Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Πλεύρης: «Ο κ. Τσίπρας αναπολεί όσους του υπόσχονταν ότι τα φαρμακεία θα είναι εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. απαντώντας στις δηλώσεις του για τις ελλείψεις φαρμάκων. Ο κ. Τσίπρας μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κώστα Λουράντο, κατηγόρησε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση για "διαχειριστική ανικανότητα" ή "ιδεοληψία", ενώ ο κ. Πλεύρης ανταπάντησε ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να συναντηθεί, "όχι με το σύνολο των θεσμικών εταίρων, αλλά με τον απερχόμενο πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Λουράντο", ο οποίος σε προηγούμενες εκλογές είχε υποσχεθεί "ότι τα φαρμακεία θα είναι εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ".

Σκληρή απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σχετικά με τις δηλώσεις και τις αιχμές που άφησε το πρωί ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επίκεντρο τις ελλείψεις φαρμάκων.

«Ο κ. Τσίπρας για μία ακόμη φορά είναι κατώτερος των περιστάσεων. Λαϊκίζει και συνθηματολογεί χωρίς καμία πρόταση.
Προκαλεί δε εντύπωση ότι αναφέρεται σε κερδοσκοπία, τη στιγμή που γνωρίζει ότι ο ίδιος ως κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων προς όφελος των πολυεθνικών συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας και ως αντιπολίτευση δεν στήριξε κανένα μέτρο εξοικονόμησης από τα ακριβά φάρμακα που εξασφάλισαν για το δημόσιο πάνω από 450 εκ. εκπτώσεις.
Η επιλογή του να συναντηθεί όχι με το σύνολο των θεσμικών εταίρων αλλά με τον απερχόμενο πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών δείχνει ότι αναπολεί τους ανθρώπους που του υπόσχονταν ότι τα φαρμακεία θα είναι εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το κομματικό του όφελος σε βάρος της δημόσιας υγείας», αναφέρει με δήλωσή του ο Θάνος Πλεύρης.

Το πρωί μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κώστα Λουράντο, ο Αλέξης Τσίπρας, στηλιτεύοντας τις κυβερνητικές «δικαιολογίες», όπως είπε, για διεθνείς ελλείψεις φαρμάκων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για ακόμα μία φορά αφήνει ένα πρόβλημα να μετατρέπεται σε κρίση είτε από διαχειριστική ανικανότητα είτε από ιδεοληψία».

«Για ακόμα μία φορά βλέπουμε τις γνωστές δικαιολογίες ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που έχουν την ευθύνη να διατάξουν ελέγχους στην αγορά. Φταίνε οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν, φταίνε οι γονείς που αποθηκεύουν φάρμακα για τα παιδιά τους, φταίνε η Κίνα και η Ινδία που περιορίζουν τις πρώτες ύλες, αλλά δεν φταίμε εμείς», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για παντελή απουσία ελέγχων στην αγορά και τις φαρμακαποθήκες.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιδεικνύει «ανοχή σε φαρμακαποθήκες που προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά με στόχο την κερδοσκοπία, επειδή η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χαμηλή τιμή». Ενδεικτική των κυβερνητικών ευθυνών για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι η άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων, στην οποία, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προχώρησε πριν από έναν χρόνο ο ΕΟΦ.
Θάνος Πλεύρης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το καλοκαίρι τα μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων»

Εξηγώντας αναλυτικά για μία ακόμη φορά το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, αλλά και τις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση για την επίλυσή του, ο υπουργός Υγείας ανέφερε στην ανακοίνωσή του:

«Το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων μαστίζει το σύνολο των κρατών και χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και το σύνολο των χωρών της ΕΕ με πολύ πιο ακριβά φάρμακά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα.
Η απουσία πρώτων υλών έχει υποχρεώσει χώρες, να απαγορεύσουν πώληση συγκεκριμένων δραστικών, να βάλουν πλαφόν στην αγορά φαρμάκων και να βρίσκεται σε κίνδυνο η επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία τους
Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και χάρη στην ύπαρξη ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.
Ήδη από το καλοκαίρι νομοθετήσαμε για τη διασφάλιση φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, διατάξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.
Έχουμε διασφαλίσει την πλήρη επάρκεια στα νοσοκομεία μας και μέσω έκτακτων εισαγωγών και υποκατάστασης με τα ελληνικά γενόσημα αντιμετωπίζουμε και τις ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Παράλληλα έχουμε επιβάλλει την μεγαλύτερη απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και έχουμε ήδη κλείσει φαρμακαποθήκες που δεν συμμορφώνονται και οι έλεγχοι σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες συνεχίζονται.
Λαμβάνουμε λοιπόν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των πολιτών και την ομαλοποίηση της αγοράς.
Σε όλες τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα δεν υπήρξε ανεύθυνη αντιπολίτευση να προσπαθεί και από αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα να κερδίσει μικροκομματικά», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.

3 σχόλια:

  1. Το καταφερε κι αυτο ο χειροτερος υπυγ απο καταβολης ελληνικου κρατους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε αποτυχημένε Θάν(ατ)ε Πλεύρη , άσε τον..... Τσίπρα! Εσύ είσαι υπουργός, εσύ κυβερνάς και εσύ τα έκανες μούσκεμα με τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε ποτέ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλά μη τον Τσίπρα αντιπολιτευονται οι Α(Χ)ριστοι ενώ κατέστρεψαν τα πάντα στην Υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή