Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Πλεύρης: Με έκτακτες εισαγωγές από τον ΙΦΕΤ και ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ελλειπτικά φάρμακα θα λύσουμε το πρόβλημα

Πλεύρης: Με έκτακτες εισαγωγές από τον ΙΦΕΤ και ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ελλειπτικά φάρμακα θα λύσουμε το πρόβλημα

Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης για τα φάρμακα που λείπουν από την ελληνική αγορά

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Λεπτομέρειες για τις ελλείψεις φαρμάκων έδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ και τον Πρόεδρο του ΙΦΕΤ.

Ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί πρωτίστως με εισαγωγές που θα κάνει ο ΙΦΕΤ από χώρες που δεν έχουν εξάρτηση από την Ασία σε πρώτες ύλες και οι οποίες μπορεί να έχουν διαθέσιμες ποσότητες φαρμάκων που λείπουν από την Ελλάδα.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε εκτενώς στα αίτια των ελλείψεων που μεταξύ άλλων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο καθώς όπως είπε:

-Γίνεται μειωμένη παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης

-Αύξηση ιώσεων και γρίπης που αύξησαν τις ανάγκες

-Παράλληλες εξαγωγές

Παράλληλα ο Θάνος Πλεύρης επεσήμανε ότι το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων θα αντιμετωπισθεί με την αξιοποίηση των γενοσήμων φαρμάκων που θα αντικαθιστούν όσα φάρμακα μεγάλων εταιρειών λείπουν από την αγορά, καθώς και με ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που απουσιάζουν.

Επιλογή από 94 κατηγορίες φαρμάκων

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου εξήγησε ότι όσα φάρμακα λείπουν θα αντικαθίστανται από 94 κατηγορίες φαρμάκων από τις οποίες θα επιλέγουν οι γιατροί όταν θα συνταγογραφούν.

Ο Πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου είπε από την πλευρά του ότι πολύ σύντομα ότι γίνεται αναζήτηση για τα εισπνεόμενα στο εξωτερικό και πολύ σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα.

ΦΩΤΟ: HealthReport.gr

Ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή ελέγχονται 9 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το αν τηρούν το πλαφόν που απαιτεί ο νόμος.

Πάντως ο υπουργός Υγείας τόνισε σχετικά με τις αυξήσεις φαρμάκων ότι θα γίνουν μόνο σε πολύ φθηνά φάρμακα του 1 και των 2 ευρώ ώστε να μην αποσυρθούν από την αγορά αφού δεν είναι συμφέρουσα η τιμή τους, και όχι οριζόντια σε όλα τα φάρμακα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση μας δεν εκβιάζεται και δεν θα μπει σε διαδικασία οριζόντιας αύξησης τιμών».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Πλεύρης κατηγόρησε και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τις ημέρες της διακυβέρνησης της είχε ευνοήσει τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες δίνοντας αυξήσεις.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι “μετά τις γιορτές θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους λόγους. Υπάρχουν αντιπυρετικά δε πλήρη επάρκεια και η αγορά είναι πλήρως διασφαλισμένη. Άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση”, καθώς και ότι “η ταλαιπωρία των πολιτών είναι προσωρινή”. Οι εκτιμήσεις είναι ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

3 σχόλια:

  1. Ο με διαφορα ανικανοτερος ΥΠΥΓ στην ελληνική Ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντροπη σας Α(Χ)ριστοι! Ούτε στα capital controls συνέβαιναν αυτά ! Δεν θα αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα ! Κατά τα άλλα θα θυμάστε την Βούλτεψη που μας προειδοποιούσε για το......χαρτί υγείας αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ! Αυτοί εξαφάνισαν ιατρούς, ΕΣΥ, φάρμακα ως και το......depon του Θεουλη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πληρωνουμε τωρα την εμμονη σε αμφιβολης ποιοτητας γενοσημα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή