Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Απάτη 8 εκατ. σε βάρος του ΕΟΠΥΥ-Εμπλέκονται 227 εταιρείες

Συντάκτης: Virus

Στην «τσιμπίδα» της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας πιάστηκαν 227 εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών που φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Οι αστυνομικοί εξιχνίασαν περισσότερες από 71.000 περιπτώσεις παράνομων εκτελέσεων συνταγογραφήσεων, από τις οποίες προκλήθηκε ζημία που εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 8.237.193,71 ευρώ για τον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω εταιρείες εισήγαγαν επιθέματα. Η υπόθεση αφορά τη δράση τους το διάστημα 2017-2019 και η σχηματισθείσα δικογραφία σε βάρος των νομιμωωων εκπροσώπων των εταιρειών υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία. Οι εταιρείες αυτές φαίνεται πως ενέταξαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού για την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές. Επιδίωξη τους φαίνεται πως ήταν να διασφαλίσουν μεγαλύτερη αποζημίωση από αυτή που έπρεπε να λάβουν. Οι εταιρίες φέρονται να αξιοποίησαν το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο άρχισε να λειτουργεί το συγκεκριμένο μητρώο και υποστήριξαν ότι τα προϊόντα που ενέτασσαν είχαν άλλα χαρακτηριστικά από αυτά που έφεραν προκειμένου να ενταχθούν σε άλλη υποκατηγορία. Στην συνέχεια τα επιθέματα συνταγογραφούνταν, αλλά ενδεχομένως δεν κάλυπταν τις ανάγκες των ασθενών αφού ανέφεραν λάθος χαρακτηριστικά και πιθανότατα να ήταν επιβλαβή για την υγεία τους.

Οι αστυνομικές αρχές προς το παρόν έχουν διαπιστώσει ότι σε αυτή την διαδικασία είχαν περιέλθει 101 υλικά τα οποία είχαν εγγραφεί σε υποκατηγορίες διαφορετικές από αυτές όπου ανήκουν. Επίσης 40 από αυτά αφαιρέθηκαν από το μητρώο, καθώς δεν μπορούσαν εξαρχής να ενταχθούν σε καμία υποκατηγορία.

3 σχόλια:

  1. Συγγνώμη αλλά πρόκειται για μπαρούφα και θα πληρώσετε και αποζημιώσεις στις εταιρείες! Τι θα πει ενετασσαν? Προφανώς ο ΕΟΠΥΥ το αποδέχτηκε, δεν ήξερα ότι οι εταιρείες νομοθετουν!Ενδεχομενως.....? Πιθανότατα.....?Αχαχαχαχαχαχαχαχαχα.....αυτά θα πείτε στο Δικαστήριο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ουσιαστικά απάτη του χρΕΟΠΥΥ εις βάρος 227 εταιρειών καθώς ενώ αρχικά αποζημιωνε τα υλικά .....ξαφνικά αποφάσισε ότι δεν θα το κάνει με αστείες προφάσεις! Σίγουρα χρωστάει στις εταιρείες και με αυτό το νταβατζιλικι πάει να βγει και από πάνω! Να γιατί ούτε ιατροί μένουν στην χώρα ούτε επενδυτές έρχονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιοί ειναι αυτοί που τα ενέταξαν? προφανώς τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ και οχι οι εταιρείες, σε αυτή την περίπτωση λογικό ειναι να στραφεί ο ΕΟΠΥΥ κατα των στελεχών του και ακολούθως κατα των εταιρειών, εαν προκύψει δόλος στην ολη διαδικασία. Θωμόπουλός Ιωάννης/ βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή