Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Πώς ο προσωπικός γιατρός μπλοκάρει την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων

Πώς ο προσωπικός γιατρός μπλοκάρει την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων

Προσωπικός γιατρός: Πώς η καθυστέρηση στο θεσμό «παγώνει» και τα νοσοκομεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Προβλήματα και στα νοσοκομεία φαίνεται ότι προκαλεί ο προσωπικός γιατρός, καθώς η καθυστέρηση στην πλήρη υλοποίηση του θεσμού μπλοκάρει και το ΕΣΥ.

Ειδικότερα εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, ο «προσωπικός γιατρός» έχει εφαρμοσθεί μόνο στη μισή χώρα, αφού μόνο οι μισοί δικαιούχοι από τους 8 εκατ. πολίτες έχουν εγγραφεί στο νέο σύστημα.

Όμως μόνο οι μισοί δικαιούχοι πολίτες απέκτησαν και με την εγγραφή τους ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας που θα περιλαμβάνει ψηφιακά όλες τις ιατρικές τους πληροφορίες όπως διαγνωστικές εξετάσεις, διαγνώσεις νοσημάτων, φάρμακα, νοσηλείες κ.λ.π.

Γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει η περιβόητη διασύνδεση των ψηφιακών υπηρεσιών των νοσοκομείων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Ο Προσωπικός γιατρός μπλοκάρει το ΕΣΥ

Στόχος είναι άλλωστε όλα τα ψηφιακά συστήματα υγείας να διασυνδέονται μεταξύ τους, ώστε οι πληροφορίες τόσο για την κατάσταση υγείας των ασθενών όσο και για τις υπηρεσίες που παρέχονται να είναι διαθέσιμες σε έναν ενιαίο ατομικό ψηφιακό φάκελο υγείας ώστε να μπορούν και να αξιοποιηθούν.

Διαφορετικά ο πολίτης θα διαθέτει μεν ψηφιακά κάποια αποτελέσματα εξετάσεων ή διαγνώσεων, αλλά θα είναι χωρίς κανένα όφελος για τον ίδιο και για το σύστημα. Εξάλλου δεν θα μπορούν τα στοιχεία να αξιοποιηθούν από τους γιατρούς που μπορεί να επισκεφθεί ή από τις κλινικές που θα εισαχθεί.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει διαφημίσει δεόντως ότι άμεσα θα υπάρχει διασύνδεση όλων των υπηρεσιών με τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή που θα αποκτήσει κάθε πολίτης με τον προσωπικό γιατρό.

Οι υπηρεσίες που φαίνεται πως «μπλοκάρονται» λόγω των καθυστερήσεων του προσωπικού γιατρού και προς ώρας θα ενεργοποιηθούν χωρίς ουσιαστικό όφελος είναι:

-Από τις 20 Δεκεμβρίου οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν μέσω gov.gr ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα από τις διαγνωστικές εξετάσεις τους από τα δημόσια νοσοκομεία

-Από σήμερα είχε προγραμματισθεί να λαμβάνουν ψηφιακά και τα πιστοποιητικά νοσηλείας τους από τα δημόσια νοσοκομεία.

4 σχόλια:

  1. Να τανε μόνο αυτό το πρόβλημα......απλά κοροϊδεύουν! Και οι μισοί τυπικά είναι γραμμένοι, ουδείς ασχειται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι διθυραμβικές ανακοινώσεις όμως ασταμάτητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψηφιακά φύκια για μεταξωτές κορδελες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν τα κάνεις όλα βιαστικά αυτά είναι τα αποτελέσματα. Ξεκίνησαν τον θεσμό Προσωπικού Ιατρού χωρίς να έχουν βρει τον απαραίτητο αριθμό ιατρών. Ξεκινάνε ψηφιακό φάκελο χωρίς να μπορεί να γραφτεί ο κόσμος. Κόβουν τις συμβάσεις στους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ χωρίς να ενεργοποιούν τις νέες συμβάσεις του Προσωπικού Ιατρού. Αλλά μήπως τους νοιάζει; Αρκεί που αυτοί που τα κανονίζουν πληρώνονται στην ώρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή