Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Kraken: Γιατί οι μεταλλάξεις έχουν το όνομα μυθικού τέρατος

Η νέα μετάλλαξη Kraken τείνει να κυριαρχήσει στην Ελλάδα, όμως πως επανήλθαν οι μεταλλάξεις του κοροναϊού ξανά στο προσκήνιο.


Πριν από δύο χρόνια που εμφανίστηκαν οι μεταλλάξεις του κοροναϊού ήταν αρκετό να παίρνουν τα ονόματα τους από γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Η Beta, η Delta και η Omicron έγιναν αμέσως διάσημες με την βοήθεια των ΜΜΕ.

Όμως η μετάλλαξη Όμικρον εξελίχθηκε με περισσότερες από 650 υποκατηγορίες, με καθεμία από αυτές να υποδηλώνεται με τη δική της σειρά γραμμάτων και αριθμών, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τα ονόματα.

Πώς ξεκίνησε η ονομασία των μυθικών τεράτων

Για τον παραπάνω λόγο, η υποπαραλλαγή XBB 1.5 ονομάστηκε Kraken, καθώς εκτιμάται ότι αποτελεί ήδη το 28% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ είναι ένα όνομα που υιοθετήθηκε ήδη ως ανεπίσημο όνομα από το Bloomberg και τους New York Times.

Ο Καναδός βιολόγος Ryan Gregory άρχισε να ονομάζει παραλλαγές Omicron από μυθολογικά πλάσματα πέρυσι. Η λίστα των 20 του περιλαμβάνει επίσης τον βασιλιά των φιδιών, Βασιλίσκο (BA.2.3.20) και τον γίγαντα με τα 100 μάτια Argus (BJ.1). Τα ονόματα αυτά έχουν ήδη υιοθετηθεί από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, αλλά και μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιστάθηκε στην τάση – εμμένει στα ελληνικά γράμματα και επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων ονομασίας του έως ότου μια παραλλαγή εμφανίσει δραματικά διαφορετικές συμπεριφορές στους συγγενείς της.


Το επιχείρημα του Ryan Gregory

Για τον Ryan Gregory, δεν ήταν ρεαλιστικό να χρησιμοποιήσει όρους όπως «BA.2.75.2» και να περιμένει ότι το κοινό θα ακολουθήσει. Λίγοι άνθρωποι θα γνώριζαν τι είναι το «Phascolarctos cinereus», είπε ο Ryan Gregory.

«Αλλά αν έλεγα «κοάλα», οι περισσότεροι θα καταλάβαιναν τι εννοούσα. Το «Koala» δεν είναι μια επίσημη επιστημονική ονομασία, είναι μια κοινή ονομασία… Δεν έχουμε κοινά ονόματα για κάθε είδος που έχει επιστημονική ονομασία, [αλλά] πρέπει να μπορούμε να μιλάμε για τα πιο σημαντικά με προσιτό τρόπο».

Ακόμη, ανέφερε ότι η παγκόσμια υιοθέτηση των μυθολογικών ψευδώνυμων, ιδιαίτερα του kraken, έδειξε ότι οι άνθρωποι ήθελαν οι πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των παραλλαγών να είναι ευρύτερα προσβάσιμες – «ειδικά καθώς βλέπουμε κατευθυντήριες γραμμές, ταξιδιωτικές πολιτικές και εκκλήσεις για γονιδιωματική επιτήρηση από κορυφαίους αξιωματούχους υγείας στη βάση νέων παραλλαγών που συνεχίζουν να εξελίσσονται και να εξαπλώνονται».

Οι μεταλλάξεις που πήραν το όνομα τους από ένα μυθικό τέρας


Η εξέλιξη των παραλλαγών

Το kraken είναι η πιο κυρίαρχη μετάλλαξη αυτή την στιγμή επειδή μπορεί να κολλήσει στα κύτταρα καλύτερα από τον προκάτοχό του τον γρύπα. Συγκεκριμένα, υπάρχει μόνο ένα αμινοξύ διαφορά μεταξύ των δύο. Υπάρχει επίσης το ζήτημα της γεωγραφίας: Η κάθε χώρα από την Κίνα έως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το δικό της μείγμα παραλλαγών.

Αν και το kraken είναι πιο διάσημη παραλλαγή, η πιο κοινή παραλλαγή κάτω από αυτό είναι το XBF, το οποίο ο Gregory έχει ονομάσει Bythos. Ο Turville είπε ότι η XBF παρουσίασε μερικά από τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά, με την υποπαραλλαγή XBB.1.5. Αλλά σε μια μάχη μεταξύ του kraken και του Bythos, το Bythos θα μπορούσε να δείξει τον νικητή. Το επόμενο πιο κοινό στην Αυστραλία είναι το BR.2, του οποίου το προσωνύμιο είναι το Cerastes, ένα εύκαμπτο κερασφόρο φίδι.

Ο τρικέφαλος σκύλος Cerberus (BQ.1.1) και ο δικέφαλος σκύλος Orthrus (CH.1.1) τρέχουν επίσης στην Αυστραλία. Ο Turville είπε ότι η δημοφιλής υιοθέτηση του «Kraken» προκάλεσε την επαναφορά των παραλλαγών στη συζήτηση, κάτι που ήταν χρήσιμο, αλλά ο ΠΟΥ ακολουθούσε μια προσεκτική προσέγγιση.

1 σχόλιο:

  1. 50.000 νεκροί κάθε χρόνο από στεφανιαία νόσο! 11.000 νεκροί από COVID-19 πολλοί εκ των οποίων ήταν άτομα σε τελευταία στάδια νόσων και απλώς ο ιός επιτάχυνε το τέλος. 140 νεκροί τη μέρα έναντι 30. Παρόλα αυτά ακόμα ασχολούμαστε με τον ιό ενώ τα προγράμματα προτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι ανύπαρκτα, οι ΜΕΘ και ΜΑΦ για καρδιαγγειακά νοσήματα ελάχιστες ενώ πολλά νοσοκομεία και κέντρα υγείας δεν έχουν καρδιολόγο. Να μιλήσω για καρκίνο και για ΧΑΠ; Δεν χρειάζεται. Το σύστημα έχει αποφασίσει...Μόνο από COVID πεθαίνουν οι Έλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή