Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Γρίπη: “Πόλεμος” στις εφημερίες των Παίδων με πολύωρες αναμονές και εντάσεις – Χρειάστηκε παρέμβαση της αστυνομίας

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Συνεχίζεται η διασπορά της γρίπης και των εποχικών ιώσεων στον παιδικό πληθυσμό, με εκατοντάδες άρρωστα παιδάκια να καταλήγουν στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων, με πυρετό, βήχα και άλλα συμπτώματα. Πάνω από 700 παιδιά από 0 έως 16 ετών βρέθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στα δύο μεγαλύτερα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, ενώ σύμφωνα με τους εργαζόμενους, -η πολύωρη αναμονή που σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε και τις 8 ώρες- προκάλεσε εντάσεις.

Δύο φορές κλήθηκε η αστυνομία από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” για να ηρεμήσει τα πνεύματα στην εφημερία του Σαββάτου (10/12), καθώς ταλαιπωρημένοι γονείς με τα άρρωστα παιδιά τους στην αγκαλιά, επιτέθηκαν στο προσωπικό για τις πολύωρες αναμονές και καθυστερήσεις.

Στην εφημερία του Νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” στις 10:00 το βράδυ οι ουρές αναμονής για τον παιδίατρο έγγιζαν τα 150 παιδιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο:

«Απίστευτη επισκεψιμότητα στα εφημερεύοντα παιδιατρικά Νοσοκομεία από άρρωστα παιδάκια. Σε κάθε εφημερία των δύο παιδιατρικών “Αγλαΐα Κυριακού” και “Αγία Σοφία” προσέρχονται για εξέταση πάνω από 700 παιδιά για εξέταση με λοιμώξεις, γρίπη,κορονωιο κ.α.λ. Ακόμη και στο παιδιατρικό Πεντέλης οι αναμονές είναι πρωτόγνωρες. Στο “Αγλαΐα Κυριακού” έφθασε στις 8 ώρες και υπήρξαν επιθετικές συμπεριφορές από γονείς προς το προσωπικό για τις πολύωρες αναμονές. Κλήθηκε και επενέβη δυο φορές η αστυνομία», όπως λέει.

ΠΟΕΔΗΝ: «Ιδιώτες παιδίατροι και Κέντρα Υγείας κατεβάζουν ρολά»

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους το φαινόμενο αυτό με τις ασφυκτικές εφημερίες συμβαίνει κυρίως κάθε Σαββατοκύριακο και σχετίζεται με την έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας, καθώς Σαββατοκύριακα και αργίες δεν δουλεύουν οι ιδιώτες παιδίατροι, αλλά και οι δημόσιες δομές ή είναι κλειστές, ή δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό.

«Το προσωπικό δεν είναι ταχυδακτυλουργοί να αντιμετωπίσουν τέτοιο όγκο περιστατικών, αλλά και περιστατικά που δεν χρήζουν εισαγωγής. Αυτά αντιμετωπίζονται στα επείγοντα και πάνε σπίτι τους. Η επισκεψιμότητα, όμως, αυξάνεται κατά πολύ τα Σαββατοκύριακα και τις νύχτες. Τότε που η πρωτοβάθμια περίθαλψη κατεβάζει ρολά και τηλέφωνα. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να πάρει μέτρα. Δεν μπορεί οι ιδιώτες παιδίατροι να εξαφανίζονται τα Σαββατοκύριακα. τώρα που τους χρειάζονται τα παιδάκια που παρακολουθούν. Δεν μπορεί οι δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης τη νύκτα και τα Σαββατοκύριακα να είναι κλειστές ή να μην διαθέτουν παιδιάτρους. Ακόμη και ημέρες και ώρες που καλύπτονται από παιδιάτρους μπορεί να μην διαθέτουν εργαστήρια. Σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζει ο κόσμος τη λειτουργία τους, ώστε να πάνε εκεί τα παιδιά τους. Πρέπει να ληφθούν μέτρα προς τη πρωτοβάθμια περίθαλψη να αποσυμφορηθούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν από την Πολιτεία θα υπάρξουν μέτρα και να υποχρεωθούν οι ιδιώτες να εργάζονται και Σαββατοκύριακα αυτές τις μέρες τις έξαρσης των ιώσεων, αλλά και να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, ώστε να εφημερεύουν με επάρκεια γιατρών, όλο το 24ωρο.

5 σχόλια:

  1. H ΠΟΕΔΗΝ προφανως νομιζει οτι ζουμε στην ΕΣΣΔ και μπορει αυθαιρετα η Πολιτεια να επιβαλει στον ελευθερο επαγγελματια ποτε και αν θα εργαζεται και με ποιους ορους .Αυτα μονο στη Β. Κορεα και την Κουβα .Η λυση ειναι η ενισχυση των εφημεριων με προσωπικο για να εξεταζονται επαρκως ολα τα εκτακτα περιστατικα .Επισης να συμμετεχουν ενεργα οι επιμελητες και διευθυντες των κλινικων στην εφημερια και να ενισχυονται οι εφημεριες με οσους παιδιατρους επιθυμουν ,φυσικα με την αναλογη αμοιβη και οχι με φιλοδωρηματα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να γίνει ΑΜΕΣΑ επίταξη των ιδιωτών παιδιάτρων οι οποίοι να υποχρεωθούν έναντι ποινής φυλακίσεως να εργασθούν επι 24ωρον καθημερινώς και έως της λήξεως της παρούσης πανδημίας των ιώσεων. Η φυλάκισις θα είναι ισόβιος ενώ θα εξετάζεται ανά περίπτωση ιατρού και η πιθανότις επαναφοράς της θανατικής καταδίκης. Αξιότιμε κύριε Υπουργέ σας παρακαλώ να σταθείται εις το ύψος των περιστάσεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι παραβαται θα μαστιγωνονται παραδειγματικα δημοσία ,υπο τα αγρυπνα βλεμματα των πιονερων ποεδηνιτων και ενω η μπαντα θα παιανιζει το ασμα <>,κραυγαζοντας κατ επαναληψη <>.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ και εγώ, κάτι πρέπει να γίνει για να αντισταθμίσει τα κενά που θα δημιουργηθούν απο τα ιδιωτιά ιατρεία των ιατρών του ΕΣΥ.

      Διαγραφή
  3. Δεν πάμε καλά.....αν θέλουν ιατρούς ας προσλαβουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή