Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Έκτακτη παρέμβαση Πλεύρη για τις ελλείψεις στα φάρμακα – Απειλεί με λουκέτο τις φαρμακαποθήκες

Έκτακτη παρέμβαση Πλεύρη για τις ελλείψεις στα φάρμακα – Απειλεί με λουκέτο τις φαρμακαποθήκες

Το υπουργείο Υγείας ζητά από τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν τα αποθέματά τους μετά τις ελλείψεις στα φάρμακα

HR

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για τις μεγάλες ελλείψεις στα φάρμακα που παρατηρούνται από τα ράφια των φαρμακείων.

Παυσίπονα-αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αντιβιώσεις και αντιβηχικά σκευάσματα έχουν εξαφανιστεί με συνέπεια οι ασθενείς να υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία αφού αναγκάζονται να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, για να βρουν το πολυπόθητο φάρμακο.

Για να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό το φαινόμενο καθώς οι ιώσεις σαρώνουν τη χώρα και η ζήτηση είναι ήδη αυξημένη ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε από τον Ε.Ο.Φ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και απαγορεύεται η εξαγωγή τους και πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά.

Σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις ο υπουργός ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Γιατί λείπουν φάρμακα από την αγορά

Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων οφείλεται σε πολλούς παράγοντες οι οποίοι όμως δυσκολεύουν τη ζωή των ασθενών.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές. Κάποιες φαρμακαποθήκες …φροντίζουν να εξάγουν βασικά φάρμακα στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες. Αποτέλεσμα όμως είναι τα φάρμακα αυτά να απουσιάζουν από την ελληνική αγορά και τους Έλληνες ασθενείς.

Πάντως ο ΕΟΦ συχνά πυκνά απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές για συγκεκριμένα σκευάσματα ώστε να προστατευθούν οι ασθενείς, τακτική όμως που δεν αποδίδει πάντα.

Την περίοδο αυτή πάντως καταγράφονται ελλείψεις σε βασικά φάρμακα λόγω και της απουσίας βασικών υλών από την παγκόσμια αγορά που αποδίδονται και στην υγειονομική κρίση.

2 σχόλια:

  1. Ασε να απειλει αυτο ξερει μονο.....μονο τον δικο του ψηφο θα βρει. ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά ανέκδοτα μαζεμένα σε ένα αστείο κείμενο.
    1ο ανέκδοτο: Ο Ευθανάσιος Πλεύρης θα κλείσει τις φαρμακαποθήκες
    2ο ανέκδοτο: Κάποιες φαρμακαποθήκες … (ο ποιητής εννοεί όλες αλλά ντέπεται ή φοβάται να το πει) φροντίζουν να εξάγουν βασικά φάρμακα στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες. Ελεύθερη αγορά όπου μας συμφέρει στην κλειστή αγορά του φαρμάκου!
    3ο ανέκδοτο: Ο ΕΟΦ (ο θεματοφύλαξ της αγοράς του φαρμάκου) συχνά πυκνά απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές. Το "συχνά-πυκνά" είναι όλα τα λεφτά (κυριολεκτικά και μεταφορικά!)
    4ο ανέκδοτο: Για όλα φταίει η υγειονομική κρίση (πότε και γιατί την αποκτίσαμε?) "συχνά-πυκνά" και ο πόλεμος που έχουμε μόνοι μας κηρύξει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή