Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Πάτρα – Καραμανδάνειο: Παραμένει χωρίς διοικητή και σχέδιο αναβάθμισης – Τι λένε στην «Π» γιατροί του νοσοκομείου

Οι μέρες και ο χρόνος περνούν και η ηγεσία του υπουργείου σιωπά σχετικά με τους σχεδιασμούς αναβάθμισης του παιδιατρικού νοσοκομείου.


Το 2022 εκπνέει και το Καραμανδάνειο παραμένει χωρίς διοικητή αλλά και χωρίς σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων ανακαίνισής του όπως εξαγγέλθηκε από τα κυβερνητικά στελέχη.

Σε ό,τι αφορά το διοικητικό κενό, υπενθυμίζουμε ότι ο χειρουργός Παύλος Αθανασόπουλος παραιτήθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου στις 20 Οκτωβρίου. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί πολλά σενάρια για τους πιθανούς διαδόχους του αλλά η ηγεσία του υπουργείου δεν φαίνεται ότι το έχει στις προτεραιότητές της παρά το γεγονός ότι το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της ευρύτερης περιφέρειας έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά που απαιτούν διοικητική μέριμνα.

«Το Καραμανδάνειο πρέπει να σταθεί όρθιο» μας είχε πει ο διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και εκτελών χρέη διοικητή του Καραμανδανείου, Γιώργος Τάγαρης, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αχαΐα και κατά την οποία αναμένονταν να ανακοινωθεί η ανέγερση ενός νέου παιδιατρικού νοσοκομείου κάτι το οποίο τελικά δεν ανακοινώθηκε.

Από την τελευταία επίσκεψη της κ. Γκάγκα στο Καραμανδάνειο στις 22 Νοεμβρίου. Διακρίνονται ο διοικητής της 6ης ΥΠε Γιάννης Καρβέλης και ο κ. Τάγαρης

Ωστόσο είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, η οποία είχε επισκεφτεί το Καραμανδάνειο την ημέρα εκείνη, ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στο υπάρχον κτίριο.

Κάτι που επανέλαβε σε άρθρο του που φιλοξένησε η «Π» στις 14 Δεκεμβρίου στο Ιατρικό Ενθετο «Λόγοι Υγείας», ο κ. Πλεύρης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «…το Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα αναβαθμιστεί στα πρότυπα του Νοσοκομείου Παίδων ”Αγία Σοφία”».

Οι μέρες και ο χρόνος όμως περνούν και η ηγεσία του υπουργείου σιωπά.

Ο κ. Τάγαρης είχε σημειώσει ότι για να σταθεί όρθιο το Καραμανδάνειο «χρειάζεται σοβαρές παρεμβάσεις. Και η κ. Γκάγκα, βλέποντας το νοσοκομείο μας, είπε ότι πολλά πράγματα είναι πίσω και δεν θα μπορέσουν να διορθωθούν δεδομένης της κτιριακής κατάστασης που είναι διαθέσιμη.

Χρειάζεται σίγουρα ανακαίνιση του ξενοδοχειακού του εξοπλισμού. Να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει ο μαγνητικός τομογράφος. Μείζον θέμα αποτελεί η μεταστέγαση των χειρουργείων. Είναι πολύ μεγάλο έργο, υπάρχουν τα σχέδια και ο προϋπολογισμός αλλά πρέπει να περάσει στη φάση της υλοποίησης. Επίσης να φτιαχτεί ένα ακουολογικό εργαστήριο. Ο εξοπλισμός είναι δρομολογημένος να τον προμηθευτούμε αλλά απαιτείται χώρος. Εξίσου σημαντικό είναι να καλυφθούν οι κενές θέσεις που υπάρχουν ήδη αλλά κι αυτές που θα προκύψουν άμεσα λόγω συνταξιοδοτήσεων. Αυτό είναι πολύ βασικό. Κτίρια χωρίς κατάλληλο προσωπικό δεν έχουν καμία αξία».

Τα προβλήματα είναι γνωστά, τις λύσεις περιμένουμε
Η «Π» απευθύνθηκε και στον παιδοχειρουργό του Καραμανδανείου, Βασίλη Αλεξόπουλο ο οποίος δεν διστάζει να καταθέτει δημοσίως την ανησυχία του για το μέλλον του παιδιατρικού νοσοκομείου.

«Ολη η περιοχή θυμάται τα σενάρια που είχαν ακουστεί περί αναστολής λειτουργίας του νοσοκομείου μας και μεταφοράς των χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Αυτά διαψεύστηκαν αλλά από κει και πέρα πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες για τη στήριξη του νοσοκομείου μας και την αξιοπρεπή νοσηλεία των μικρών μας ασθενών» αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος και εξηγεί:

«Η κ. Γκάγκα έχει έρθει πολλές φορές στο νοσοκομείο μας και έχει διαπιστώσει τις πολύ άσχημες συνθήκες που επικρατούν. Είδε τα χειρουργεία μας και τις πολύ άσχημες συνθήκες που, επίσης, επικρατούν. Ανακοινώθηκε η ανακατασκευή τους αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο, πολύ περισσότερο δε δεν έχει ξεκινήσει κάτι να γίνεται. Κι αυτό είναι που ανησυχεί εμένα, όπως και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου μας. Επίσης δεν έχουμε διοικητή εδώ και δύο μήνες γεγονός ανεπίτρεπτο».

Ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρει το θετικό βήμα που έγινε στη στελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος αλλά σίγουρα δεν αρκεί. «Λύθηκε το πρόβλημα στο Τμήμα Αναισθησιολογίας και σήμερα έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά άμεσα και να μην υπάρχει λίστα αναμονής. Έχουμε ανάγκη όμως την αναβάθμιση και την πλήρη στελέχωση με όλες τις παιδιατρικές ειδικότητες. Για παράδειγμα δεν έχουμε παιδοκαρδιολόγο, δεν έχουμε παιδοογκολόγο δύο βασικές ειδικότητες στη φροντίδα των παιδιών. Ολα αυτά τα γνωρίζει το υπουργείο αλλά δεν προβαίνει στις ενέργειες που πρέπει. Αυτό είναι που ζητάμε και διεκδικούμε για την πλήρη και σωστή φροντίδα των παιδιών της περιφέρειάς μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου