Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Ελλείψεις φαρμάκων: Στο τραπέζι αυξήσεις τιμών σε φθηνά σκευάσματα – Τι έρχεται

Ελλείψεις φαρμάκων: Στο τραπέζι αυξήσεις τιμών σε φθηνά σκευάσματα – Τι έρχεται

Τι έρχεται από το υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων

HR

Με αυξήσεις τιμών σε φθηνά φάρμακα σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας να «χτυπήσει» τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Για τις ελλείψεις που καταγράφονται στα φάρμακα στην ελληνική αγορά μίλησε στην ΕΡΤ, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα η οποία μάλιστα έριξε στο τραπέζι μια πρόταση για να αντιμετωπιστούν.

Συγκεκριμένα όπως γνωστοποίησε, «κάποια φάρμακα που είναι εξαιρετικά φθηνά, κάτω από 10 ευρώ το κουτί, στο εξωτερικό πωλούνται 3 και 4 και 10 φορές πάνω».

Χαρακτηριστικά ανέφερε πώς, θα έπρεπε πιθανότατα να ανέβουν οι τιμές σε κάποια φτηνά φάρμακα προκειμένου να μην υπάρχουν ελλείψεις (μιας και πωλούνται στο εξωτερικό). Δίνοντας ένα παράδειγμα, είπε πως θα μπορούσε ένα φάρμακο που κάνει 3 ευρώ να πάει στα 4, και η συμμετοχή του ασφαλισμένου να ανέβει 25 λεπτά.

«Μερικά πράγματα αν δεν θέλουμε να μη τα έχουμε στην Ελλάδα και να τα φέρνουμε απ’ έξω πληρώνοντας 5 φορές παραπάνω είναι καλό να τα αυξήσουμε λίγο, και μιλάμε για τα πολύ φθηνά φάρμακα». Σε ερώτηση για το ποιος θα πληρώσει τις αυξήσεις, έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσε ένα φάρμακο που κάνει 3 ευρώ να πάει στα 4, και η συμμετοχή του ασφαλισμένου να ανέβει 25 λεπτά.

Ελλείψεις φαρμάκων: 90.000 εισπνεόμενα φάρμακα

Παράλληλα, ανέφερε ότι στην ελληνική αγορά έχουν μπει πλέον εισπνεόμενα φάρμακα, αντιπυρετικά, φάρμακα για μεταμοσχευμένους και φάρμακα για καρκίνο. Επιπλέον, μίλησε για ένα διεθνές πρόβλημα και εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες επειδή έχει δική της παραγωγή φαρμάκων.

«Μπήκαν 90.000 εισπνεόμενα φάρμακα στην αγορά. Υπάρχει παρακεταμόλη σε κάθε μορφή και αν δεν υπάρχει το σιρόπι που έχουν συνηθίσει τα παιδιά, υπάρχει και η δυνατότητα να σπάσουν οι γονείς ένα αναβράζον δισκίο ή μέρος αναβράζοντος δισκίου στο χυμό που αρέσει στο παιδί. Αυτό είναι πολύ ασφαλές, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες στο site της παιδιατρικής εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις παιδιατρικές ΜΕΘ

ΦΩΤΟ: HealthReport.gr

Απαντώντας στη σφοδρή κριτική που γίνεται για τον αριθμό των παιδιατρικών ΜΕΘ, η η. Γκάγκα υποστήριξε αρχικά πως δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτές. Όπως είπε επίσης, δεν ανοίγουν πολλές άλλες παιδιατρικές ΜΕΘ γιατί σημασία έχει το προσωπικό που θα τις στελεχώσει να έχει μεγάλη εμπειρία. Ωστόσο είπε πως στη Λάρισα θα ανοίξουν άλλες παιδιατρικές ΜΕΘ.

Είπε επίσης πως τώρα με τις αυξημένες λοιμώξεις, η πίεση είναι κυρίως στα εξωτερικά ιατρεία και πολλά περιστατικά πηγαίνουν στα δύο νοσοκομεία Παίδων. Πλέον θα ξεκινήσει να ανακοινώνεται το σε ποια κέντρα υγείας θα εφημερεύει παιδίατρος, ώστε να πηγαίνουν εκεί οι γονείς το παιδί τους εάν χρειαστεί, και να μην πέφτουν όλα τα περιστατικά στα «Παίδων».

3 σχόλια:

  1. Μαζέψτε τους!!!
    Ή στο Δαφνί Ή στη φυλακή!!!
    Η Γκακα την έχει δει Αντουανέτα!!!
    Παντεσπάνι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πληρης αποτυχια στην υγεια δυστυχως .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ούτε με τα capital controls δεν συνέβη αυτό! Α(Χ)ριστοι....ο Πολακης μπροστά τους είναι......διάνοια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή