Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

ΕΟΔΥ: Αυξημένα κρούσματα γρίπης, μειωμένα κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μας

Ρούλα Τσουλέα - ΙΑΤROPEDIA

Τι αποκαλύπτει για την πορεία των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα μας, η πρώτη ενιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ). Η πορεία της γρίπης, της COVID-19 και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού.

Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε την περασμένη εβδομάδα η γρίπη στη χώρα μας, με τέσσερις νέους ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία στην εντατική. Την ίδια χρονική περίοδο ο κορωνοϊός προκάλεσε μειωμένα νέα κρούσματα, αν και 104 ασθενείς χρειάσθηκε να διασωληνωθούν εξαιτίας της COVID-19. Συνολικά, καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση στους ασθενείς με γριπώδη συνδρομή, ανεξαρτήτως παθογόνου.

Τα δεδομένα αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αφορούν την πορεία όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα μας την 50η εβδομάδα του έτους (12-18 Δεκεμβρίου 2022).

Πρόκειται για την πρώτη, ενιαία επιδημιολογική έκθεση που εκδίδει ο Οργανισμός, στο πλαίσιο της εναρμόνισής του με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η γριπώδης συνδρομή ανεξαρτήτως παθογόνου παρέμεινε σχετικά σταθερή στα μικρά παιδιά και στους ηλικιωμένους. Αντιθέτως, παρουσίασε αυξητικές τάσεις στις ηλικίες:5 έως 14 ετών και
15 έως 64 ετών

Η γρίπη συνέχισε να αυξάνεται στη χώρα μας. Η θετικότητα παρέμεινε υψηλή, ενώ καταγράφηκαν τέσσερα νέα σοβαρά περιστατικά που χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική. Συνολικά έως στιγμής 17 ασθενείς έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω γρίπης. Μία ασθενής ηλικίας 78 ετών με υποκείμενα νοσήματα, έχασε τη ζωή της.

Αντίστοιχα, τα κρούσματα που προκαλεί ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ήταν σταθερά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Όσον αφορά τον κορωνοϊό αξιοσημείωτο είναι το γεγονός των 150 θανάτων σε μία εβδομάδα και η αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα.

Οι ασθενείς που κατέληξαν λόγω της COVID-19 είχαν ηλικία από 49 έως 98 ετών (μέση ηλικία: 85 ετών). Το δε ιικό φορτίο αυξήθηκε σε πέντε από τις οκτώ περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ακολουθούν συνοπτικά τα δεδομένα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη:
Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνουΚαταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα
Η αύξηση αφορούσε κυρίως την ηλικιακή ομάδα 5-14 ετών και ακολούθως τις ηλικίες 15-64 ετών. Στις ηλικίες κάτω των 5 ετών και άνω των 64 ετών η αναλογία των ατόμων με γριπώδη συνδρομή στο σύνολο των επισκέψεων ήταν σχετικά σταθερή
Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19H θετικότητα στην κοινότητα παρουσίασε μείωση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα
O αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα
Kαταγράφηκαν 104 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη COVID-19
Kαταγράφηκαν 150 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 49-98)
H υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της Όμικρον στη χώρα μας
Oι υποπαραλλαγές ΒQ.1 και BQ.1.1., παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές της ΒΑ.5
H επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε ότι ο κορωνοϊός έχει αυξημένη κυκλοφορία σε 5 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν
ΓρίπηΗ θετικότητα παρέμεινε υψηλά
Καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ
Συνολικά από την 40η έως την 50η εβδομάδα του 2022 νοσηλεύτηκαν στην εντατική 17 άτομα με γρίπη
Δεν καταγράφηκαν θάνατοι από γρίπη την περασμένη εβδομάδα (η 50η του 2022)
Από την 40η έως την 50η εβδομάδα του 2022 έχει καταγραφεί ένας θάνατος ασθενούς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη
Από τα 108 στελέχη γρίπης τύπου Α που εξετάστηκαν έως την εβδομάδα 50/2022, τα 106 (ποσοστό σχεδόν 98%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Τα υπόλοιπα δύο (ποσοστό σχεδόν 2%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1)
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSVΗ θετικότητα ήταν περίπου σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα

Φωτογραφία: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου