Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Τσουνάμι λοιμώξεων του αναπνευστικού: Χαμός στα επείγοντα των νοσοκομείων - Κάθε μέρα 30.000 κρούσματα γρίπης

Καμπανάκι για μεγάλη έξαρση των ιώσεων και χιλιάδες κρούσματα γρίπης ημερησίως χτυπούν οι ειδικοί.


Καμπανάκι για μεγάλη έξαρση των ιώσεων και χιλιάδες κρούσματα γρίπης ημερησίως χτυπούν οι ειδικοί. Η δύσκολη περίοδος έρχεται μετά τις γιορτές, λόγω των κοινωνικών συναναστροφών και του συνωστισμού που οδηγεί σε διασπορά των ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό, ενώ ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι μήνες που η εποχική γρίπη φτάνει στην κορύφωσή της.

Ήδη η μεταδοτικότητα είναι υψηλή και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: Είναι ο πρώτος χειμώνας χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρίς τα μέτρα για την πανδημία που περιόρισαν ταυτόχρονα τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Παράλληλα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της αποστασιοποίησης, το ανοσοποιητικό σύστημα έχασε τις άμυνές του κατά των κοινών ιών που εμφανίζονταν το χειμώνα, με πρώτη την εποχική γρίπη.

Όλα αυτά την ώρα που ο κορονοϊός, αν και εμφανίζει πτωτική πορεία όπως καταγράφουν οι επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, είναι ακόμη εδώ και προκαλεί υψηλό αριθμό επαναμολύνσεων.

Χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "ο Ιανουάριος θα είναι και ο πιο δύσκολος μήνας, όπως ήταν και στις παλαιότερες εποχές, μιας και είναι ο μήνας ο οποίος πάντα υπάρχει μια μεγαλύτερη έξαρση και κυρίως μετά από την επιστροφή από τις διακοπές μας". "Μπορεί να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που να έχουμε 70.000 – 80.000 περίπου λοιμώξεις την ημέρα", εκτίμησε.

"Η διαφορά με φέτος είναι ότι δεν έχει εξαφανιστεί ο κορονοϊός. Έχουμε ένα μίγμα λοιμώξεων το οποίο αφορά όλους αυτούς τους ιούς και θα κρατήσει ένα δίμηνο, ίσως και λίγο παραπάνω", δήλωσε.

"Αυτή τη στιγμή έχουμε 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα γρίπης καθημερινά στον ελληνικό πληθυσμό, πιθανότατα μέσα στο Γενάρη να φτάσουμε τα 80, 90 και 100.000 κρούσματα. Είναι αριθμοί που τρομάζουν, καθότι μέσα σε αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα βρεθούν και 1.000, 1.500 που θα χρειαστεί καθημερινά να τα φροντίσουμε στα νοσοκομεία. Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε και όσοι δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο να το κάνουμε, ώστε ατομικά να περάσουμε τη νόσο ελαφρότερα και συλλογικά. Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε υγειονομικά το τσουνάμι αυτό της γρίπης που αναμένεται", είχε υπογραμμίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.


Είναι αναμενόμενο οι ιοί να βρίσκουν ευάλωτο τον πληθυσμό και να επιτίθενται, δεδομένης της μη απόκτησης ανοσίας τα τρία προηγούμενα χρόνια σε ιούς και γρίπη λόγω των μέτρων προστασίας και της χρήσης μασκών, σημείωνε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Αναμονή πάνω από πέντε ώρες στα Παίδων


Άλλωστε, βρέφη και μικρά παιδιά, όπως και οι ηλικιωμένοι είναι από τις ομάδες που είναι περισσότερο ευάλωτες στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Το Παίδων "Αγία Σοφία" εφημέρευε τα Χριστούγεννα και τη Δευτέρα των Χριστουγέννων, με την αναμονή να ξεπερνά τις πέντε ώρες.

Περίπου 700 παιδιά προσήλθαν τόσο την ημέρα των Χριστουγέννων, όσο και τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Τη Δευτέρα εφημέρευε επίσης το Παίδων Πεντέλης, όπου προσήλθαν άλλα 400 παιδιά, ενώ υπήρχαν παιδιά που δεν πρόλαβαν να εξετασθούν και μεταφέρθηκαν στο διπλανό παιδιατρικό νοσοκομείο "Αγία Σοφία" που ξεκίνησε την εφημερία του προκειμένου να εξετασθούν

Από τα 700 παιδιά που εξετάζονται στα επείγοντα κυρίως με ιώσεις, εισάγονται περίπου 60 για νοσηλεία.

Τα περιστατικά γριπώδους συνδρομής βρίσκονται σε ανοδική τροχιά με την αύξηση να αφορά κυρίως στις ηλικίες 5-14 ετών, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άτομα που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Για τον λόγο αυτό συμβουλεύουν να προστατευτούν κυρίως οι ευάλωτες ομάδες και να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό για τη γρίπη, πριν η έξαρση γίνει μεγαλύτερη τους δύο επόμενους μήνες.

Σύμφωνα εξάλλου με τον ΕΟΔΥ, από μελέτες που έχουν γίνει, έχει δειχθεί ότι προστατεύεται από τη νόσο το 70-90% των ατόμων που εμβολιάζονται. Στους ηλικιωμένους και σε αυτούς που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα το εμβόλιο συχνά είναι λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους από επιπλοκές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου