Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Απάντηση ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ σε παραπλανητικό έγγραφο που διακινήθηκε από τον ΠΙΣ

Σε απάντηση της υπ’ριθμ.πρωτ.14377/7.12.2022 επιστολής του Προέδρου του ΠΙΣ ΠΙΣ–ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ )  προς τους Προέδρους και Εκπροσώπους των ΙΣ της χώρας, με την οποία κοινοποιήθηκε, ως μη όφειλε, ενημερωτικό σημείωμα του δικηγόρου που εκπροσώπησε τον ΠΙΣ σε δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το οποίο γινόταν αναφορά και σε άλλη δίκη, που δεν συμμετείχε ο ΠΙΣ, επιβάλλεται να ενημερώσουμε ορθά τους συναδέλφους, για την αποκατάσταση της αλήθειας:

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ήταν ο πρώτος και μοναδικός, εξ όσων γνωρίζουμε, φορέας του χώρου της Υγείας, που το έτος 2018 παρέπεμψε στο ΣτΕ όλες τις προβληματικές πτυχές του νέου τότε θεσμού του οικογενειακού ιατρού, ζητώντας από το ανώτατο Δικαστήριο να δώσει απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα της κάλυψης του πληθυσμού και της έλλειψης αναλογίας πληθυσμού / ιατρών καθώς και της απώλειας επαγγελματικών δικαιωμάτων των ιατρών από την απρόσμενη διακοπή της συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με χιλιάδες παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους.

Επί της πρωτοβουλίας αυτής της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, εκδόθηκαν προδικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, που ζήτησαν από το Υπουργείο Υγείας να τεκμηριώσει τα κριτήρια κάλυψης του πληθυσμού. Άλλωστε η αποτυχία του οικογενειακού ιατρού λόγω ελλείψεως ιατρών επιβεβαιώθηκε από τα πιο επίσημα χείλη κατά την συζήτηση στη Βουλή του νόμου για τον προσωπικό ιατρό. Η δίκη αυτή επαναλήφθηκε τυπικά στις 6.12.2022, τα ελλιπή στοιχεία του Υπουργείου απαντήθηκαν αναλυτικά με υπόμνημα και σ’αυτήν την δίκη αναφέρεται το σημείωμα του ΠΙΣ, τελώντας όμως σε άγνοια για τις εξελίξεις της υπόθεσης.

Με την μετονομασία του οικογενειακού ιατρού σε προσωπικό και πάλι η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ήταν ο φορέας του χώρου της Υγείας, που παρέπεμψε και πάλι στο ΣτΕ τα ίδια ζητήματα, στο σύνολό τους, ώστε να κριθεί ο θεσμός συνολικά και όχι επιλεκτικά και αποσπασματικά και η υπόθεση εκδικάζεται τον Φεβρουάριο του 2023. Όταν λοιπόν το ίδιο το ΣτΕ έχει επιρρίψει αμφιβολίες στην πιο κεντρική επιλογή του θεσμού (αναλογία πληθυσμού/ιατρών) και ζητά τεκμηρίωση, η οποία δεν παρέχεται από του Υπουργείο Υγείας, κανείς δεν δικαιούται να σιωπά σχετικά ή πολύ περισσότερο να επιχαίρει! Επιπλέον η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει καταθέσει τεκμηριωμένη προσφυγή και για την καταχρηστική επιβολή του clawback μετά το πέρας των μνημονίων.

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ θέτει πάντα ως πρώτιστη προτεραιότητά της το ιατρικό συμφέρον του πληθυσμού, που επιτυγχάνεται με τον σεβασμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των συναδέλφων ιατρών και όχι με επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις, που στερούνται αντικειμένου, σκοπού και οράματος.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος            Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου   Δημήτρης Οικονόμου

3 σχόλια:

  1. Μπράβο στην κα Μαστοράκου και στους συνάδελφους της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ. Οι μόνοι που τα έχουν βάλει στα ίσια με Υπουργείο και σάπιο συνδικαλιστικό κατεστημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά που υπάρχει και η ΕΝΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ . ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΕΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ Σ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ. ΕΓΩ ΗΜΟΥΝ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ . ΤΟ 2014 ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ 200 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ 2019 ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΜΑΣ ΚΑΤΗΡΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΜΟΝΙΜΟΣ ,ΑΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΕΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ
    ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΙ.ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΘΝ ΕΚΛΟΓΕΣ................. Ε. ΑΘ ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή