Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Επιδημιολογικό δελτίο ΕΟΔΥ για CoViD: 20 θάνατοι την ημέρα και χαμηλή θνησιμότητα

Η Eurostat εμφάνιζε την Ελλάδα πρώτη σε θνησιμότητα. Ο ΕΟΔΥ επιμένει σε χαμηλή θνησιμότητα.

Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Τη νέα εβδομαδιαία ανασκόπηση από 19-25 Δεκεμβρίου που αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους από CoViD -19 έδωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Στην εν λόγω έκθεση, γίνεται ανασκόπηση, μεταξύ άλλων, και των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για την CoViD - 19.

Στο δελτίο πάντως δεν καταγράφεται συνολικός αριθμός κρουσμάτων (η τελευταία καταμέτρηση ήταν 47.497) του εν λόγω χρονικού διαστήματος, ούτε τα συνολικά κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 δεν απείχε αισθητά συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα (192). Καταγράφηκαν 109 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη CοViD-19, 137 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 56-96), ενώ την προηγούμενη φορά ήταν 165. Ο συνολικός αριθμός θανάτων ανέρχεται συνολικά στους 34.916.

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας ανήλθαν συγκεκριμένα σε 179 παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση την προηγούμενη εβδομάδα.

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον, ενώ η ποσοστιαία αναλογία των δύο υπο-παραλλαγών ΒQ.1 και BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5.

Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75.

Κατά την εβδομάδα 51/2022, πραγματοποιήθηκαν 831 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν 41.556 έλεγχοι και βρέθηκαν 5.305 θετικά δείγματα (13%).
Υπερβάλλουσα θνητότητα

Ο ΕΟΔΥ εξακολουθεί να δίνει χαμηλό αριθμό θνητότητας παρά το γεγονός ότι η Eurostat εμφάνιζε πριν από λίγο καιρό πρώτη την Ελλάδα σε υπερβάλλουσα θνητότητα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σε ό,τι αφορά την επιτήρηση θνητότητας - θανάτων κατά την εβδομάδα 51/2022, το z-score (μέγεθος μέτρησης θανάτων) για την Ελλάδα ήταν και πάλι χαμηλότερο του 4 που χαρακτηρίζεται από το EuroMOMO ως χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Η αύξηση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα θεωρείται μέτρια όταν είναι μεγαλύτερη από 4 και μικρότερη ή ίση με 7 τυπικές αποκλίσεις, υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 7 και μικρότερη ή ίση με 10 τυπικές αποκλίσεις, πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 10 και μικρότερη ή ίση με 15 τυπικές αποκλίσεις, και ασυνήθιστα πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 15 τυπικές αποκλίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου