Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Προσωπικός γιατρός και με παθολόγους από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ - Τι αλλάζει ο Πλεύρης με τροπολογία

Νέες τροποποιήσεις ετοιμάζει το
υπουργείο Υγείας με τροπολογία, ώστε ο «προσωπικός γιατρός» να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να ξεκινήσει να λειτουργεί πλήρως για όλο τον πληθυσμό.

Άλλωστε ο προσωπικός γιατρός άρχισε τα «βρεφικά» του βήματα με πολλά προβλήματα και κυρίως με έλλειψη γιατρών.
Ethnos.gr 
Δήμτρα Ευθυμιάδου

Γι' αυτό και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει έτοιμες δύο αλλαγές για τον νέο θεσμό τις οποίες θα προωθήσει με τροπολογία που θα εντάξει στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την «ανακουφιστική φροντίδα».

Έτσι, ο προσωπικός γιατρός αναμένεται να μπει με νέες ρυθμίσεις στο 2023, αφού οι δύο βασικές αλλαγές Πλεύρη θα εφαρμοσθούν άμεσα. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν θα επιτύχουν ώστε να προσελκύσουν ιατρικό προσωπικό.

Οι αλλαγές

Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναμένεται να καταθέσει εντός των ημερών τροπολογίαστη Βουλή σύμφωνα με την οποία:

- Και οι παθολόγοι του ΕΣΥ, δηλαδή των δημοσίων νοσοκομείων θα μπορούν να γίνουν προσωπικοί γιατροί εάν το επιθυμούν και όταν θα ασκούν ιδιωτικό έργο. Να υπενθυμιστεί ότι με βάση το νομοσχέδιο Γκάγκα που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, όλοι οι γιατροί του δημοσίου συστήματος υγείας θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές έναντι αμοιβής. Ένα νομοσχέδιο που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με την τροπολογία θα δίνει τη δυνατότητα δύο φορές την εβδομάδαοι παθολόγοι του ΕΣΥ που θα ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού εγγράφοντας στη λίστα τους το μίνιμουμ των πολιτών δηλαδή 857 άτομα.

Οι παθολόγοι του ΕΣΥ με τα ιδιωτικά ιατρεία θα πρέπει μέσα σε δύο ημέρες στο ιδιωτικό τους ιατρείο να εργάζονται για 15 ώρες ώστε να μπορούν να εξετάζουν τους εγγεγραμμένους ασθενείς τους. Θα αποτελεί βασική υποχρέωση εάν δεχθούν να γίνουν προσωπικοί γιατροί.

Αξιοσημείωτο είναι πως σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν περίπου 2.600 παθολόγους οι οποίοι θα μπορούσαν να γίνουν και προσωπικοί γιατροί όταν θα κάνουν ιδιωτικό έργο.

- Ο Θάνος Πλεύρης αναμένεται όμως σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr να συμπεριλάβει άλλη μία αλλαγή στην υπό κατάθεση τροπολογία.

Αλλαγή που θα αφορά στους ελέγχους που προβλέπονται για τους ιδιώτες γιατρούς που γίνονται προσωπικοί γιατροί και έχουν συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον νόμο τον οποίο συνέταξε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο προσωπικός γιατρός ελέγχεται για τις ιατρικές του υπηρεσίες που παρέχει, από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας της περιοχής του. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις ο διευθυντής ενός Κέντρου Υγείας μπορεί να μην είναι καν γιατρός, αφού ορίζεται από τη δημοτική Αρχή της περιοχής.

Το συγκεκριμένο σημείο του νόμου είχε προκαλέσει αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο, ενώ είχε λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς ιδιώτες γιατρούς στο να συμμετάσχουν στον θεσμό, αφού δεν επιθυμούσαν οι ιδιωτικές τους επιχειρήσεις να ελέγχονται από μη γιατρούς και μάλιστα από στελέχη του δημοσίου.

Όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας στην τροπολογία που θα καταθέσει θα αφαιρέσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ώστε να διευκολυνθεί ο ιατρικός κόσμος. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ορισθεί άλλος τρόπος ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πάντως, άμεσα αναμένεται να δημιουργηθεί και ένας μηχανισμός για καταγγελίες από την πλευρά των ασθενών σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένοι από τον προσωπικό τους γιατρό.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας αναμένεται σε επόμενη ρύθμιση να εντάξει και ξεχωριστό κονδύλι για τις ειδικές καρδιολογικές εξετάσεις, ώστε όσοι καρδιολόγοι γίνουν προσωπικοί γιατροί να αμείβονται ξεχωριστά για τις εξετάσεις που θα πραγματοποιούν στους πολίτες.

10 σχόλια:

  1. TEΛΙΚΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ Π.Ι. .ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΥΝΤΟΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα σας πληρώνουμε ως Δημόσιο, ρημαξτε τους ασθενεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Bravissimo !! Θα ανοιξουν ιατρειο , θα πληρωνουν τα εξοδα , θα φορολογηθουν για το εξτρα εισοδημα και στο τελος θα παθουν υπερκοπωση ή και τιποτε χειροτερο . Το τυρακι το ειδες , τη φακα την ειδες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Θανασάκη, η απελπισία είναι κακός σύμβουλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσωπικός ιατρός ακόμη και ο περιπτεράς σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή ο μοναδικός παθολόγος της παθολογικής κλινικής του Πύργου θα γίνει και προσωπικός ιατρός ?

      Διαγραφή
  6. ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΠΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΕΙ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΤΟΥ, ΩΣ ΙΑΤΡΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ - ΤΩΡΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΕ 15 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΒΑΡΔΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΓΙΑΤΟΝ ΡΟΛΟ ΑΥΤΟ.
    ΜΕΤΑ ΟΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΒΡΙΣΚΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΤΟΥ ;; ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ;; ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ;; ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ;;
    ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΘΕΣΕ - ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ, ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΡΟΜΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΙΔΙΩΤΗ ΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΔΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ.
    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕ ΑΔΟΥΛΕΥΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΕΣ.
    Η ΣΥΝΑΔΕΛΔΟΣ ΓΚΑΓΚΑ ΞΕΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ.
    ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 24000 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΙ 21200 ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.
    ΑΝΤΕ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ( ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ) Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να περιμένει κανείς από υπουργούς που.....παρακολουθούνται και δεν παραιτούνται σαν τον 5946c! Το πιο πιθανό είναι ότι και ο υπυγ θα είναι ο.....3046a.....!Αυτοί οι άνθρωποι μας κυβερνούν.....

      Διαγραφή
  7. Μικρη σημαντικη διορθωση στην εξοχη κατα τα λοιπα αναρτηση του συναδελφου .Ο συλλογος δεν αδυνατει μονο ,αλλα δεν επιδιωκει καθολου την προασπιση των συμφεροντων των ιδιωτων μελων του ,για λογους προφανεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι πιο απλο να δωσει το δικαιωμα του προσωπικου ιατρου σε καθε ιδιωτη παθολογο!!! Θα γλυτωνε κοπο και χρημα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή