Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

«Ανέτοιμα» δηλώνουν τα Φαρμακεία για τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς χωρίς συνταγή

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA
 
Προβλήματα με το πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ, αλλά και ελλιπή ενημέρωση για τον τρόπο χορήγησης των εμβολίων χωρίς συνταγή γιατρού, δηλώνουν ότι έχουν οι Φαρμακοποιοί. Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ζητά επιπλέον χρόνο, αλλά και να υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες και καθοδήγηση προς τα μέλη του Συλλόγου.
Σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου χορήγησης των αντιγριπικών εμβολίων χωρίς να απαιτείται για τις ευπαθείς ομάδες προηγούμενη συνταγογράφηση από γιατρό.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) οι Φαρμακοποιοί δεν είναι ακόμη έτοιμοι για να καλύψουν αυτήν την υπηρεσία προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, κυρίως για λόγους μηχανοργάνωσης, αλλά και ελλιπούς ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εκπρόσωποι των Φαρμακοποιών, την Παρασκευή 16.12.22 παρουσιάσθηκε στους εκπροσώπους του Π.Φ.Σ., του ΕΟΠΥΥ κ.α. από την ΗΔΙΚΑ, η ηλεκτρονική εφαρμογή της διάθεσης, διενέργειας και καταχώρησης των αντιγριπικών εμβολίων χωρίς ιατρική συνταγή, παρουσία και των εκπροσώπων των εταιρειών κατασκευής λογισμικού προγραμμάτων φαρμακείων.

Ωστόσο, από την πλευρά των Φαρμακοποιών ζητήθηκε και αποφασίσθηκε για την ορθή λειτουργία της εφαρμογής, «να γίνουν βελτιώσεις στο σύστημα για επιμέρους ζητήματα που εντοπίσθηκαν στη διάρκεια της παρουσίασης».

Επίσης, ζητήθηκε πριν την έναρξη της εφαρμογής να αποσταλούν αναλυτικές οδηγίες προς τους φαρμακοποιούς για να έχουν γνώση της λειτουργίας της εφαρμογής. «Πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα», σημειώνουν οι Φαρμακοποιοί.

Συγχρόνως οι εταιρείες κατασκευής λογισμικού προγραμμάτων φαρμακείων ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την διασύνδεση της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ με τα προγράμματα των φαρμακείων , πράγμα που κατά δήλωσή τους , «απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα», όπως λένε.

8 σχόλια:

 1. Ο ΠΦΣ στηρίζει τα μέλη του
  Εμάς όι ιατρικοί σύλλογοι σφυρίζουν αδιάφορα
  Οι φαρμακοποιοί θα δείτε ότι θα πιέσουν για αμοιβη
  Και το υπουργείο υγείας είναι ένα μπαχαλο
  Ο χειρότερος υπουργός ever
  Μαζί με την Γκαγκα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα αντιμετωπίσετε και τις επιπλοκές όμως αφού είστε ικανοί να εμβολιαζετε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αφήστε το για μετά τις εκλογές. Τώρα έχει αυτοδυναμία η Ν.Δ. και δεν μπορεί. Μετά με την συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα κάτι θα καταφέρουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν αφορα τους γιατρους η ειδηση και κακως δημοσιευθηκε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αλλα νταλα της παρασκευης το γαλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η αμοιβη των φαρμακοποιων για την διενεργεια των εμβολιων γριππης εχει θεσμοθετηθει απο περυσι.Οσοι δεν το γνωριζετε,ρωτηστε να μαθετε.Οσο για τους γιατρους,η σχετικη εφαρμογη ειναι μετα απο ενα χρονο,ακομη μη...διαθεσιμη στην ιστοσελιδα του ΕΟΠΥΥΚΜΕΣ.ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΠΙΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή