εβδομάδες παραμένουν σταθερές στα 4.697.894.

Πριν από τα νέα κίνητρα όμως έως το τέλος του έτους, πιθανώς και με την έναρξη της νέας χρονιάς, ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ετοιμάζεται να εκδώσει υπουργικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι Παθολόγοι του ΕΣΥ που θα κάνουν ιδιωτικό ιατρείο σύμφωνα με τον νέο νόμο Γκάγκα, θα μπορούν να γίνουν και προσωπικοί γιατροί.

«Προσωπικός γιατρός» ο Παθολόγος του ΕΣΥ

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί ότι μετά τα Χριστούγεννα θα βελτιωθούν οι παράγοντες για τον προσωπικό γιατρό, αφού η δεξαμενή των γιατρών θα περιλαμβάνει περισσότερους διαθέσιμους.

Και αυτό διότι εκτιμάται ότι οι Παθολόγοι γιατροί του ΕΣΥ που θα αρχίζουν να κάνουν και ιδιωτικό έργο, θα δείξουν ενδιαφέρον και θα εγγραφούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού και θα μπορούν να τους επιλέξουν οι πολίτες.

Το επιχείρημα Πλεύρη είναι ότι όσοι γίνονται προσωπικοί γιατροί στο δημόσιο θα έχουν επιπλέον εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο, ενώ οι ιδιώτες που εντάσσονται μπορούν να ξεπεράσουν τα 60.000 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr οι Παθολόγοι του ΕΣΥ που θα δεχθούν να γίνουν και προσωπικοί γιατροί όταν θα ασκούν ιδιωτικό έργο, θα μπορούν να επιλέξουν τον μικρότερο αριθμό εγγεγραμμένων ασθενών δηλαδή 857 ενώ το ωράριο θα είναι περιορισμένο και οι ώρες που θα μπορούν να διαθέτουν θα είναι κοντά στις 3. Άλλωστε σύμφωνα με τον νόμο Γκάγκα, οι γιατροί του ΕΣΥ θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο μία φορά την εβδομάδα.

Πάντως, στις συζητήσεις έχει τεθεί και το θέμα της αύξησης των ημερών απασχόλησης στο ιδιωτικό ιατρείο για τους Παθολόγους του ΕΣΥ που θα γίνουν και προσωπικοί γιατροί, αναφέρουν πηγές του ethnos.gr.

Στόχος να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν περισσότερους εγγεγραμμένους πολίτες την εβδομάδα ώστε να μην υπάρχει «μπλοκάρισμα» των ραντεβού.

«Κολλημένες» οι εγγραφές

Στο μεταξύ με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι εγγραφές στον προσωπικό γιατρό φαίνεται να έχουν «παγώσει». Στο σύστημα παραμένουν ενταγμένοι μόνο οι μισοί δικαιούχοι από τους συνολικά 8 εκατ. πολίτες που θα μπορούσαν να έχουν δηλώσει προσωπικό γιατρό. Παρ’ αυτά η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη αφού θεωρεί ότι πραγματοποιούνται χιλιάδες ραντεβού από πολίτες οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν για να δουν γιατρό.

Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία:Εγγεγραμμένοι γιατροί ως Προσωπικοί Γιατροί: 

Σύνολο Προσωπικών Γιατρών 3.333
Δημόσιοι Προσωπικοί Γιατροί Π.Φ.Υ: 2.223
Ιδιώτες Προσωπικοί Γιατροί – Ελεύθεροι Επαγγελματίες: 1.110

Εγγραφές σε Προσωπικό Γιατρό: Σύνολο εγγεγραμμένων πολιτών 4.697.894
Το 25,8% είναι πολίτες άνω των 70 ετών
Το 35,8% είναι από 50 έως 69 ετών
Το 38,4% είναι από 17 έως 49 ετών

4 σχόλια:

  1. Θα πηγαίνουν στην κλινική , θα έχουν ιδιωτικούς ασθενείς, θα κάνουν τον ΠΙ, θα προετοιμάζουν φακέλους, θα εκπαιδεύουν ειδικευόμενους ......ίσως και να καθαρίζουν τους δρόμους στην ελεύθερη τους ώρα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκλιπαρούν διότι έχουν ένα μόνο πρόβλημα να συμπληρώσουν την λίστα και να κοροιδέψουν τους κουτόφραγκους! Δεκάρα δεν δίνουν για τον ασθενή.....! Συνάδελφοι ρωτήστε τους Συναδέλφους των δημοσίων δομών, δεν πήραν σεντ ακόμη και ψάξτε και τι προβλέπεται στον προυπολογισμό για τον ΠΙ.....θα μείνετε στον αέρα από την κυβέρνηση/ωτακουστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειπαμε οι σοβαροι γιατροι ουδεμια σχεση θα πρεπει να εχουν με τον προσωπικο γιατρο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν αφαιρεσουμε 1 απο τους δημοσιους και προσθεσουμε 1 στους ιδιωτες γιατρους , εχουμε 2222 δημοσιους , 1111 ιδιωτες , συνολο 3333 προσωπικους γιατρους !! Τυχαιο , δε νομιζω !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή