Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Άρση του “κόφτη” του ΕΟΠΥΥ σε εξετάσεις για καρκινοπαθείς ζητούν γιατροί και ασθενείς

Διαγνωστικό κέντρο πραγματοποιεί εξετάσεις αίματος iStock

Σοβαρά προβλήματα στο πλαίσιο της θεραπείας τους αντιμετωπίζουν άτομα με καρκίνο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ έχει επιβάλει πρόσφατα συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων που μπορεί να κάνει ο κάθε ασθενής. Τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ.


Σοβαρά προβλήματα με τις αιματολογικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες για άτομα με καρκίνο, έχουν προκύψει από τον «κόφτη» που έθεσε για τις διαγνωστικές πράξεις σε εφαρμογή ο ΕΟΠΥΥ και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) πριν από περίπου ένα μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο εφαρμόστηκε με στόχο τον περιορισμό της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων που γίνονται στις ιδιωτικές δομές υγείας και προβλέπει ότι επιτρέπεται σε ιδιωτική δομή η συνταγογράφηση και εκτέλεση της ίδιας εξέτασης σε ασθενή μια φορά ανά 20 ημέρες.

Βέβαια, κάποιες εξετάσεις εξαιρούνται, καθώς δίνεται η δυνατότητα π.χ. γενικής εξέτασης αίματος ανά 4 ημέρες, ενώ υπάρχουν και εξετάσεις που επιτρέπεται να γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα ανά 6 μήνες.

Αν κάποιος κρίνει ο γιατρός του ότι θα χρειαστεί νωρίτερα εξετάσεις από το χρονικό διάστημα που ορίζει ο ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει είτε να τις κάνει σε δημόσιο ίδρυμα, είτε να τις κάνει σε ιδιωτικό, αλλά να τις πληρώσει από την τσέπη του.
Το πρόβλημα με τις εξετάσεις στους καρκινοπαθείς

Ωστόσο, όπως ανέφεραν ειδικοί της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ), με αφορμή το ετήσιο 34ο Πανελλήνιο Συνέδριό τους που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, ο αριθμός των εξετάσεων δεν είναι επαρκής και δημιουργεί προβλήματα στους ασθενείς, τουλάχιστον αυτούς με αιματολογικούς καρκίνους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα, λέμφωμα ή οξεία λευχαιμία απαιτείται να υποβάλλονται σε σωρεία αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και καθημερινά, προκειμένου οι γιατροί να παρακολουθούν τους δείκτες τους.

«Μπορεί να χρειαστεί να κάνουν εξετάσεις, απλές, όπως είναι μία γενική αίματος, ακόμα και κάθε μέρα», ανέφερε η Αιματολόγος και διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης Ειρήνη Κατωδρύτου.

Ως εκ τούτου, άτομα με αιματολογικούς καρκίνους θα πρέπει να πηγαίνουν καθημερινά στο νοσοκομείο, κάτι το οποίο εκτός από το κόστος και τον χρόνο των μετακινήσεων, είναι και επικίνδυνο για την υγεία τους, καθώς «έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό λόγω της θεραπείας και υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν κάποια επικίνδυνη για τη ζωή τους λοίμωξη», όπως εξηγεί η Μαρία Μπουζάνη, Αιματολόγος και διευθύντρια της Κλινικής Αιματολογικής-Λεμφωμάτων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να πληρώνουν τις εξετάσεις σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο από την τσέπη τους.

«Είναι γεγονός ότι ο νόμος τους καλύπτει αρκετές εξετάσεις, δηλαδή ανά τετραήμερο ή πενταήμερο. Αλλά οι ασθενείς με οξεία λευχαιμία ή με λέμφωμα, ή όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, αυτό δεν τους φτάνει. Θέλουν καθημερινά εξετάσεις και στις δημόσιες δομές επειδή είναι ανοσοκατεσταλμένοι, κινδυνεύουν. Σ’ αυτούς τους ασθενείς πρέπει να είναι δωρεάν και χωρίς όριο οι εξετάσεις και κυρίως η γενική αίματος και τα βασικά βιοχημικά», τονίζει η κυρία Μπουζάνη.

«Η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ δεν τους δικαιολογεί συχνές εξετάσεις και τους εξαναγκάζει πρακτικά να πληρώνουν τις εξετάσεις τους ιδιωτικά. Είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο έχουμε φέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο και το συζητάμε», εξηγεί η κυρία Κατωδρύτου.

Από τη μία οι Αιματολόγοι αναγνωρίζουν ότι τα χρονικά όρια που τέθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αποσκοπούν στη λελογισμένη χρήση των εξετάσεων, ωστόσο, τονίζουν ότι οι αιματολογικοί ασθενείς θα πρέπει να αποτελούν εξαίρεση του εν λόγω κανόνα.

Οι Αιματολόγοι έχουν ήδη κάνει μια πρώτη κρούση στο υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει δει θετικά την εισήγησή τους και αναμένεται να ζητήσουν και συνάντηση για το θέμα αυτό από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Έρχεται λύση από τον ΕΟΠΥΥ

Πάντως, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί άμεσα.

«Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ επεξεργάζονται ήδη πρόταση τροποποίησης της Υπουργικής Απόφασης του 2022, έτσι ώστε οι ογκολογικοί ασθενείς να μπορούν να εκτελούν το σύνολο των εξετάσεων τους και σε συμβεβλημένα διαγνωστικά εργαστήρια», απαντά ο ΕΟΠΥΥ στο NEWS 24/7.

1 σχόλιο:

  1. Ειναι πληρως αδιαφορο για το γιατρο το αν καλυπτει η ασφαλιση του ασθενη τις εξετασεις ή αυτος θα πρεπει να τις πληρωνει .Οι γιατροι θα πρεπει να χορηγουν λευκα παραπεμπτικα με τον απαραιτητο κατα τη γνωμη τους ελεγχο .Ας διαμαρτυρηθουν οι συλλογοι των ασθενων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή