Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη: Υπερψηφίστηκε στη Βουλή – Τι αλλάζει από δω και πέρα

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη–156 «ναι» και 141 «όχι» στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. Πέρασε και το "επίμαχο" άρθρο για την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεκτό από την κυβερνητική πλειοψηφία έγινε, από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας (επί της αρχής και επί των επίμαχων άρθρων που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης), επί 297 ψηφισάντων, 156 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «ναι», ενώ 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι».

Κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε πει ότι ο στόχος ενός συστήματος υγείας δεν είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, αλλά ασφαλείς υπηρεσίες.

Η κ. Γκάγκα είπε ότι το σύστημα φυλλοροεί εδώ και χρόνια και η απάντηση δεν είναι τα 2.000 ευρώ μισθό για τους γιατρούς που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δώσαμε 2.000 ευρώ αφορολόγητα και ήρθαν ελάχιστοι. Δεν είναι το οικονομικό το πρώτο κίνητρο, αλλά η εξειδίκευση εργασίας, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια που μπορεί να έχει ένας γιατρός», είπε η κ. Γκάγκα, αναφερόμενη στη δυνατότητα που δίδεται στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο έως δύο απογεύματα την εβδομάδα.

Η κ. Γκάγκα, που κάλεσε όλες τις δυνάμεις να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, είπε ότι ακόμα και εάν δεν το πράξουν «το νομοσχέδιο θα περάσει, και θα είναι καλό για την κοινωνία».

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι και πάλι του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα συνεχίσει με συνέπεια και με σταθερότητα να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη, σε κάθε γιατρό και κάθε εργαζόμενο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τι θα αλλάξει στο ΕΣΥ με το νέο νομοσχέδιο

Το Νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, έχει θέσει τους εξής στόχους:

Απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ

Στον κλάδο γιατρών ΕΣΥ, προβλέπεται η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από γιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος.

Οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία , θα έχουν τη δυνατότητα -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας (συνεργασία με ιατρικά κέντρα, ιδιωτικά ιατρεία κ.λπ.), ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα (ιδιωτικό ιατρείο).

Παράλληλα, επιτρέπεται σε πανεπιστημιακούς ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι.

Επίσης, ενισχύεται και προάγεται η Επείγουσα Ιατρική μέσω της σύστασης αυτοδύναμων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και σε άλλα νοσοκομεία εκτός από αυτά για τα οποία ήδη προβλέπεται, και θεσπίζεται ειδικό επίδομα για γιατρούς που υπηρετούν σε ΤΕΠ.

Εκπαίδευση γιατρών – Ιατρικές ειδικότητες

Ενισχύεται η κλινική εκπαίδευση των αποφοίτων Ιατρικής, μέσω προγράμματος εξάμηνης αμειβόμενης κλινικής άσκησης σε κλινικές καθώς και σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία.

Τροποποιείται το νομικό πλαίσιο που διέπει την κρίση και επιλογή των γιατρών κλάδου ΕΣΥ, έχοντας στόχο, η επιλογή μόνιμου προσωπικού να είναι προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων. Έτσι, θα υπάρχουν συμβούλια κρίσεων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) που θα ελέγχουν τα δικαιολογητικά, τη μοριοδότηση και την αναμοριοδότηση των υποψηφίων ιατρών.

Παράλληλα, συγκροτούνται σε κάθε νοσοκομείο αρμόδια συμβούλια για τη διεξαγωγή της συνέντευξης και τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας των γιατρών. Η διαδικασία αυτή φιλοδοξεί να επιταχύνει τις προσλήψεις και να συμβάλει στην ορθολογικότερη επιλογή ιατρικού προσωπικού.

Η αναβάθμιση της ιατρικής εξειδίκευσης θα γίνει με δύο τρόπους:

α) Η διαδικασία τοποθέτησης ιατρών για ειδίκευση μεταφέρεται από το Υπουργείο Υγείας στα νοσοκομεία που αποτελούν εκπαιδευτικά κέντρα και δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και τήρηση της σειράς χρονικής προτεραιότητας.

β) Ορίζονται ομάδες νοσοκομείων ανά ειδικότητα και οι προς εξειδίκευση γιατροί θα ασκούνται κυκλικά σε όλα τα νοσοκομεία της ίδιας ομάδας, με στόχο την απόκτηση εμπειρίας. Επιπλέον, ο αριθμός των θέσεων ανά ειδικότητα και ανά νοσοκομείο καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος υγείας της χώρας.

10 σχόλια:

  1. Επιστροφή στα 70s ! Τρίζουν τα κόκκαλα του Γεννηματα και του Αυγερινου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατω τα παραμαγαζα του ΕΣΥ !

      Διαγραφή
    2. Κάτω τα πιράνχας των ιδιωτικών κλινικών και του Παττακού 7.01

      Διαγραφή
  2. Πολυ θετικο βημα για βελτιωση της υγειας στην Ελλαδα .Μονο τα αρχαιολογικα ευρηματα δεν το καταλαβαινουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόκειται για αλητεία που θα καματωναν και οι συνταγματάρχες και όχι για νομοσχέδιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι και αλλιώς πολιτικά τελείωσαν και σε λίγους μήνες όλα αυτά θα αλλάξουν ευτυχως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νεκροθάφτες της Υγείας... Σύριζα επειγόντως για το λαό και τη Δημοκρατία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιας υγειας ? των γονιακων μαγαζιων του ΕΣΥ εννοεις συναδελφε .

      Διαγραφή
  6. Ωραία δημοκρατία έχουμε!!
    Οι γιατροί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα επαναστατούν,η ευρεία αντιπολίτευση ψηφίζουν κατά και με 156 ψήφους του κόμματος που το πρότεινε γίνεται νόμος!!
    Ρε φτύσιμο που θέλουν όλοι τους!!
    "Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα "έλεγε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου πολλά χρόνια πριν
    Πόσο επίκαιρο είναι πάντα!!
    Κρίμα.. Σκέτη απογοήτευση όλοι τους
    Λαμόγια, Τυφλοπόντικες, Σκοτώνουν και τη μάνα τους για χρήμα και εξουσία
    Βρε Ουστ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή