Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Κορονoϊός: Σε κόκκινο συναγερμό η ΕΕ για το νέο κύμα Covid-19 στην Κίνα – Τι αποφάσισε η Κομισιόν

Κορονoϊός: Σε κόκκινο συναγερμό η ΕΕ για το νέο κύμα Covid-19 στην Κίνα – Τι αποφάσισε η Κομισιόν

Το νέο κύμα Covid-19 στην Κίνα έθεσε σε συναγερμό την Κομισιόν

HR

Την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για τον περιορισμό της Covid-19 επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση με θέμα το νέο κύμα κορονoϊού στην Κίνα

«Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας» ανέφερε μετά τη συνάντηση η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν.

«Σήμερα, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Κομισιόν: Παραμένουμε σε επαγρύπνηση

Σύμφωνα με το ΑΡ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογεί την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα σε μια προσπάθεια να εξορθολογιστεί ο έλεγχος των ταξιδιωτών από την Κίνα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι η παραλλαγή BF7 Όμικρον, που επικρατεί στην Κίνα, ήταν ήδη ενεργή στην Ευρώπη και ότι η απειλή της δεν έχει αυξηθεί σημαντικά.

«Ωστόσο, παραμένουμε σε επαγρύπνηση και θα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το φρένο έκτακτης ανάγκης, εάν χρειαστεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα μετά τη άρση της πολιτικής «μηδενικής Covid» δημιουργεί διεθνή ανησυχία για τυχόν εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού και νέα πανδημικά κύματα.

Η Ιταλία ήδη αποφάσισε από την Τετάρτη να υποβάλλει σε τεστ Covid τους ταξιδιώτες που φτάνουν από την κινεζική επικράτεια, μέτρο που υιοθετήθηκε επίσης από την Ιαπωνία και εξετάζετα στις ΗΠΑ.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση λέει πως είναι «έτοιμη να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σε συνεννόηση «με τους ευρωπαίους εταίρους» και «εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα».

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι στις αρχές του μήνα, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, οι 27 συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην είσοδο ταξιδιωτών από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, με άλλα λόγια να επιστρέψουν στην κατάσταση προ πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου