Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Επιστολή ΙΣ Δράμας για ποιοτικά κριτήρια σε ακτινολογικά εργαστήρια

Προς Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη

Κοινοποίηση:
Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ - κα Καρποδίνη Θεανώ

ΠΙΣ, Ιατρικοί Σύλλογοι
ΠΟΣΙΠΥ
Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων
Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία
Ε.Ε.Α.Ε.

Aξιότιμε Υπουργέ Υγείας κ Πλεύρη,

      Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε αφενός να εγκαινιάσουμε μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στον Σύλλογό μας και στο Υπουργείο Υγείας και αφετέρου να φέρουμε εις γνώση σας ένα ζήτημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι ελευθεροεπαγγελματίες ακτινολόγοι - μέλη του συλλόγου μας, αυτό των ποιοτικών κριτηρίων.

       Αρχικά, δηλώνουμε πως μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους ο real time έλεγχος αλλά και το σύστημα αρχειοθέτησης PACS, σύμφωνα με το οποίο θα καταγράφονται τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων ώστε να βεβαιώνεται ότι πραγματοποιούνται και δεν είναι πλασματικές. Σαφώς και υπερασπιζόμαστε την ποιότητα και την αξιοπιστία των εργαστηριακών εξετάσεων. Η ποιότητα όμως μιας ακτινολογικής εξέτασης, δεν καθορίζεται μόνο από την χρονολογία κατασκευής του εξοπλισμού. Εξαρτάται κυρίως από τις γνώσεις, την εμπειρία και την ευσυνειδησία του ειδικού ακτινοδιαγνώστη, το πρωτόκολλο της εξέτασης που θα ακολουθήσει, τη συγκριτική μελέτη, τη συνεκτίμηση του ιστορικού και των κλινικοεργαστηριακών ευρημάτων του εξεταζομένου. Όλα αυτά, μετά λύπης μας συνειδητοποιούμε πως απουσιάζουν και ως βασικός παράγοντας ποιότητας των παρεχομένων εξετάσεων ορίζεται η ηλικία του εξοπλισμού.

      Επιπλέον, θέτετε ως απαραίτητη προϋπόθεση την αγορά εξοπλισμού CT/MRI από τις ελληνικές αντιπροσωπείες των κατασκευαστικών οίκων, χωρίς κάτι τέτοιο να είναι απαραίτητο μέχρι πρότινος. Τι θα γίνει όμως κ. Υπουργέ με τα εργαστήρια που αγόρασαν εξοπλισμό από εταιρίες του εξωτερικού οι οποίες διαθέτουν ISO ανακατασκευής; Γιατί αυτούς τους απορρίπτετε, καταδικάζοντάς τους να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με μείωση της τάξης του 40%; Γνωρίζετε πολύ καλά πως ο κατά το ΦΕΚ ελεγκτής (κατασκευαστικός οίκος) είναι ταυτόχρονα ελεγχόμενος και ανταγωνιστής του προμηθευτή τους, κάτι που είναι ανήθικο, άδικο, παράλογο και δεν γνωρίζουμε αν είναι και νόμιμο. Αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία καθώς αυτά τα μηχανήματα ελέγχονται σε τακτά διαστήματα απο την ΕΕΑΕ για την σωστή λειτουργία τους, την αξιοπιστία της απεικόνισης, την ασφάλεια του εξεταζόμενου και κατέχουν νόμιμη αδειοδότηση από κρατικό φορέα.

      Επιπλέον, είναι απορίας άξιο πως η εφαρμογή αυτών των ποιοτικών κριτηρίων θα λειτουργεί προς το καλό του ασφαλισμένου, αφού θα συνεχίσετε να τους επιτρέπετε να εξετάζονται σε μηχανήματα τα οποία εσείς θεωρείτε παλιά, με τη μόνη διαφορά ότι τώρα θα πληρώνετε λιγότερα στον ακτινολόγο .

      Κρίνουμε επίσης ως απαράδεκτη την κατηγοριοποίηση των εξετάσεων σε απλές και σύνθετες όπως και την έκπτωση λόγω κριτηρίων ποιότητας (ποιοτικό rebate). Θεωρούμε πως και αυτά αποτελούν καμουφλαρισμένους τρόπους για περαιτέρω περικοπή της αποζημίωσης των εργαστηρίων.

      Ταυτόχρονα, δημιουργείται εύλογα οργή και αγανάκτηση στα μέλη μας, μιας και τα άδικα αυτά μέτρα στοχεύουν μόνο στους ιδιώτες ακτινολόγους που μάλιστα εξυπηρέτησαν όλους τους ασφαλισμένους στην περιόδο της πανδημίας με κλειστό προϋπολογισμό.

Eίναι προφανές λοιπόν κ. Υπουργέ, πως η εφαρμογή των ποιοτικών κριτηρίων με αυτό τον άδικο τρόπο, καταδικάζει τον έλληνα επιστήμονα ακτινολόγο σε αφανισμό, κλείνει τα ιδιωτικά ακτινολογικά εργαστήρια, εκτινάσει τις αναμονές για ακτινολογικές εξετάσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, εξωθεί τους ακτινολόγους σε φυγή στο εξωτερικό επιδεινώνοντας το φαινόμενο του brain drain και πριμοδοτεί τις μεγάλες εταιρίες και τους ομίλους υγείας!

Ως Διοικητικό Συμβούλιο, ομόφωνα, σας ζητούμε:

      -Μια εύλογη παράταση τουλάχιστον 1 έτους, ώστε να προλάβουν όσοι μπορούν και επιθυμούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα βοηθούμενοι ίσως και με χρηματοδοτήσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου. Στη διάρκεια αυτής της παράτασης να γίνει διαβούλευση με τα επιστημονικά όργανα (Ελληνική Ακτινολογική Εταιρία), την ΕΕΑΕ και τους εκπροσώπους μας (επιτροπή εργαστηριακών ιατρών, ΠΙΣ, κατά τόπους ΙΣ), ώστε να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα της κατάστασης και να αρχίσει από μηδενική βάση η διαμόρφωση δίκαιων ποιοτικών κριτηρίων.

      -Να συμπεριλάβετε και τις πιστοποιήσεις από αντιπροσωπείες άλλων χωρών της ΕΕ, που έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

- Ως μηχάνημα αναφοράς να οριστεί το 1,5 tesla για MRI & 64 τομές για CT.

- Η εφαρμογή του κλιμακωτού τιμολογίου αποζημίωσης να καθορίζεται ανάλογα με την ηλικία του μηχανήματος ανά δεκαετία.

- Να συμπεριλάβετε επίσης στα ποιοτικά κριτήρια τον παράγοντα ακτινολόγο που με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι δεν θεωρείτε ούτε καν εξίσου σημαντικό με τον εξοπλισμό και να ορίσετε επιτέλους την ιατρική επίσκεψη στους εργαστηριακούς γιατρούς καθώς και την αμοιβή της ιατρικής γνωμάτευσης όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Κύριε Υπουργέ,

Η άρνησή σας για ειλικρινή διάλογο μας προβληματίζει και καταδικάζει τους συναδέρφους μας ιδιώτες ακτινολόγους σε ακαριαίο θάνατο.

Για το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου